0
Αν και η λογική του συμβάντος έχει σχέση με το ευρύτερο ελληνικό Δημόσιο (σε καμία περίπτωση βέβαια με την Πολεμική Αεροπορία), εντούτοις συνέβη στην Ελβετία.

Ο συγκυβερνήτης της πτήσης ΕΤ-702 των Αιθιοπικών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αντίς Αμπέμπα – Ρώμη, έγινε αεροπειρατής, την στιγμή που ο κυβερνήτης πήγε στην τουαλέτα. Πρόθεσή του ήταν να προσγειωθεί στην Ελβετία προκειμένου να ζητήσει άσυλο.

Αν και το αεροσκάφος συνόδευσαν ιταλικά και γαλλικά μαχητικά στους αντίστοιχους εθνικούς εναέριους χώρους, δεν έγινε το ίδιο στην Ελβετία. Εκεί η Αεροπορία λειτουργεί μόνο τις ώρες γραφείου από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα βράδυα και τα Σαββατοκύριακα οι βάσεις είναι κλειστές. Έτσι, κανένα από τα F-5 ή F-18 της δεν απογειώθηκε για να αναγνωρίσει και να συνοδεύσει το πολιτικό αεροσκάφος. Αυτή άλλωστε ήταν και η επίσημη δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Αεροπορίας.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν συμφωνίες με την Γαλλία και άλλες γειτονικές χώρες, προκειμένου τα μαχητικά τους να συμβάλλουν στις αποστολές ελέγχου του εναέριου χώρου, να συνοδεύουν ξένα αεροσκάφη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα καταρρίψουν πάνω από το ελβετικό έδαφος. Στην ανακοίνωσή της, η Ελβετική Αεροπορία τονίζει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει από το 2020, όταν θα έχουν αποκτηθεί τα νέα μαχητικά και θα υπάρχει διαθεσιμότητα αεροσκαφών.http://defense3.com/

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top