0

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι ενδείξεις και κάποιες πληροφορίες ότι υπάρχουν εξελίξεις στην αποκατάσταση της δυνατότητας αεροπορικής ναυτικής επιτήρησης και συνεργασίας, που όπως είναι γνωστό είχε χαθεί για το ΠΝ με την καθήλωση του τελευταίου P-3B.

Το τι ακριβώς συμβαίνει δεν είναι επακριβώς γνωστό (αν και το ψάχνουμε επισταμένα) αλλά υπάρχουν μερικά σενάρια που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Στο βασικότερο από αυτά το ΠΝ φέρεται να βρήκε τα απαιτούμενα κεφάλαια και προχωρεί στην υλοποίηση IRAN (Inspect, Repair As Necessary) σε κάποια από τα υπάρχοντα P-3B, με την εμπλοκή της ΕΑΒ. Υπό αυτό το σενάριο τα αεροπλάνα θα αποκτήσουν «ώρες» επιστρέφοντας σε υπηρεσία έως ότου υπάρξει άλλη λύση. Βέβαια το πρόβλημα της επιστροφής στον αέρα των υπαρχόντων Orion δεν είναι το μοναδικό, καθώς τα περισσότερα από τα συστήματα των αεροσκαφών βρισκόντουσαν σε αχρηστία πολύ πριν τα αεροπλάνα καθηλωθούν αναλώνοντας τις ώρες πτήσης τους. Έτσι ήταν πρακτικά μόνο πλατφόρμες οπτικής παρατήρησης και παρουσίας. Στο σενάριο αυτό εμπλέκονται τρία P-3B, ένα ήδη στην ΕΑΒ και δυο στην Ελευσίνα που θα μεταφερθούν στην Τανάγρα μετά από απαραίτητες επιθεωρήσεις.

Κάποιες άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι προσωπικό που υπηρετούσε παλαιότερα στην ΜΝΑΣ και μετατέθηκε, επιστρέφει και συμπληρώνεται, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για μεταβάσεις για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Το πιο «προωθημένο» σενάριο εμπλέκει και την Lockheed Martin και αναφέρεται σε προμήθεια δομικών απαρτίων (πτερύγων και ουραίων επιφανειών) που βέβαια φέρνει στο νου μας τις παλαιότερες προτάσεις της εταιρίας για ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό τεσσάρων P-3C από τα αποθέματα του αμερικανικού ναυτικού. Σε ένα από εκείνα τα σενάρια και μέχρις ότου περάσουν από την διαδικασία τα δυο πρώτα «αμερικανικά» αεροπλάνα, ενεργοποιούνται με IRAN και επέκταση των διαθέσιμων ωρών δυο υπάρχοντα P-3B.

To λιγότερο πιθανό σενάριο είναι να προχωρεί το ΠΝ σε ανακατασκευή-εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων P-3B (όπως έχουν κάνει άλλες χώρες) κάτι όμως που απαιτεί σημαντικά κεφάλαια.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι εάν οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής συνεργασίας μπαίνει οριστικά ταφόπλακα.

Ψάχνουμε το θέμα και θα επανέλθουμε.

http://ptisidiastima.wordpress.com/

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top