0
Το ελικοπτεροφόρο αποτελεί ανορθολογική επιλογή ακόμη και αν στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι η ανάπτυξη δυνατότητας διεξαγωγής αποβατικών και επιθετικών επιχειρήσεων από δυτική κατεύθυνση.

Η μελλοντική απόκτηση ελικοπτεροφόρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσει την διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, η εξισορρόπηση της οποίας θα πρέπει να απασχολήσει την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. (Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι με τον όρο εξισορρόπηση ΔΕΝ εννοείται η απόκτηση αντίστοιχης πλατφόρμας από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις). Το ελικοπτεροφόρο δεν αποτελεί σημαντική αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας δυνατότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να εκτελέσουν επιθετικές επιχειρήσεις εντός του ελληνικού εδάφους. Αντιθέτως, το σκάφος αυτό δίνει την δυνατότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να παίξουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική νατοϊκή αποβατική επιχείρηση, ειδικά εντός της λεκάνης της Μεσογείου. Ως εκ τούτου και αν θεωρήσουμε δεδομένες την αστάθεια στην Μεσόγειο για την επόμενη δεκαετία, την μείωση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών και την στροφή των ΗΠΑ προς την Ανατολική Ασία, η απόκτηση ελικοπτεροφόρου αυξάνει την διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας, δηλαδή της δίνει την δυνατότητα να ζητήσει ανταλλάγματα για την συμμετοχή της σε Συμμαχικές επιχειρήσεις, πιθανώς εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν την δυνατότητα να εκτελέσουν αποβατικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με ελικόπτερα εντός του στρατηγικά σημαντικού ελληνικού χώρου, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουν σε δαπάνες δισεκατομμυρίων για την απόκτηση ελικοπτεροφόρου. Σκοπός του συγκεκριμένου σκάφους είναι να αποτελέσει μία πλωτή βάση επιχειρήσεων, ώστε αποβατικά και αεραποβατικά στοιχεία, και επιθετικά ελικόπτερα να βρεθούν εντός πεδίου δράσης σε σχέση με στρατηγικά σημαντικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός και αν μελλοντικά διευρυνθούν σημαντικά (σε μη ρεαλιστικά επίπεδα) οι τουρκικοί επιχειρησιακοί στόχοι, το σύνολο των στρατηγικά σημαντικών τουρκικών αντικειμενικών σκοπών επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται ήδη εντός πεδίου δράσης των τουρκικών αποβατικών στοιχείων, και των τουρκικών επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων. Η επένδυση σε ελικοπτεροφόρο είναι, συνεπώς, ανορθολογική επιλογή, ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι τα ίδια χρήματα μπορούν να δαπανηθούν για επέκταση του ήδη υπάρχοντος στόλου επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων ή/και των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων.

Το ελικοπτεροφόρο αποτελεί ανορθολογική επιλογή ακόμη και αν στόχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι η ανάπτυξη δυνατότητας διεξαγωγής αποβατικών και επιθετικών επιχειρήσεων από δυτική κατεύθυνση. Δεδομένης της δυνατότητας των πλωτών μέσων να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε θαλάσσιο γεωγραφικό χώρο, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η απόκτηση ελικοπτεροφόρου δημιουργεί πλεονέκτημα για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς τους δίνει την δυνατότητα να υπερκεράσουν την ελληνική άμυνα και να επιχειρήσουν από διανύσματα που βρίσκονται στα μετόπισθεν των ελληνικών δυνάμεων. Τα “μετόπισθεν” των ελληνικών αμυντικών θέσεων των νησιών του Αιγαίου δεν θα είναι, όμως, τόσο ασφαλή, αν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό (και διάφορα χερσαία ελληνικά πυραυλικά συστήματα) δεν έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Η σημασία της σχετικής ασφάλειας για την ομαλή λειτουργία του ελικοπτεροφόρου είναι αυξημένη, αν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός ότι οι πλωτές πλατφόρμες εναέριων μέσων είναι γενικά πιο ευάλωτες, κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας καυσίμου που συνήθως υποχρεωτικά κουβαλούν. Τέλος, το επιχείρημα περί υπερκέρασης των ελληνικών αμυντικών θέσεων προσκρούει και στο γεγονός ότι η επένδυση σε περισσότερα ελικόπτερα, που θα επιχειρούν από χερσαίες θέσεις εντός της τουρκικής επικρατείας, είναι μία σαφώς πιο παραγωγική επιλογή, αν κάποιος ενδιαφέρεται να πλημμυρίσει τον επιχειρησιακό χώρο με στίγματα, να εκτελέσει επιχειρήσεις υπερκέρασης ή/και να επιτύχει αιφνιδιασμό.

Εν αντιθέσει με τον γενικά αντιπαραγωγικό ρόλο του ελικοπτεροφόρου στις επιχειρήσεις εντός του ελληνικού στρατηγικά σημαντικού χώρου, το σκάφος αυτό αυξάνει το βάρος που θα έχει οποιαδήποτε απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε αποβατικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Όπως έδειξε η Unified Protector στην Λιβύη, τα επιθετικά ελικόπτερα θα έχουν σημαντικό ρόλο στις Συμμαχικές επιχειρήσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, τα γαλλικά και βρετανικά ελικόπτερα εκτέλεσαν περίπου 350 επιθετικές εξόδους και κατέστρεψαν περίπου 600 στόχους [1]. Το μέγεθος αυτό εκπροσωπεί περίπου το 3,6% του συνόλου των αποστολών κρούσης (9700) και περίπου 10% του συνόλου των προσβεβλημένων στόχων (5900), μία αναλογία περίπου 3 προς 1.[2] Εκτός από την αξία των επιθετικών ελικοπτέρων που μπορεί να μεταφέρει το συγκεκριμένο σκάφος, σημαντική συνεισφορά έχει και το γεγονός ότι μπορεί να μεταφέρει αποβατικές δυνάμεις. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση του ΝΑΤΟ εντός της λεκάνης της Μεσογείου συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να έχει αποβατικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένων των προγραμματισμένων μελλοντικών περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, η διάθεση ενός αποβατικού ελικοπτεροφόρου θα αποτελεί σημαντική συνεισφορά σε μία τέτοια Συμμαχική επιχείρηση. Τέλος, η διάθεση ενός ελικοπτεροφόρου από την Τουρκία σε οποιαδήποτε Συμμαχική επιχείρηση εντός της Μεσογείου θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις ΗΠΑ για οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν να μειώσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 487 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα υπολογίζουν να διευρύνουν την παρουσία των ενόπλων δυνάμεών τους στην Ανατολική Ασία.[3] Με άλλα λόγια, στα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ θα έχουν και λιγότερους πόρους να αφιερώσουν στην διεξαγωγή επιχειρήσεων και σημαντικότερες – από την Μεσόγειο - στρατηγικές προτεραιότητες για να τους διαθέσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε ελάφρυνση μπορούν να προσφέρουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, σχετικά με την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο δευτερεύον – για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα – θέατρο επιχειρήσεων της Μεσογείου, θα αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση τα παραπάνω, είναι πιθανό η ελληνική εξωτερική πολιτική να βρεθεί μελλοντικά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Τουρκία να χρησιμοποιήσει την αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ που θα της δώσει η ύπαρξη του ελικοπτεροφόρου, για να ζητήσει ανταλλάγματα που θα αντίκεινται στα ελληνικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, είναι πιθανό η Τουρκία να ζητήσει πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία, ξένες επενδύσεις και άλλου είδους συνεργασίες στην αμυντική της βιομηχανία ή να προσπαθήσει να μπλοκάρει την διάθεση κάποιον οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Εναλλακτικά, η Τουρκία μπορεί να ζητήσει “βελτιώσεις” ή να εξασφαλίσει την αμερικανική “ουδετερότητα” σε διμερή ζητήματα ή διπλωματικά θέματα που θα υπάρχουν ακόμη τότε ή μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Με άλλα λόγια, η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας σε Συμμαχικές επιχειρήσεις με ένα ελικοπτεροφόρο είναι ένα νόμισμα, το οποίο αυτή μπορεί να επιλέξει στο μέλλον να ανταλλάξει με ευνοϊκή επιρροή σε διάφορα ζητήματα που ενδιαφέρουν την ελληνική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.

Είναι, συνεπώς, σημαντικό η ελληνική ηγεσία να εξετάσει το θέμα του ελικοπτεροφόρου όχι ως ζήτημα στρατιωτικής ανισορροπίας, αλλά ως ζήτημα διαταραχής της κατανομής διπλωματικής ισχύος. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εξεταστούν τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, εντός της ήδη υπάρχουσας δομής δυνάμεων (δεδομένης της οικονομικής στενότητας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και των προτεραιοτήτων που αυτή δημιουργεί), και με δεδομένα την γεωγραφική θέση της χώρας και τις εξαιρετικές ικανότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το διπλωματικό ρίσκο που προκύπτει από την συγκεκριμένη τουρκική στρατιωτική επένδυση.

Ευριπίδης Τσακιρίδης – www.tsakiridis.org

e-amyna

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top