0

Πρόκειται για προμήθεια υλικών και υπηρεσιών εργοστασιακής συντήρησης ENSIP (Engine Structural Integrity Program) 4300 TAC (Τotal Αccumulated Cycles) των Modules 67 κινητήρων F100-PW-229

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια υλοποιείται τελικά το πρόγραμμα αγοράς των αναγκαίων ανταλλακτικών για την υποστήριξη και συντήρηση 67 κινητήρων F100-PW-229, οι οποίοι εξοπλίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η απόφαση κατακύρωσης της προμήθειας των ανταλλακτικών υπογράφηκε στις 14 Μαρτίου από τον υπουργό Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος ενέκρινε την δαπάνη 245 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών εργοστασιακής συντήρησης ENSIP (Engine Structural Integrity Program) 4300 TAC (Τotal Αccumulated Cycles) των Modules 67 κινητήρων F100-PW-229 όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε την περίοδο 2006-2007 όταν η Πολεμική Αεροπορία εξέφρασε την ανάγκη αγοράς ανταλλακτικών κινητήρων για τα μαχητικά F-16. Ακολούθησε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ τρία χρόνια αργότερα στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 η οποία αφορούσε, «Την υλοποίηση του προγράμματος εργοστασιακής συντήρησης των κινητήρων των μαχητικών F-16, απαραίτητη για λόγους ασφαλείας πτήσεων και ποιοτικών προτύπων συντήρησης, με εκτιμώμενο κόστος 296,2 εκατ. δολαρίων».

Το πρόγραμμα όμως φαίνεται ότι περικόπηκε οικονομικά αργότερα προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού στις 29 Απριλίου του 2011 δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία DSCA των ΗΠΑ η ανακοίνωση για την πιθανή πώληση στην Ελλάδα με τη χρήση πιστώσεων FMS ανταλλακτικών και υπηρεσιών για τους κινητήρες F100-PW-229 εκτιμώμενου κόστους 100 εκατ. δολαρίων.

Η πώληση περιελάμβανε, Τμήματα Εισαγωγής/ Πτερωτής (Inlet/Fan Modules), Τμήματα Πυρήνα Κινητήρα (Core Engine Modules), Στροβίλους Κίνησης Οπίσθιου Συμπιεστή (Rear Compressor Drive Turbines), Τμήματα Στροβίλου Κίνησης Πτερωτής (Fan Drive Turbine Modules), Τμήματα Αγωγού Ενισχυτή –μετάκαυσης– και Ακροφυσίου (Augmentor Duct and Nozzle Modules) και Τμήματα Κιβωτίου παρελκόμενων (Gearbox Modules).

Τελικά με νέα ανακοίνωση της τον Ιούλιο του 2013 η υπηρεσία DSCA ενημέρωνε τα μέλη του Κογκρέσου για την πιθανή πώληση στην Ελλάδα ανταλλακτικών και συναφών υλικών και υπηρεσιών για τους κινητήρες F100-PW-229 με εκτιμώμενο κόστος 250 εκατ. δολάρια, μία παραγγελία η οποία υλοποιείται μετά απο σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου αποφασίστηκε.


ΕΠΙΚΑΙΡΑ ONLINE

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top