0

ΖΗΤΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΠΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει να συνάψει μια συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία, προκειμένου να αποτρέψει το να γίνει η χώρα αυτή ο επόμενος στόχος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, είπε, μπορεί να προσαρτήσει ένα τμήμα της. Γιούνκερ: Να προλάβουμε τον Πούτιν πριν προσαρτήσει και την Υπερδνειστερία

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι πολύ επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας 3,5 εκατ. κατοίκων, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας, μιας περιοχής όπου καταγράφονται αυτονομιστικές τάσεις, με τον τρόπο που προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της χώρας αντέδρασε έτσι στις δηλώσεις του προέδρου του αυτονομιστή προέδρου της τοπικής Βουλής, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να προσαρτήσει την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία», δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ. «Σε διαφορετική περίπτωση η Μολδαβία μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας, ο Πούτιν αντιδρά στις ενέργειες της ΕΕ μόνον όταν καθιστούμε σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε τη συμπεριφορά του», είπε ο Γιούνκερ, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Μολδαβία διαπραγματεύεται από το 2013 μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή ως τα τέλη του 2014.

Η ΕΕ ενέκρινε τις πολιτικές διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την υποστήριξή της στη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο, την οποία η Ρωσία χαρακτηρίζει παράνομη. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν εντός του έτους στην Ουκρανία.

Ήταν η απόφαση του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο η οποία πυροδότησε τις διαδηλώσεις εναντίον του οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του. Αντιδρώντας στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι είχε καθήκον να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα, που αποτελεί την πλειονότητα των κατοίκων στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε τους νόμους για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία χθες.

Στη Μολδαβία, μια από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη, βρίσκονται στην εξουσία φιλοδυτικές κυβερνήσεις από το 2009 και η σχέση της χώρας με τη Ρωσία —από την οποία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει— χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Έθνος, infognomon

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top