0
Στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικά στο Μηχανικό, δόθηκαν πέντε μοναδικής επινόησης μηχανήματα για την κατασκευή ειδικών έργων, που διευκολύνουν την ευκινησία των στρατευμάτων και ισχυροποιούν την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Το Όπλο του Μηχανικού (ΜΧ), αποτελεί κλάδο του Στρατού Ξηράς που έχει σαν κύριο σκοπό την υποστήριξη μάχης των στρατιωτικών σχηματισμών σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στο θέατρο των επιχειρήσεων, αποστολή του είναι να «ανοίγει το δρόμο», διευκολύνοντας την ταχεία ανάπτυξη των υπόλοιπων μάχιμων μονάδων. Σε καιρό ειρήνης, το Μηχανικό βοηθάει σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων στην αποκατάσταση των ζημιών σε κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και περιοχές. Ιδού, λοιπόν, πέντε από τα πιο ασυνήθιστα μηχανοκίνητα μέσα του ρωσικού Μηχανικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε περίοδο πολέμου, όσο και ειρήνης.

Ο προωθητής γαιών IMR

Τα σύγχρονα χωματουργικά μηχανήματα του ρωσικού Μηχανικού μπορούν να διανοίξουν δρόμο οπουδήποτε χρειαστεί. Ο συγκεκριμένος τύπος προωθητή γαιών (ΙΜR) του ρωσικού ΜΧ, κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα του τανκ Τ-72 ή του Τ-90, έχει μήκος εννέα μέτρα και είναι εξοπλισμένος με λεπίδα προώθησης, τηλεσκοπική κεραία και με μια σειρά από βάσεις για τοποθετήσεις συστημάτων διαφόρων χρήσεων και σκοπού.

Το ΙΜR, δεν φοβάται ούτε τα ναρκοπέδια, ούτε τη ραδιενεργή ακτινοβολία. Έχει διμελές πλήρωμα, που μπορεί να «ζήσει» αυτόνομα στο εσωτερικό του μηχανήματος μέχρι και τρεις ημέρες. Η καμπίνα διαθέτει όλα τα κομφόρ: Οι χειριστές του μηχανήματος μπορούν να βράσουν νερό και να ζεστάνουν το φαγητό τους μέσα στο χώρο διακυβέρνησης του οχήματος. Οι σχεδιαστές έχουν προβλέψει ακόμα και τουαλέτα για το προσωπικό.

Σε ανώμαλο έδαφος, ο ΙΜR μπορεί να διανοίξει δρόμο μήκους 12 χιλιομέτρων με ταχύτητα 5-8 Km/h. Μέσα σε κατάφυτα δάση με πυκνή βλάστηση, το μηχάνημα μπορεί να κινηθεί με ρυθμό 300-400 μέτρων την ώρα. Ο προωθητής γαιών ΙΜR απέδειξε με τον πιο επαγγελματικό τρόπο τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στο Τσέρνομπιλ, κάνοντας εκκαθαριστικές εργασίες στον ομώνυμο πυρηνικό σταθμό από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το καταστροφικό ατύχημα. Ήταν το μόνο μηχάνημα που μπορούσε να δουλέψει πολύ κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Αυτοκινούμενο όχημα UR-77 - «Ιπτάμενος Δράκος»

Το αυτοκινούμενο όχημα UR-77 έχει σχεδιαστεί σαν σύστημα αποστολών αντιναρκοπολέμου (σύστημα διάσπασης – άρσης ναρκοπεδίου). Οι ειδικοί το θεωρούν σαν ένα τα καλύτερα μέσα εκκαθάρισης και διαπέρασης ναρκοπεδίων. Το μηχάνημα φέρει δύο πυραυλικά βλήματα με πάνω από 700 κιλά πλαστικών εκρηκτικών το καθένα, που μπορούν καθαρίσουν από νάρκες ένα διάδρομο μήκους 90 μέτρων. Εκτοξεύοντας στην επιθυμητή περιοχή το βλήμα, η έκρηξη των πυρομαχικών ενεργοποιεί τις στοιβαγμένες στο ναρκοπέδιο αντιαρματικές νάρκες, εξασφαλίζοντας ένα διάδρομο πλάτους περίπου έξι μέτρων.onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top