0


Συνεχίζει να είναι αντιμέτωπο με προβλήματα το ισπανικό ναυπηγείο Navantia, σε σχέση με την προμήθεια των νέων υποβρυχίων του Ισπανικού Ναυτικού. Το τελευατίο προετοιμάζεται για τη μείωση της προμήθειας από τέσσερα σε τρία υποβρύχια S-80.

Η απόφαση για τη μείωση της παραγγελείας είναι λόγω της μη αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού της Ισπανίας για την αγορά αυτών των σκαφών. Εν τω μεταξύ, όπως γνωρίζετε, τα προβλήματα με την πλευστότητα στο πρώτο S-80 της σειράς απαιτούν πρόσθετα κονδύλια για να αλλάξει ο σχεδιασμός και η κατασκευή.

Μετά τις αρχικές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, μεταξύ του ναυπηγείου και το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να παραμείνει το πρόγραμμα εντός προϋπολογισμού, προέκυψε η διέα της εγκατάλειψης του σχεδίου για ένα τέταρτο υποβρύχιο.

Αυτή η ιδέα φέρεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, όπως το Υπουργείο Αμυνας της Ισπανίας απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις για πρόσθετα χρήματα, επιπλέον των 2,2 δις ευρώ που έχουν προγραμματιστεί. Η πολιτική ηγεσία υπενθυμίζει επίσης ότι ήδη συντελέστηκε μια σημαντική δημοσιονομική διόρθωση, επειδή στην αρχή το πρόγραμμα είχε εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει 1.800.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νωρίτερα, η διατήρηση των υφιστάμενων υποβρυχίων σε λειτουργία, τα οποία αρχικά είχαν προγραμματιστεί να αποσυρθούν το 2015-2016, θα κοστίσει ανά έτος επιπλέον 15 εκατ. ευρώ.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας αποφάσισε να επισκευάσει το επόμενο υποβρύχιο κλάσης Agosta - Tramontana (S-74), προκειμένου να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του. Σύμφωνα με το ορισμένες πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του προγράμματος S-80.

Σύμφωνα με τη νέα τροπή που φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση, η τιμή για ένα υποβρύχιο S-80, από 550 εκατομμύρια θα αυξηθεί έτσι σε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top