0

Επιβεβαιώνεται η εξαγωγή σερβικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Lazar II (8x8). Όπως γνωρίζετε, η Σερβία προμήθευσε μέσα στο 2013 το Πακιστάν με τρία οχήματα για την διεξαγωγή δοκιμών - τώρα υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση.

Όπως αναφέρθηκε από τις σερβικές και του πακιστανικές πηγές, η αστυνομική διεύθυνση νότιας επαρχίας Σιντ του Πακιστάν (το διοικητικό κέντρο - Καράτσι) υπεγράφη μια σύμβαση για 1.240.000.000 πακιστανικές ρουπίες (περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά 20 νέων υψηλής προστασίας τεθωρακισμένα οχημάτων Lazar II (8x8) από την Σερβία. Η παράδοση των εν λόγω οχημάτων θα ολοκληρωθεί σε δύο παρτίδες. Οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια, ξεκίνησαν τέλος το 2012.Η αγορά των Lazar II πραγματοποιείται σε μη ανταγωνιστική βάση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης ύψους 5 δις ρουπίων για την ενίσχυση του τεχνικού εξοπλισμού της αστυνομίας στο Σιντ, που συνδέεται με μια σημαντική εντατικοποίηση των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Καράτσι και σε άλλα μέρη της επαρχίας.

Οι τρομοκράτες, ακόμη και στο Καράτσι κάνουν χρήση βαρέων όπλων κατά των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Έχει αναφερθεί ότι το φθινόπωρο του η αστυνομία στο Σιντ έχει προμηθευτεί 79 τεθωρακισμένα οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (62 και 17, όλα τροχοφόρα), αλλά όλα αυτά έχουν τη μέγιστη δυνατή βαλλιστική προστασία από πυρομαχικά μικρών όπλων 7.62 x 51 mm, ενώ απαιτείται βαλλιστική προστασία κατά πυρβόλων 12.7 × 108, καθώς και προστασία από εκρηκτικές συσκευές.

Το Lazar II (8x8) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα από τη σερβική κρατική ένωση Yugoimport - τον Ιούνιο του 2013 σε μια έκθεση το 2013 στο Βελιγράδι. Το όχημα έχει σχεδιαστεί υπό την ηγεσία του Στρατιωτικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου στο Βελιγράδι και κατασκευάζεται από την Yugoimport.

Δομικά, το Lazar II είναι η ανάπτυξη του Lazar Ι που έχει αναπτυχθεί στη Σερβία και δοκιμαστεί από το 2008, το οποίο είναι ένα μάλλον ένα καινοτόμο υβριδικό πολλαπλών αξόνων τεθωρακισμένο όχημα κατηγορίας MRAP, και προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο. Σύμφωνα με σερβικές πηγές, για την κατασκευή των μονάδων Lazar II χρησιμοποιούνται ευρέως συστατικά της KAMAZ.

Σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, το Πακιστάν από την αρχή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το Lazar II , και ενδεχομένως να έχει εν μέρει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του. Κατά της διάρκειας της έκθεσης το 2013 ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε υπογράψει μια πρώτη συμφωνία για την παράδοση τριών Lazar II. Σύμφωνα με την πακιστανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οχήματα αυτά αγοράστηκαν από για να διεξαχθούν στρατιωτικές δοκιμές στις βόρειες επαρχίες του Πακιστάν, όπως στο Ισλαμαμπάντ σκέφτονται να αγοράσουν μια μεγάλη παρτίδα των εν λόγω οχημάτων. Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, για το Lazar II ενδιαφέρονται μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μπαγκλαντές και της Κένυας.
http://www.fox2magazine.net

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top