0

Το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στην δυτική Συρία, η πόλη Χομς που ελέγχει την ορεινή δίοδο προς τον Λίβανο και ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τους αντάρτες, ανακαταλαμβάνεται από τον συριακό Στρατό!

Περισσότεροι από 1500 αντάρτες έχουν παραδοθεί τις τελευταίες δύο ημέρες και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ υπόσχεται αμνηστία.

Όπως αναφέρει το Reuters κατά την διάρκεια της εκεχειρίας που συμφώνησε ο πρόεδρος Άσαντ για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την πόλη, μαζί με τους αμάχους βγαίνουν μαζί τους και εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες, γνω΄ριζοντας ότι το τέλος ήταν κοντά.

Χαρακτηριστικά ένας εκ των διοικητών τους o Hodwan al-Masri που παραδόθηκε αναφέρει στο Reuters "είμαι πολύ γνωστός από τα Social Media θα με αναγνώριζαν αμέσως". Παραδόθηκε με την ελπίδα ότι θα του επιτρέψουν να φύγει στην εξορία, "Το μόνο που χρειάζομαι είναι 48 ώρες για να εγκαταλείψω την χώρα. Ελπίζω να με αφήσουν να φύγω"!

Δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες έχουν διεισδύσει στο βόρειο τομέα εφαρμόζοντας τακτικές αστικού αγώνα και έχουν καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στους ισλαμιστές οι οποίοι έτσι ή αλλιώς έχουν σταματήσει να ανεφοδιάζονται.

Άρματα μάχης Τ-72 και Τ-55, υποστηριζόμενα από ΤΟΜΑ BMP-1/2 συντρίβουν μία-μία τις αντιστάσεις και κτίριο με κτίριο προχωρούν προς τον αντικειμενικό τους στόχο μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών και το στρατηγείο των ανταρτών.

Η κατάπαυση του πυρός , ήταν το μόνο απτό αποτέλεσμα μιας ειρηνευτικής διαδικασίας τριών εβδομάδων στη Γενεύη, μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ,που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα στα γυναικόπαιδα να περάσουν μέσα από τις κυβερνητικές γραμμές διασχίζοντας την Παλιά Πόλη.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης Talal al-Barazi έχουν παραδοθεί και ελέγχονται μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που ανέρχεται σε 1400! Όλοι παραδόθηκαν με την ελπίδα ότι θα λάβουν προεδρική χάρη, και θα συγχωρεθούν για την ανταρσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απομείνει μόλις περίπου 1500 ισλαμιστές αντάρτες στην Παλιά Πόλη που τελεί υπό πολιορκία, και χρησιμοποιούν ακόμα ως ασπίδα γύρω στα 1000 γυναικόπαιδα. Αυτοί πολιορκούνται από δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και τέσσερις μηχανοκίνητες και πολλές ανεξάρτητες ομάδες πολιτοφυλάκων.

Μάλιστα πρόκειται για τους πλέον φανατικούς οι οποίοι έβριζαν τους πρώην συμπολεμιστές τους όταν πήγαιναν να παραδοθούν, και τους έλεγαν ότι "πουλήσατε την Χομς".

Η Χομς δεν είναι απλά η τρίτη πόλη της Συρίας. Θεωρούνταν σύμβολο της ανταρσίας, και ως στρατηγικό σημείο, ήταν κρίσιμο καθώς, καθώς με την απελευθέρωσή της όλες οι περιοχές γύρω από τον Λίβανο καθίστανται πλέον άμεσα ελεγχόμενες από τον Σύρο πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή μεγάλη επίθεση εξαπολύεται από τις συριακές δυνάμεις μαζί με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στο όρος Καλαμούν πάνω από την Δαμασκό, και συγκεκριμένα στο Yabroud μια πόλη με μεικτό χριστιανικό-σουνιτικό πληθυσμό. Τουλάχιστον πριν τον πόλεμο και τις ομαδικές σφαγές των σουνιτών ανταρτών εναντίον των Χριστιανών.

Με την κατάληψή της απελευθερώνεται όλος ο δρόμος από Δαμασκό μέχρι Χομς, και εκκαθαρίζονται πλήρως τα Λιβανοσυριακά σύνορα. Μετά από αυτό η Χεζμπολάχ θεωρέι ότι δεν θα ξαναντιμετωπίσει βομβιστικές ενέργειες, στην έδρα της στον Λίβανο, οι οποίες προέρχονταν από το όρος Καλαμούν.

Μετά την πτώση της Χομς, θα έχει απομείνει μόνο το Χαλέπι, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό στενό, ασφυκτικό κλοιό. Ο Άσαντ θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις για να εξολοθρεύσει την τελευταία μεγάλη εστία αντίστασης.

Μετά θα αρχίσει ο μακρύς δρόμος αποκατάστασης μια ερειπωμένης χώρας.
defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top