0

Ανησυχία και αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας δημιουργείται, καθώς φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί στοχοποιούν πλέον ευθέως τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή κατά συριακών στόχων, χρεώνοντας τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και πυρών στα υψώματα του Γκολάν.
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές την επίθεση εναντίον των στρατιωτών του εξαπέλυσαν μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ, οι οποίοι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ. Το Ισραήλ προειδοποίησε, παράλληλα, τη Δαμασκό πως θα πληρώσει υψηλό τίμημα αν ενισχύσει οργανώσεις που πολεμούν κατά του Ισραήλ.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν σε πολλά σημεία δυνάμεις του Συριακού Στρατού, οι οποίες ανέχτηκαν και υποστήριξαν τις επίθεση κατά των Ισραηλινών στρατιωτών στο Γκολάν», ανέφερε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχοι των Ισραηλινών υπήρξαν στρατόπεδα εκπαίδευσης, αρχηγεία και πυροβολαρχίες του Συριακού Στρατού.
Η Συρία δεν έχει, ακόμα αντιδράσει, στις χειρότερες, όπως χαρακτηρίζονται από γνώστες, ισραηλινές επιδρομές εναντίον της από το 1973, που έληξε ο Πόλεμος του Γιόμ Κιπούρ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ για τη επίθεση κατά των στρατιωτών του, διότι το καθεστώς αυτό συνεχίζει να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις που πολεμούν το Ισραήλ.
Ωστόσο, το σκηνικό πολέμου που στήνεται στο Γκολάν εγείρει σαφείς προβληματισμούς, ειδικά αν ειδωθεί μέσα από το πρίσμα της χθεσινής κίνησης των ΗΠΑ να παύσουν τη λειτουργία της πρεσβείας και των προξενείων της Συρίας, στο έδαφός τους. Εάν εκλείψει ο Άσαντ από τη Συρία, αυτό θα ήταν πλήγμα στη Ρωσία.
Και οι Ισραηλινοί που βελτίωσαν θεαματικά το τελευταίο διάστημα με τους Ρώσους, ίσως αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν εάν ο κόσμος οδεύσει ξανά σε δύο «στρατόπεδα»…

defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top