1
Τα ονόμασαν «χάρτινα άρματα» με «σάπιες κάννες». Κι ας πρόκειται για αυτά που χαρακτηρίζονται από τον διεθνή αμυντικό τύπο ως τα πιο «ισορροπημένα» και ισχυρότερα άρματα μάχης που βρίσκονται σε υπηρεσία παγκοσμίως. Το ονόμασαν «γρουσούζικο», «πλωτό φέρετρο» και «υποβρύχιο που γέρνει» -χαρακτηρισμοί απότοκοι των γελοιοτήτων που προέτασαν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά τη διετία 2008-2010 προκειμένου να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του. Κι ας μιλάμε για το καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο που διαθέτει σήμερα ναυτική δύναμη στο ΝΑΤΟ.

Στον απόηχο πια των παραπάνω νεοελληνικών δοξασιών, ξετυλίξτε μαζί μας το χρονικό των «παιδικών ασθενειών» που εμφάνισαν δύο από τα πλέον σύγχρονα και σημαντικά οπλικά συστήματα της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος, μέχρι τη θεραπεία τους.

Όλα ξεκίνησαν το 2006…

Μήνας Σεπτέμβριος. Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις της γερμανικής BWB (του οργανισμού που εποπτεύει τα εξοπλιστικά προγράμματα και την αμυντική βιομηχανία στη Γερμανία). Παρούσα στις δοκιμές είναι ελληνική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη από του ΓΕΣ, της ΓΔΑΕΕ, ενώ παρευρίσκονται στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας Krauss Maffei Wegmann και του γερμανικού δημοσίου. Οι δοκιμές θα διεξαχθούν με έξοδα της γερμανικής εταιρίας όπως άλλωστε προβλέπεται στη σύμβαση. Συγκεκριμένα, στη σύμβαση προβλέπεται η αγορά 171 πύργων (1 επιπλέον του αριθμού των αρμάτων μάχης που αγοράστηκαν). Σε όποια φάση του προγράμματος επιθυμεί η ελληνική πλευρά μπορεί να επιλέξει έναν πύργο, στην τύχη, από τη γραμμή παραγωγής και αυτός, να βληθεί με πυρομαχικά στο πλαίσιο της δοκιμής, άρα να καταστραφεί. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη την ολοκληρωμένη πρόβλεψη του ΓΕΣ το οποίο δεν αρκέστηκε απλά στις εγγυήσεις της εταιρίας και του γερμανικού δημοσίου, αλλά οι Επιτελείς του επιθυμούσαν οι ίδιοι να διακριβώσουν την αντοχή της θωράκισης.

Η βλητική δοκιμή ξεκινά: βλήματα των 120χιλ. βολφραμίου, αλλά και (κατά πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί) βλήματα DU (απεμπλουτισμένου ουρανίου) σφυροκοπούν τον τυχαία επιλεγμένο πύργο. Δύο απ’ αυτά καταφέρνουν διάτρηση της θωράκισης στο αριστερό του πύργου στο μέρος του περισκοπίου του πυροβολητή. Κατόπιν τούτου το ΥΠΕΘΑ κρίνοντας ότι οι διατρήσεις καθιστούν τη θωράκιση του άρματος μη σύμφωνη με τις προδιαγραφές, αξιώνει από την εταιρία την αποκατάσταση του προβλήματος. Για το λόγο αυτό δεν προχωρά η παραλαβή των 8 πρώτων αρμάτων μάχης από τον Ελληνικό Στρατό. Άλλα 30 άρματα βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας κατασκευής. Το ΓΕΣ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραλαβή του άρματος εάν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές που περιέχονται στη σύμβαση.

Μήνας Σεπτέμβριος. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνείται την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου Type 214 “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”, καθώς παρατηρήθηκαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, το υποβρύχιο S120 “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” παρουσιάζει τα παρακάτω προβλήματα:

-Πρόβλημα ευστάθειας στην επιφάνεια με ύψος κύματος 3 μέτρα και μήκος 56 μέτρα (συνθήκες που απαντώνται συνήθως στον Ατλαντικό ωκεανό), όπου το υποβρύχιο λαμβάνει κλίση 45-60% ως προς το κάθετο επίπεδο. Παράλληλα, παρατηρήθηκε γενικό πρόβλημα αυξημένης διατοίχισης

-Προβλήματα στη λειτουργία του εξελιγμένου συστήματος μάχης ISUS -Υποδεέστερες των αναμενόμενων επιδόσεων του σόναρ πλευρικής διάταξης (FAS: Flank Array Sonar)

-Θόρυβος στις χαμηλές συχνότητες που πιθανά να οφείλεται στον άξονα ή την προπέλα του υποβρυχίου

-Προβληματική λειτουργία ορισμένων ειδικών φίλτρων του αναερόβιου συστήματος πρόωσης, με αρνητικές επιπτώσεις στην παρατηρησιμότητα του υποβρυχίου και στην διάρκεια ζωής των κυλίνδρων μεταλλικού υδριδίου

2007

Μήνας Φεβρουάριος. Οι νέες δοκιμές του υποβρυχίου «Παπανικολής» κατέγραψαν βελτιωμένη συμπεριφορά σε σύγκριση με τις αρχικές του Σεπτεμβρίου 2006. Στο ενδιάμεσο τα ναυπηγεία HDW τοποθέτησαν κατακόρυφες διαμήκεις φρακτές στο εσωτερικό του ελεύθερα κατακλυζόμενου περιβλήματος (casing) για να κατακερματίζεται η ελεύθερη επιφάνεια. Δευτερεύουσες παρεμβάσεις ήταν η διεύρυνση των σχισμών αποστράγγισης του περιβλήματος και η τοποθέτηση υδραυλικών βαλβίδων στις οπές θαλασσέρματος, για να αποτρέπονται οι ελεύθερες επιφάνειες στις σχετικές δεξαμενές.

Μήνας Απρίλιος. Πραγματοποιούνται στο Κέντρο Δοκιμών του Γερμανικού Στρατού στο Meppen οι βλητικές δοκιμές στην οροφή του δοκιμαστικού πύργου Leopard 2HEL. Οι δοκιμές εξομοιώνουν προσβολές από θραύσματα εγκαιροφλεγών πυρομαχικών πυροβολικού και διάφορους τύπους υποπυρομαχικών (βομβίδια) και είναι απόλυτα επιτυχείς, υπερβαίνοντας τις τεχνικές παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Είχαν προηγηθεί επιτυχείς βλητικές δοκιμές στο εμπρόσθιο τόξο του άρματος μετά την αύξηση θωρακίσεως.

2008

Μήνας Μάρτιος. Το ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώνει πως έχει ζητήσει να γνωματεύσουν το Γερμανικό Ναυτικό και η BWB για το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, με αποτέλεσμα να αρχίσουν επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας και ανταλλαγή σχεδίων Μνημονίου Κατανόησης (MoU). Ταυτόχρονα η TKMS ενημερώνει για την πρόθεση εφαρμογής σειράς τεχνικών μέτρων και εκτέλεσης δοκιμών, με συμμετοχή της BWB. Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων τεχνικών μέτρων μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2008, μεταφέρθηκαν χαμηλότερα ή αφαιρέθηκαν εντελώς βάρη από την υπερκατασκευή του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, τα οποία επηρέαζαν την ευστάθεια και συμπεριφορά του στην επιφάνεια. Ενδεικτικά καταργήθηκε η δεξαμενή ψύξης καυσαερίων βάρους 5 τόνων, η οποία βρισκόταν στον οχετό εξαγωγής καυσαερίων της υπερκατασκευής. Η δεξαμενή αυτή αντικαταστάθηκε από οχετό εξαγωγής καυσαερίων διπλού τοιχώματος, με κυκλοφορία ύδατος ενδιάμεσα για ψύξη. Σε αντίθεση με ορισμένες διαδόσεις, δεν προστέθηκαν πτερύγια στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ούτε πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

Μήνες Ιούνιος-Σεπτέμβριος. Διεξάγονται θαλάσσιες δοκιμές υπό την επίβλεψη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) και με παρατηρητές αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοικτά της Νορβηγίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, με ύψος κυμάτων 3 μέτρα το υποβρύχιο παρουσίασε μέγιστες κλίσεις διατοίχισης επιφανείας 18° με 19, δηλαδή απολύτως μέσα στα όρια της σύμβασης ενώ και το σύνολο των λοιπών προβλημάτων, που είχαν παρουσιαστεί σε διάφορα συστήματα του υποβρυχίου, όπως το σύστημα μάχης ISUS έχουν επιλυθεί. Το ακουστικό ίχνος πιθανότατα θα παρουσιάσει μία ελάχιστη απόκλιση της τάξεως του 1-1,5%. Το πρόγραμμα ελέγχων και δοκιμών ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2008, για να ακολουθήσει σχετική αναφορά της BWB και του Γερμανικού Ναυτικού, η οποία υποβάλλεται με επιστολή στο ΠΝ στις 20 Οκτωβρίου 2008 διαβεβαιώνοντας για τα ακόλουθα:

-Το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ πληροί τις συμβατικές προδιαγραφές.

-Εάν προοριζόταν για το Γερμανικό Ναυτικό, το υποβρύχιο θα παραλαμβανόταν αμέσως.

Μήνας Οκτώβριος. Ένας γεμιστής κατά τη διάρκεια άσκησης στον τομέα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Ξάνθη ανακαλύπτει τυχαία τριχοειδείς ρωγμές στην περιοχή των θυρίδων στην οροφή του πύργου των νεοπαραληφθέντων αρμάτων μάχης Leopard-2HEL. Αμέσως διατάσσεται η λεπτομερής επιθεώρηση όλων των οχημάτων που έγιναν ήδη αποδεκτά σε υπηρεσία με τα τάγματα τεθωρακισμένων των XXV και ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών. Επιπλέον, καθιερώνεται ενδελεχής διαδικασία ελέγχου προκειμένου να ερευνηθούν όχι μόνο η εμφάνιση των ρωγμών στα νέα οχήματα αλλά και στα ήδη υπάρχοντα. Οι εν λόγω ρωγμές εντοπίζονται σε εξήντα οκτώ (68) Leopard 2HEL. Από αυτά, τρία (3) είναι από το πρώτο μέρος των τριάντα (30) που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία από την KMW ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη γραμμή συμπαραγωγής στην Ελλάδα.

2009

Μήνας Φεβρουάριος. Ήσσονος σημασίας” και “απόλυτα επισκευάσιμες” χαρακτηρίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία KMW, οι τριχοειδείς ρωγμές. Η εταιρεία πάντως αναγνωρίζει έναντι του ΓΕΣ, την ύπαρξη του προβλήματος και ξεκινά να αναζητεί τρόπους αποκατάστασης του προβλήματος. Οι παραλαβές των υπόλοιπων αρμάτων, ναι μεν, συνεχίζονται σε ότι αφορά την επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους, αλλά δεν υπογράφονται πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής, με ότι αυτό συνεπάγεται και στις πληρωμές. Γεγονός είναι ότι τα άρματα καλύπτονται πλήρως από την εργοστασιακή εγγύηση άρα δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης του δημοσίου από τις τυχόν επισκευές. Πάντως η εταιρεία -και αντίθετα με ότι είχε συμβεί στην προηγούμενη περίπτωση διάτρησης της θωράκισης κατά τις δοκιμαστικές βολές που είχε αποδεχθεί ότι υπήρχε ζήτημα μειωμένης βαλλιστικής προστασίας- διαβεβαιώνει το ΓΕΣ ότι “το εν λόγω φαινόμενο κατ’ ουδένα τρόπο επηρεάζει τόσο τη λειτουργικότητα του άρματος, πολλώ δε μάλλον τη βαλλιστική του προστασία και την επιχειρησιακή του ετοιμότητα”. Η κατασκευάστρια εταιρεία τονίζει στην σχετική επικοινωνία της με το ΓΕΣ ότι «η συγκεκριμένη περιοχή δεν εκτίθεται σε καμία λειτουργία που να σχετίζεται με τη βαλλιστική προστασία του πύργου». Αυτό επιβεβαιώνεται επισήμως και εγγράφως στο ΓΕΣ. Αμέσως μετά την εμφάνιση του φαινομένου, η KMW ξεκινά έρευνα γιατί είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τέτοιο πρόβλημα σε Leo2. Μάλιστα, απευθύνεται παράλληλα και σε ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα. Επικεφαλής των ιδρυμάτων αυτών έχει τεθεί το ινστιτούτο WIWEB (Bundeswehr Research Institute for Materials, Explosives, Fuels and Lubricants) το οποίο ανήκει στη γερμανική κρατική υπηρεσία BWB (Federal Office of Defense Technology and Procurement). Το ινστιτούτο WIWEB δραστηριοποιείται επίσης και στον προσδιορισμό των καταλλήλων διορθωτικών ενεργειών. Η εμπεριστατωμένη ανάλυση των αιτίων πρόκλησης των ρωγμών, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αποτελεί προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των διορθωτικών ενεργειών που θα επακολουθήσουν από την KMW. Προσκαλούνται δε το ΥΠΕΘΑ/ ΓΕΣ να αποστείλουν εκπροσώπους τους στη Γερμανία για την άμεση συμμετοχή και παρακολούθηση των σχετικών επιβεβαιωτικών ελέγχων. Παράλληλα και ταυτόχρονα το ΓΕΣ μέσω των αρμοδίων διευθύνσεών του, παρακολουθεί στενά τις όποιες ενέργειες, έχει δε συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον Διοικητή του 304 ΠΕΒ, όπου συμμετέχουν και ειδικοί του ΚΕΤΑ, δεδομένου ότι στο ΚΕΤΑ υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία σε θέματα αντοχής μετάλλων.

Μήνας Δεκέμβριος. Μετά από “destructive testing” το Wehrwissenschaftliches Institut für Werk Explosiv und Betriebsstoffe (WIWEB) στο Erding καταλήγει στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα θα λυθεί με τη χρήση ειδικής ρητίνης στα σημεία των ρωγμών και την τοποθέτηση ενισχυτικού δακτυλίου στο επάνω μέρος του πύργου, στην περιοχή γύρω από τη θυρίδα του γεμιστή. Η πρόταση γίνεται δεκτή από την Ελληνική πλευρά με αρκετές όμως ασφαλιστικές δικλείδες. Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός στρατός δέχεται την πρόταση του WIWeB καθώς επίσης και τις εγγυήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα της λύσης και η KMW ενσωματώνει την τεχνική τροποποίηση στο σύνολο 170 Leopard 2HEL. Ταυτόχρονα, η KMW καταθέτει στο ΥΕΘΑ μια πιστωτική επιστολή διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών, η οποία καλύπτει πλήρως το κόστος της τροποποίησης των πυργίσκων σε περίπτωση διάδοσης ρωγμών. Η τροποποίηση περιλαμβάνει την αντικατάσταση του ελάσματος κορυφής των πλαισίων των πυργίσκων και εφαρμόζεται σε ολόκληρο το στόλο των Leopard 2HEL. Στο ΓΕΣ αρχικά προσανατολίστηκαν προς την αίτηση της αντικατάστασης όλου του πύργου (με καθαρό κόστος 360.000 ευρώ ανά πυργίσκο), πράγμα όμως αδύνατο καθώς αυτή η επιλογή θα προκαλούσε ένα αφόρητο οικονομικό κόστος στην KMW που σχεδόν βεβαίως θα οδηγούσε στην κατάρρευση της επιχείρησης. Εκτός από τον ακριβή έλεγχο της κατάστασης των πυργίσκων, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την πρόβλεψη για τη λεπτομερή εξέταση δέκα (10) τυχαία επιλεγμένων αρμάτων μετά από τα πρώτα πέντε έτη εφαρμογής της τροποποίησης. Άλλα δέκα (10) θα επιθεωρηθούν μετά από άλλα πέντε έτη. Εάν στα δέκα έτη περιόδου οι υπάρχουσες ρωγμές δεν καταδείξουν κανένα σημάδι της διάδοσης ρωγμών και καμία νέα ρωγμή δεν καταγράφεται, η πιστωτική επιστολή θα επιστραφεί στην KMW. Στην αντίθετη περίπτωση, η τροποποίηση του συνολικού στόλου θα εφαρμοστεί αμέσως.

2010

Μήνας Φεβρουάριος. Πρόβλημα μειωμένης αντοχής αντιμετωπίζει το ΓΕΣ με τις ερπύστριες των νέων Leopard-2HEL σε σημείο που να έχει συσταθεί στις μονάδες που είναι εξοπλισμένες με τα LEO-2HEL να αποφεύγουν τις μετακινήσεις του άρματος εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο. Ως αποτέλεσμα του τραχέως ελληνικού εδάφους, τα ελαστικά μέρη των ερπυστριών έχουν πολύ μικρή ζωή, πολύ λιγότερο από 1.000χλμ ή 2 έτη χρήσης που προσφέρονται ως περίοδος εγγύησης στη σύμβαση. Η γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι ο ελληνικός στρατός απέρριψε τα πέδιλα ορεινού εδάφους που προτάθηκαν αρχικά από KMW, συνεπώς δεν φέρει ευθύνη για την μέχρι τώρα απόδοσή τους. Εντούτοις, KMW συμφώνησε να προσφέρει δωρεάν 60.000 πέδιλα ερπυστριών (αρκετά να εξοπλίσει ολόκληρο το στόλο -κάθε ερπύστρια έχει 170 πέδιλα, επομένως κάθε άρμα χρησιμοποιεί 340 πέδιλα ερπυστριών), μια χειρονομία που στόχευσε βεβαίως στην επίδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της εταιρείας στην κατεύθυνση της επίλυσης όλων των προβλημάτων.

Μήνας Δεκέμβριος. Λίγες ημέρες πριν την επίσημη ένταξη του στον στόλο και κατά τον πλου επιστροφής του στην Ελλάδα το υποβρύχιο υπέστη μικρής έκτασης ζημιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΝ: “Το υποβρύχιο «Παπανικολής» προσορμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες, ώρα 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) προκειμένου να αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων). Το έλασσον αυτό συμβάν είναι απολύτως φυσιολογικό για τέτοιες καιρικές συνθήκες και δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργία του πλοίου που δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε με τον πιο απαιτητικό τρόπο.”

2011

Μήνας Ιούλιος. Προκύπτει θέμα αποφλοιώσεως στο κοίλο κάννης κάποιων εκ των Leopard-2HEL. Αντιμετωπίζεται (εντός της εγγύησης) με κατάλληλη τροποποίηση του προγράμματος συντήρησης της κάννης. Η τροποποίηση προτάθηκε από την KMW και κρίθηκε “επαρκής” από το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ. Μάλιστα, τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και σχετική δοκιμή στο ΠΒΑΞ, κατά την οποία άρμα Leopard-2HEL έβαλε περί τα 100 βλήματα DM-33A2 σε μικρό χρονικό διάστημα και με το πυροβόλο να μην εμφανίζει κανένα πρόβλημα. Κατόπιν αυτών το πρόγραμμα συντήρησης των πυροβόλων προσαρμόστηκε στις νέες εγκεκριμένες προδιαγραφές και έκτοτε δεν έγινε γνωστό κάποιο άλλο πρόβλημα.

ΣΗΜΕΡΑ

Τα Leopard-2HEL αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη των σιδερόφρακτων αγελών του Έβρου, ενώ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ επίκειται η προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια περί των 30.000 πυρομαχικών αρμάτων των 120mm, τα οποία θα συμπαραχθούν από τα ΕΑΣ. Τα πυρομαχικά αυτά, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των 12.000 βλημάτων που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, συμπληρώνουν το πρώτη από τις δύο φάσεις της απόκτησης συνολικά 84.720 βλημάτων των 120mm.

Το S-120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι τούτη τη στιγμή ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ και δικαίως θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για το Τουρκικό Ναυτικό. Ο σχεδιασμός του τελευταίου να αναδειχθεί σε περιφερειακή ναυτική δύναμη, χρίζει αναπόφευκτα το Όπλο των υποβρυχίων ως το «μακρύ χέρι» της ελληνικής εθνικής στρατηγικής για την αποτροπή της υλοποίησης των σχεδιασμών της Άγκυρας. Η απαίτηση λοιπόν για ολοκλήρωση αυτής της τεράστιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ με την ένταξη το συντομότερο δυνατόν και των υπολοίπων τριών υποβρυχίων του τύπου καθώς και η επέκταση του προγράμματος για 2 επιπλέον υποβρύχια της κλάσης, αποτελούν ζητήματα ΥΨΙΣΤΗΣ προτεραιότητας που σχετίζονται άμεσα με το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στην απειλή ολοκληρωτικής κυριαρχίας του τουρκικού Ναυτικού σε λίγα χρόνια στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.* Μεγάλο μέρος των παραπάνω πληροφοριών είχε πρωτοαναφερθεί στα περιοδικά Στρατηγική (της εποχής) και HBMB issue 2/vol1, καθώς και το hellenicdefence.gr.e-amyna

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 1. Μάλιστα όλα είναι ΟΚ! Και αυτό δεν είναι πληρωμένη καταχώρηση; Αναρωτιέμαι;
  68 άρματα έχουν ρωγμές! ΄33 έχουν πρόβλημα με το πυροβόλο ! Μαι όλα μια χαρά είναι!!!!!!
  Άσε δε και το πρόβλημα με το σύστημα ελεγχου πυρός! Δηλαδή πάνω από 100 άρματα έχουν προβλματα απο τα 170!
  Όσο για τα υποβρύχια ναι και αυτά μια χαρά χάλια είναι! Ναι έχου μόνο κλήση 17-18 στην επιφάνεια ο παπανικολής και 12-13 τα υπόλοιπα! Έχουν πρόβλημα με τον θόρυβο που δεν λύθηκε ακόμα και όταν άλλαξαν την έλικα του υποβρυχίου! Έχει πρόβλημα και το σύστημα αναερόβιου συστήματος πρόωσης που μπουκώνει μπλοκάρη κια αναγκαζονται και το κλείνουν καταά διαστήματα για να επανέλθει η φυσιολογική λειτουρία του!
  Δηλαδή όλα είναι μια χαρά!

  Δικαίος Γεώργιος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top