0
Από το 2005 οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει στο Ιράκ εξοπλισμό, ανταλλακτικά και έχουν προσφέρει εκπαιδευτικό έργο αξίας 14 δισ.$ αλλά αυτό δεν είναι το τέλος παρά μόνο η αρχή. Περισσότερα οπλικά συστήματα αναμένονται στο μακρύ κατάλογο παραγγελιών που έχει θέσει η ιρακινή κυβέρνηση,

«Εργαζόμαστε από κοινού με την ιρακινή κυβέρνηση για να αναπτύξουμε μια "ολιστική" στρατηγική που σαν στόχο θα έχει την απομόνωση της al-Qaeda και των συγγενικών ως προς αυτή ομάδων και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε σημειώσει σημαντική επιτυχία στην Ramadi» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jay Carney για να συμπληρώσει «η άλλη είναι η Fallujah. Η κατάσταση πάντως παραμένει ρευστή και είναι σχετικά νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να επιταχύνουμε τις παραδόσεις εξοπλισμού στο Ιράκ ».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ιράκ al-Maliki και αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του είχε δηλώσει:

«Καλύτερα να επισπεύσουμε τον εξοπλισμό των δυνάμεών μας με όπλα που έχουν ανάγκη για να πολεμήσουν την τρομοκρατία συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, και άλλων αεροσκαφών για να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να προστατέψουμε τους κατοίκους. Δύσκολο να το αντιληφθούμε αλλά το Ιράκ δεν έχει αυτή τη στιγμή ούτε ένα μαχητικό αεροσκάφος για την προστασία του εναέριου χώρου του».

Παρόλα αυτά το Ιράκ συνεχίζει τον εξοπλισμό του στο πλαίσιο των δηλώσεων των Αμερικανών και των Ιρακινών και τα 9 οπλικά συστήματα που παίρνει από τις ΗΠΑ αυτό το χρονικό διάστημα είναι:

1 Βλήματα AGM-114R Hellfire

Το Ιράκ έχει παραλάβει 75 βλήματα Hellfire το Δεκέμβριο, άλλα 100 είναι προς παράδοση την Άνοιξη ενώ ακόμη εκατοντάδες βρίσκονται σε διαδικασία παράδοσης

2 Αναγνωριστικά drone ScanEagle


Οι ΗΠΑ πρόκειται να παραδώσουν τους επόμενους δύο μήνες 10 αναγνωριστικά drone ScanEagle. Με εκπέτασμα όχι μεγαλύτερο από 3 μέτρα και ταχύτητα 140 χλμ. τα συγκεκριμένα drone αναλαμβάνουν αναγνωριστικές αποστολές.

3 Αναγνωριστικά drone Raven


Αναμένεται η παράδοση 48 συστημάτων μέχρι την Άνοιξη

4 Περιπολικά σκάφη P301


Το 2013 οι ΗΠΑ παρέδωσαν 12 ταχέα περιπολικά σκάφη P301 στο ιρακινό Ναυτικό

5 Άρματα μάχης M1A1 Abrams


Το Ιράκ έχει παραλάβει συνολικά 140 M1A1 ενώ αναμένεται η παραγγελία επιπλέον αρμάτων

6 Μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules


Το Ιράκ έχει παραλάβει 6 C-130J

7 AH-64E Apache Longbow


Έχει ανακοινβωθεί από την DSCA η πώληση στο Ιράκ 24 AH-64E, και 480 βλημάτων Hellfire ύψους 4,8 δισ. $

8 Αντιαεροπορικά βλήματα Stinger


Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη παραγγελία συζητείται η προμήθεια 681 Stinger, 13 ραντάρ Sentinel και 3 πυροβολαρχιών hawk

9 Ελικόπτερα Bell 412EP

Συζητείται η πώληση 12 ελικοπτέρων Bell 412EP μαζί με 50 οχήματα Μ1135 Stryker αξίας 1,2 δισ. $

defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top