0

Το όνομα του απόκρυφου προγράμματος υψηλής τεχνολογίας "Sagitta" σημαίνει στα λατινικά "βέλος". Ένα συμβολικό όνομα. Κινούμενα γραφικά του μοντέλου δείχνουν ένα ιπτάμενο αντικείμενο που έρχεται απευθείας από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας: Σχήμα διαμαντιού, μπροστά όλο και πιο μυτερό και επίπεδο - σαν ένας δίσκος. "Drones" με αυτή τη μορφή είναι από απόσταση αόρατα στα ραντάρ. Είναι περισσότερο γνωστά ως "stealth drones". To λεγόμενo "ιπτάμενο φτερό" μας επιτρέπει να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο φουτουριστικό σχέδιο στον ουρανό, ίσως και με μεγάλο βαθμό αυτόνομης δράσης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Sagitta της Cassidian - ανάπτυξη της μελλοντικής τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έχει εισέρθει σε μια νέα και αποφασιστική φάση: Μετά την ανάπτυξη και τη δοκιμή των βασικών στοιχείων έχει ξεκινήσει πλέον η ενσωμάτωση αυτών στο στρατιωτικό κέντρο της αεροπορίας στο Μάνχινγκ, κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Sagitta (λατινικά "βέλος") η Cassidian συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για την τεχνολογική βάση για τα μελλοντικά συστήματα UAV. Το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας είναι έμμεσα εμπλεκόμενο μέρος, μέσω του Πανεπιστημίου των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός ιπτάμενου πρωτότυπου επίδειξης τεχνολογίας, για να ελεγχθεί η ακρίβεια και η σκοπιμότητα των αποτελεσμάτων της θεωρητικής έρευνας.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο διεθνές κοινό το Νοέμβριο του 2013 στο αεροπορικό σαλόνι στο Ντουμπάι, όπως ενημέρωσε νωρίτερα το ελληνόφωνο διαδικτυακό κοινό το blog Πτήση & Διάστημα. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2014, με τις πρώτες προγραμματιζόμενες πτήσεις επίδειξης του Sagitta να αναμένονται για το 2015.

Η διαμόρφωση για την έρευνα είναι ένα "ιπτάμενο φτερό" με επέκτασμα 12 μέτρων. Το πρωτότυπο επίδειξης θα κατασκευαστεί ωστόσο υπό κλίμακα 1:4, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις στην Ευρώπη. Το εκπέτασμα 12 μέτρων φαίνεται έτσι ότι είναι προφανώς ένα πρωτότυπο μέγεθος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα UCAV (το Neuron και το Taranis έχουν επίσης άνοιγμα φτερών 12 μέτρων). Συγκριτικά, το αμερικανικό X-47B είναι με εκπέτασμα 18,92 μέτρων μεγαλύτερο κατά ένα τρίτο.

Η διαφορά μεταξύ ενός πρωτότυπου επίδειξης τεχνολογίας και ενός μοντέλου παραγωγής, όπως γνωρίζετε, είναι η απόσταση: Μετριέται σε δεκάδες χιλιάδες ώρες εργασίας. Σύμφωνα με την Cassidian, το Sagitta δεν θα αφήσει ποτέ τα εργοστάσια του Ομίλου. Πρόκειται για βασική έρευνα, στην οποία θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες. Όπως μαθαίνουμε, το βάρος του αναμένεται να είναι μόλις κάτι παραπάνω από 100 κιλά - 150 κιλά το ανώτερο επίπεδο, με μια ταχύτητα από 400 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Οι πρώτες δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα έχουν διεξαχθεί με επιτυχία. Μετά από δύο χρόνια εντατικών εργασιών κατασκευής, τα πρώτα τμήματα της υπερελαφράς δομής από ανθρακονήματα είναι πλέον στην παραγωγή. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα ενσωμάτωσης για τη συναρμολόγηση των επιμέρους στοιχείων των ηλεκτρονικών συστημάτων και την εφαρμογή της αναγκαίας προσομοίωσης "hardware-in-the-loop".

Η αρχιτεκτονική καινοτομίας Sagitta περιλαμβάνει επτά τομείς έρευνας για την ανάπτυξη των μελλοντικών drones: Εννοιολογικό σχεδιασμό των αεροσκαφών, αεροδυναμική, συστήματα ελέγχου πτήσης, επικοινωνίες και πληροφορική, έλεγχος πτήσης και ανεφοδιασμός εν πτήσει, τα υλικά και η δομή της αυτόνομης πτήσης και του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, προσομοίωση και ολοκλήρωση του συστήματος.Η "ιπτάμενη πτέρυγα" με χαμηλή αναλογία διαστάσεων και χωρίς κάθετες επιφάνειες (ουρά) παρουσιάζει ειδικές απαιτήσεις σχετικά με την έννοια του ελέγχου. Αυτές απαιτούνται τόσο για την πλήρως αυτοματοποιημένη σταθεροποίηση, όσο και για την εκτέλεση των αναγκαίων ελιγμών. Σε αυτό το πλαίσιο, μια τεχνολογική έννοια θα αναπτυχθεί για τον έλεγχο του επιθυμητού αποτελέσματος χωρίς κινούμενα εξαρτήματα.

Σε απλούστερα Ελληνικά:

"Η μείωση των κινούμενων μερών παρουσιάζει ενδιαφέρον για την κατευθυνόμενη ώση, για να υποστηρίξει ενεργά τον έλεγχο της πτήσης. Σε αυτόν τον τομέα, νέες ιδέες θα πρέπει να διερευνηθούν και να αναπτυχθούν, των οποίων η τεχνολογική ωριμότητα θα πρέπει να επιδειχτεί στο ιπτάμενο πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας. Η ενοποίηση των συστημάτων αυτών στο σύστημα πρόωσης του αεροσκάφους είναι μια συναρπαστική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η πανεπιστημιακή έδρα των αεροδιαστημικών συστημάτων, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Sagitta", εξηγεί ο Λυκούργος Μπουγάς, μηχανικός στο Πολυτεχνείο Μονάχου - κορυφαίο γερμανικό ίδρυμα τεχνολογικών εφαρμογών.Σχετικά με το κόστος είναι μέχρι σήμερα πολύ λίγα είναι γνωστά. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε βάσιμα ότι οι δραστηριότητες που διενεργούν τα συνολικά τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια και το ομοσπονδιακό κέντρο αεροδιαστημικής, είναι διαβαθμισμένες. Η Cassidian αναφέρει ότι αυτοχρηματοδοτεί το έργο σε αυτή την φάση σε μεγάλο βαθμό - αλλά και τα πανεπιστήμια διαθέτουν χρήματα από τους προϋπολογισμούς τους. Είναι σίγουρα μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές: Η Cassidian είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρόσβαση στους αριστούχους απόφοιτους της μηχανικής και στις τελευταίες τάσεις στο "μέτωπο της έρευνας". Τα πανεπιστήμια με τα χρήματα από την Cassidian είναι σε θέση να προσλάβουν νέους επιστήμονες.

Sagitta - στο δρόμο για αυτόνομo πόλεμο;

Το ότι η Cassidian χρηματοδοτεί μεγάλο μέρος της έρευνας, χωρίς να σκέφτεται για ένα συγκεκριμένο προϊόν αργότερα, είναι τουλάχιστον αμφίβολο. Εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι οι σχεδιαστές, οι οποίοι εργάζονται όλοι σε επιμέρους τομείς, δεν έχουν ακριβώς γνώση για τις εργασίες που αποπερατώνονται αλλού, δεν μπορούν να πουν τι ακριβώς κάνει το Sagitta ένα φουτουριστικό μοντέλο μάχης. Το προγραμματισμένο αεροσκάφος δεν έχει εσωτερικές αποθήκες για όπλα, ούτε και εξωτερικές αναστολές!


fox 2 magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top