0

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην υπο σύνταξη μελέτη θα συμπεριληφθεί και το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ενέργειας κατά της Σουηδίας και πιο συγκεκριμένα κατά της σουηδικής νήσου Gotland

Τη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία ενδέχεται να εντάξει στο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων της μετά από πολλά χρόνια η Σουηδία σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Radio Sverige.

Πιο αναλυτικά την περιοδο αυτή συντάσσεται από μή κομματική συμβουλευτική επιτροπή για θέματα Εθνικής Άμυνας έκθεση για την κατάσταση της ασφάλειας της Σουηδίας.

Με απόφαση του υπουργού Άμυνας η παράδοση της μελέτης θα καθυστερήσει με κατά δύο μήνες ώστε να εξεταστούν τα νέα δεδομένα από την ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στην Κριμαία.

Το συγκεκριμένο έγγραφο πρόκειται να παράσχει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαμόρφωση της νέας αμυντικής πολιτικής της Σουηδίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην υπο σύνταξη μελέτη θα συμπεριληφθεί και το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ενέργειας κατά της Σουηδίας και πιο συγκεκριμένα κατά της σουηδικής νήσου Gotland, η οποία απέχει 250 χλμ από το ρωσικό θύλακα του Καλινινγκραντ στη Βαλτική θάλασσα.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς, που ως ρεαλιστές εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο, η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει και να ελέγξει το νησί, ώστε να εμποδίσει την όποια προσπάθεια της Δύσης να ενισχύσει στρατιωτικά τις τρείς βαλτικές χώρες Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, σε περίπτωση πολέμου της Ρωσίας με αυτές.Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Σουηδίας έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στην αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία θεωρούσε ότι μετά το 1992 δεν υφίσταται πια στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία.

Για το λόγο αυτό, οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν προσανατολιστεί περισσότερο στην συμμετοχή τους σε διεθνείς αποστολές παρα στην εδαφική άμυνας της χώρας από μία πιθανή εισβολή από τα ανατολικά.

Πριν από ένα χρόνο δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-22M3 συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά Su-27 Flanker, πραγματοποίησαν μια προσομοίωση επίθεσης σε στόχους στο έδαφος της χώρας, χωρίς η Αεροπορία της Σουηδίας να μπορέσει να αντιδράσει.

Το περιστατικό αυτό σε συνδυασμό με την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας στην Βαλτική και την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία έχουν ανησυχήσει την Σουηδία η οποία εξετάζει ακόμη και την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Δυστυχώς για τους Σουηδούς η πραγματικότητα τους διδάσκει ότι η αμυντική ικανότητα μίας χώρας μπορεί να καταστραφεί μέσα σε λίγους μήνες εαν υιοθετηθούν αφελή πολιτικά και γεωπολιτικά συμπεράσματα ενώ η επανασυγκρότηση της κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.ΕΠΙΚΑΙΡΑ ONLINE

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top