0

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κριμαία μετά τη δολοφονία ενός Ουκρανού στρατιωτικού στη Συμφερόπολη...

Εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους έλαβαν οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία, μία εξέλιξη που πυροδοτεί νέες, ίσως και καταστροφικές εξελίξεις σε αυτή την Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας.

Είχε προηγηθεί επίθεση εναντίον μιας βάσης του στρατού στη Συμφερόπολη, που στοίχισε τη ζωή σε έναν στρατιώτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

"Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

Μέχρι τώρα οι Ουκρανοί στρατιώτες καλούνταν να «μην απαντήσουν στις προκλήσεις» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν καταλάβει την Κριμαία εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ένας σπουδαστής της σχολής ναυτικών δοκίμων, ο Σ. Κακούριν, σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο στήθος στη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον της μονάδας του στη Συμφερόπολη. Ο πλοίαρχος Β. Φεντούν τραυματίστηκε στο λαιμό και το χέρι και ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε στο κεφάλι και το πόδι από χτυπήματα με γκλομπ.

«Οι δράστες φορούσαν στολές Ρώσων στρατιωτών και έφεραν αυτόματα όπλα και ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν ευθύνεται προσωπικά για το αίμα των Ουκρανών στρατιωτών που χύθηκε», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι ήταν «άγνωστοι, πλήρως εξοπλισμένοι και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα». Η δύναμη της μονάδας τέθηκε υπό την κράτηση των επιτιθέμενων.

Το θάνατο του αξιωματικού μετέδωσε το Interfax, με το Reuters να το επιβεβαιώνει επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε αρχικά πως η δύναμη της μονάδας οχυρώθηκε στο δεύτερο όροφο. Λίγο αργότερα, η ιστοσελίδα της ουκρανικής Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη τον ίδιο εκπρόσωπο, ανέφερε ότι οι στρατιώτες της μονάδας τέθηκαν υπό την κράτηση των επιτιθέμενων, οδηγήθηκαν έξω από τη μονάδα και τους αφαιρέθηκαν τα όπλα, οι ταυτότητες και όσα χρήματα είχαν πάνω τους.

Το θερμό επεισόδιο σημειώνεται λίγες ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλε την «σφραγίδα» στην προσάρτηση της Κριμαίας, υπογράφοντας την ενσωμάτωσή της στη ρωσική ομοσπονδία.

Πανηγυρίζοντας την προσάρτηση, στη Μόσχα οργανώθηκε μεγάλη παρέλαση με έντονα πατριωτικό και αντιδυτικό χαρακτήρα ενώ στο πλήθος στην Κόκκινη Πλατεία ο Πούτιν είπε πως «η Κριμαία επέστρεψε εκεί που ανήκει». Συγκεντρώσεις με ρωσικές σημαίες έγιναν και στη Συμφερόπολη και στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ONLINE

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top