0

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Navantia, το τουρκικό πλοίο το οποίο θα βασίζεται στην κλάση του ελαφρού αεροπλανοφόρου Juan Carlos I, δεν θα διαθέτει την ειδική ράμπα απογείωσης “Ski-jump” στην πλώρη του

Σε μία σημαντική αποκάλυψη για την τελική διαμόρφωση του νέου ελικοπτεροφόρου της Τουρκίας προχώρησε ο José Manuel Revuelta πρόεδρος της ισπανικής εταιρείας Navantia, η οποία θα ναυπηγήσει το πλοίο σε συνεργασία με τα τουρκικά ναυπηγεία Sedef.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Navantia, το τουρκικό πλοίο το οποίο θα βασίζεται στην κλάση του ισπανικού ελαφρού αεροπλανοφόρου Juan Carlos I, δεν θα διαθέτει την ειδική ράμπα “Ski-jump” στην πλώρη που επιτρέπει στα αεροσκάφη AV-8B Harrier II, F-35Β να απογειώνονται.

Το ισπανικό αεροπλανοφόρο μπορεί να μεταφέρει συνολικά 30 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 8-12 AV-8B Harrier II ή F-35Β.

Χωρίς τη συγκεκριμένη ράμπα, περιορίζεται η δυνατότητα του πλοίου να αξιοποιηθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο, αφού χάρις σε αυτή, δεν απαιτείται η χρήση καταπέλτη για να απογειωθούν, ενώ δεν είναι απαραίτητο να διανύσουν μεγάλη απόσταση στο κατάστρωμα πτήσης για να βρεθούν στον αέρα.

Επομένως η απουσία της ράμπας απογείωσης απο το τουρκικό πλοίο, περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες του να χρησιμοποιείται επιχειρησιακά ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.

Επιπλέον το τουρκικό ελικοπτεροφόρο δεν θα διαθέτει τον ανελκυστήρα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ισπανικού Juan Carlos I (L61) αλλά μία καταπακτή και γερανό με αυξημένες δυνατότητες ανύψωσης αντικειμένων.

Κατά τα άλλα η διαμόρφωση του καταστρώματος πτήσης του τουρκικού ελικοπτεροφόρου δεν θα διαφέρει από το ισπανικό πλοίο.

Ουσιαστικά με τις δηλώσεις του ο José Manuel Revuelta διαψεύδει τις πληροφορίες που διέδιδαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του τουρκικού Ναυτικού καθώς και πολιτικοί, αφού όπως φαίνεται το τουρκικό πλοίο θα διαθέτει τη διαμόρφωση ενός αποβατικού πλοίου το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει την χρήση σημαντικού αριθμού ελικοπτέρων τα οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των αμφίβιων δυνάμεων που θα μεταφέρει.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ONLINE

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top