0
Στη θεαματική ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνάμεων στα υψώματα του Golan προχώρησε το Ισραήλ με την ανάπτυξη μίας μεραρχίας η οποία εξοπλισμένη με τεχνολογίες αιχμής για τη συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση έχει ως αποστολή την αντιμετώπιση πολυεπίπεδων απειλών που εκτιμάται ότι αναδύονται από τη συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

Η νέα μεραρχία με την ονομασία «Bashan» παρουσιάστηκε τα τέλη Ιανουαρίου από τον ίδιο τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγο Benjamin (Beni) Gantz. Κατά βάση πρόκειται για μία εφεδρική μεραρχία η οποία αναδιαμορφώθηκε με την προσθήκη ενεργών δυνάμεων και η οποία θα αναλάβει την ευθύνη άμυνας στους τομείς των υψωμάτων του Golan και του όρους Hermon.

Η μεραρχία η οποία διοικείται από τον ταξίαρχο Ofek Bruchris, υπάγεται στη Βόρεια Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υπό τον υποστράτηγο Yair Golan. Μεταξύ των δυνάμεων που έχουν υπαχθεί σε αυτή περιλαμβάνεται και ένα τάγμα συλλογής πληροφοριών μάχης εξοπλισμένο με το κατασκευής της Elbit Systems σύστημα επεξεργασίας και σύνθεσης πληροφοριών MARS.

Επίσης, η μεραρχία διαθέτει και την τελευταία έκδοση του ψηφιακού συστήματος διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR) Tzayad που επίσης έχει αναπτυχθεί από την Elbit Systems. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, η νέα μεραρχία έχει συγκροτηθεί και εξοπλιστεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της σύρραξης, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον και μάλιστα να είναι ικανή για πλήγματα άμεσης ανταπόδοσης.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το 2011 και την εκδήλωση της «αραβικής άνοιξης» (αποτέλεσμα της οποίας θεωρείται και η σύρραξη στη Συρία) η μήκους 62 χλμ. μεθόριος στην περιοχή των υψωμάτων του Golan ήταν με διαφορά η πιο ήσυχη από όλες τις μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ. Για περισσότερα από 40 χρόνια τα μεθοριακά επεισόδια ήταν σπάνια και το καθεστώς Άσαντ ήλεγχε απόλυτα την περιοχή διατηρώντας την έστω εύθραυστη ηρεμία.

Το 2011 όμως, έλαβαν χώρα δύο μεθοριακά επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες πολιτών διαδήλωσαν στην προσαρτημένη από το Ισραήλ περιοχή. Ως συνέπεια αυτών το Ισραήλ οχύρωσε την περιοχή με βαθύτερες τάφρους, νέα ναρκοπέδια, συρματοπλέγματα, φράκτες και επιπλέον παρατηρητήρια.

Σήμερα όμως, λόγω της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία το καθεστώς Άσαντ δεν ελέγχει τη μεθόριο με το Ισραήλ. Κατά τους Ισραηλινούς, μόνο τρία ή τέσσερα χωριά βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ ενώ η υπόλοιπη περιοχή κυριαρχείται από ισλαμιστές μαχητές που έχουν χαλαρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Κατά τις ίδιες πηγές με την πάροδο του χρόνου στο εσωτερικό αυτών των δυνάμεων οι μετριοπαθείς χάνουν την ισχύ τους ενώ αντίθετα ενισχύονται συνεχώς οι εξτρεμιστές.

Κατά τους υπολογισμούς του υποστρατήγου Aviv Kochavi, διευθυντή στρατιωτικών πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σήμερα επιχειρούν στη Συρία περισσότερες από 30.000 Ισλαμιστές μαχητές που στην πλειοψηφία τους δεν είναι μετριοπαθείς Σαλαφιστές αλλά εξτρεμιστές από όλες τις περιοχές του κόσμου (Ασία, Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική). Το Ισραήλ επίσης ανησυχεί και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό για τους περίπου 4-5.000 μαχητές της Χεζμπολάχ και περί τους 2.500 Ιρακινούς εθελοντές που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Άσσαντ και φυσικά τους εκατοντάδες συμβούλους της δύναμης Al-Quds των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Πάντως, η Βόρεια Διοίκηση θεωρεί γενικά την πιθανότητα άμεσης προσβολής των ισραηλινών δυνάμεων πολύ χαμηλή, αλλά εκτιμά ότι πιθανά θα αντιμετωπιστούν περιστατικά «διάχυσης» της βίας μεταξύ ομάδων ισλαμιστών μαχητών ή ακόμη και την εσκεμμένη προσπάθεια κάποιων από αυτούς να παρασύρουν το Ισραήλ να εμπλακεί με τους μαχητές της Χεζμπολάχ που μάχονται με το καθεστώς του Άσσαντ.

Για το 2014, η Βόρεια Διοίκηση εκτιμά, ότι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των ισλαμιστών μαχητών θα ξεσπάσουν στη μεθοριακή συριακή πόλη Daara που ο έλεγχος της από τις δυνάμεις του Άσαντ θα αποκλείσει τον εφοδιασμό των ανταρτών από την Ιορδανία.
http://www.defence-point.gr/news/?p=96186

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top