0

Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει λάβει σε προφορικό επίπεδο το πράσινο φως από την Ε.Ε. που αίρει τον αποκλεισμό των ENAE από ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών

Την είδηση ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα μπορούν να ναυπηγούν πολεμικά πλοία για ναυτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αποκάλυψε σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-Amyna, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη κατα την διάρκεια της συνάντησης του με εργαζόμενους στα ναυπηγεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σε προφορικό επίπεδο το πράσινο φως από την Ε.Ε. που αίρει τον αποκλεισμό των ENAE από ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών.

Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός η γραπτή έγκριση της Ε.Ε. στο ελληνικό αίτημα θα δοθεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ιδιοκτησία των ναυπηγείων, τον επιχειρηματία Ι. Σάφα.

Ο τελευταίος με επιστολή που έστειλε αμέσως μετά τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σε τρία ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας ζητά απαντήσεις όσον αφορά τη απόφαση του 2010 που απαγορεύει στα ναυπηγεία να εκτελούν εμπορικές εργασίες, αλλά και ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων για τρίτες χώρες.

Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας ζητά να μάθει αν τελικά η χώρα μας θα προχωρήσει στην ναυπήγηση των δύο επιπλέον υποβρυχίων Type 214 που είχε αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση το 2010 και τέλος ζητά να ενημερωθεί για το εαν τα ναυπηγεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη δεξαμενή των 500.000 τόνων των ΕΝΑΕ για να κατασκευάσουν μαζικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον Ι. Σάφα εφόσον οι δύο πλευρές δεν βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και είναι η διορία του φιλικού διακανονισμού, δεσμεύεται ότι θα «αποδεσμεύσει» τα υποβρύχια Type 214, Type 209/1200AIP που είναι υπό ναυπήγηση, τους εργαζόμενους αλλά και τους υπεργολάβους δηλ τη γερμανική HDW που έχει την τεχνογνωσία για τα υποβρύχια) και να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό την ολοκλήρωσή της ναυπήγησης τους για λόγους «εθνικής σημασίας».


ΕΠΙΚΑΙΡΑ ONLINE

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top