0
Η ανακοίνωση από το Ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας της παραλαβής του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου επίθεσης (SSN) Severodvinsk K 329, που αποτελεί το πρώτο του τύπου Yasen (Project 885) για «δοκιμαστική χρήση», εκτιμάται ότι αποτελεί ένδειξη για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η ανωτέρω εκτίμηση ενισχύεται από δηλώσεις μη κατονομαζόμενων πηγών του Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 200 σημεία παραμένουν ανοικτά και επιζητούν επίλυση. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι το κυριότερο εξ αυτών είναι η λειτουργία του υψηλής τεχνολογίας σόναρ που διαθέτει το υποβρύχιο, αφού μέχρι σήμερα υπολείπεται της προβλεπόμενης.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό το Severodvinsk θα συνεχίσει τις κρατικές δοκιμές αποδοχής τον Απρίλιο και στο μεσοδιάστημα θα επιχειρεί με μικτό πλήρωμα (ναυτικού – βιομηχανίας) ώστε να «κλείσουν» οι εκκρεμότητες με τα προαναφερθέντα σημεία. Πάντως, μέχρις στιγμής ούτε το Ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας ούτε η κατασκευάστρια Sevmash έχουν αναφερθεί σε πιθανή ημερομηνία οριστικής παραλαβής.

Ας σημειωθεί ότι η Sevmash κατασκευάζει και τα επόμενα δύο υποβρύχια του τύπου, το Kazan και το Novosibirsk. Καθώς η έναρξη της ναυπήγησης των δύο υποβρυχίων άρχισε 16 και 20 χρόνια αντίστοιχα μετά αυτή του Severodvinsk η σχεδίαση τους (Project 885M) ενσωματώνει πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Όμως, η καθυστέρηση σε ένταξη σε υπηρεσία του Severodvinsk αναμένεται να μετατοπίσει την ένταξη των Kazan και Novosibirsk από το 2017, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, στο 2020.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας εντάσσει μονάδες για «δοκιμαστική χρήση». Το ίδιο είχε συμβεί και τον Μάιο του 2010 με το συμβατικής πρόωσης υποβρύχιο Saint Petersburg B585, το πρωτότυπο του τύπου Lada (Project 677) που είχε παραληφθεί με τον ίδιο τρόπο μέχρις ότου γίνουν οι τροποποιήσεις που απαιτούνταν στο σύστημα πρόωσης ώστε να ικανοποιεί τις προδιαγραφές.

defence-point.gr/news/?p=95690

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top