0
Military Today 

Η Γαλλία απείλησε να καταγγείλει τη σύμβαση με την Ρωσία για την προμήθεια των ελικοπτεροφόρων Mistral για το Ρωσικό Ναυτικό.

Λόγω της θέσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και την Κριμαία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παγώσει την σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτεροφόρων Mistral στην Ρωσία. Ρώσοι ειδικοί επεσήμαν ότι στην περίπτωση αυτή, η Γαλλία θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Σκέψεις για κυρώσεις

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς κατέστησε σαφές ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία με τη Ρωσία για τα Mistral. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να γίνει «σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία».

«Η δυνατότητα να ακυρώσει την πώληση των πλοίων« Μιστράλ »περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μέτρων στο πλαίσιο της τρίτης σειράς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο δεύτερο επίπεδο», - δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός σε ζωντανή σύνδεση στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Γάλλος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Γαλλία «δεν προτίθεται να ενεργήσει σε αυτή την περίπτωση μόνη», αλλά εάν είναι αναγκαίο, μαζί με άλλες χώρες. Η Γαλλία, ειδικότερα, έχει ζητήσει από τη Βρετανία να αναλάβει παρόμοια δράση στην κλίμακα των κυρώσεων, με μέτρα κατά της «ρωσικής ολιγαρχίας στο Λονδίνο». Ο Φαμπιούς ανέφερε ότι στις κυρώσεις αυτές θα πρέπει να συμετάσχουν όλες (οι δυτικές χώρες)».

Εν τω μεταξύ, η πρόσκληση προς των Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για συμμετοχή στον εορτασμό της 70ης επετείου της επιχείρησης D-Day στη Νορμανδία παραμένει σε ισχύ, όπως σημειώθηκε αργότερα από τον Φαμπιούς. Αυτές οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του στη Μόσχα σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, λόγω της κατάστασης στην Κριμαία. Αρχικά, η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαρτίου.

Η μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τα Mistral, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές ποινές, ανέφερε το ρωσικό ITAR-TASS επικαλούμενο μια πηγή στην ρωσική ναυπηγική βιομηχανία - ενεργεί ως συντονιστής του έργου με τη ρωσική πλευρά.

«Αν πάρουμε την καθαρά οικονομική πλευρά του θέματος, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση του 2011 προβλέπει πολύ σοβαρές ποινές σε περίπτωση αποτυχίας ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν της σύμβασης» - είπε η πηγή. «Η Ρωσία, βάσεις της σύμβασης, έχει ήδη καταβάλει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ».

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κόστος της εργασίας στην βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την Ρωσία, η σύμβαση που υπογράφηκε με τη Γαλλία στο ποσό των 1,15 δισ. ευρώ είναι για δύο πλοία», πρόσθεσε η ίδια η πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το ποσό αυτό «εδώ στα ρωσικά ναυπηγεία μπορούμε να ναυπηγήσουμε αντί για 2 ελικοπτεροφόρα, 4-5 με παρόμοια χαρακτηριστικά».

Πριν από ένα μήνα, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκοζίν, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Γαλλία έχουν φτάσει σε ένα νέο επίπεδο στην στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία, το οποίο επιτρέπει να «αναπτύξουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών». Ωστόσο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εθνική Άμυνα» Ιγκόρ Κοροτχιένκο, ανέφερε για την σύμβαση για την αγορά των Mistral ότι συνήφθη με πρωτοβουλία του πρώην Ρώσου Υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ και νωρίτερα προκάλεσε πολλές διαμάχες στη Ρωσία.

«Πρώτον, η κριτική αυτή οφείλεται στο γεγονός για το λειτουργικό κύκλο ζωής αυτών των πλοίων στο Ρωσικό Ναυτικό. Θα λειτουργήσουν για περίπου 30 χρόνια, και στο διάστημα αυτό η ρωσική πλευρά θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την προμήθεια των διαφόρων ανταλλακτικών, υπηρεσιών, υπηρεσιών εγγύησης, από την Γαλλία», είπε ο εμπειρογνώμονας.

«Εάν η Γαλλία αποχωρήσει από τη σύμβαση, παραδόξως αυτό μπορεί να παίξει στα χέρια της ναυπηγικής μας βιομηχανίας μας», είπε Κοροτχιένκο. Η Γαλλία θα τιμωρήσει μόνο τον εαυτό της, έχοντας χάσει μια πηγή εισοδήματος, διότι οι συμβάσεις προβλέπουν επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη καταβληθεί. Επιπλέον, θα έχει έναν πονοκέφαλο για το τι ακριβώς να κάνει με αυτά τα πλοία, τα οποία ακτασκευάστηκαν στα ρωσικά πρότυπα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κοροτχιένκο παρατήρησε ότι σε αυτές τις μεγάλες συμβάσεις προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις για την παραβίαση της συμφωνίας. Για να πάρει τα χρήματα πίσω η Ρωσία μπορεί να κινηθεί μέσω της διεθνής διαιτησίας. «Εάν η Γαλλία σκέφτεται το πάγωμα όλων αυτών των κονδυλίων, θα είναι μια απόπειρα πειρατείας», είπε ο ίδιος, και προσθέτει ότι «αυτό θα υπονομεύσει τη διεθνή φήμη της Γαλλίας».

Τέλος, ο Κοροτχιένο αποφάνθηκε ότι το Ρωσικό Ναυτικό δεν χρειάζεται καθόλου τα Mistral. «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τα πλοία αυτής της κατηγορίας, όπως η έννοια της επιχειρησιακής τους χρήσης δεν ταιριάζει στην παραδοσιακή έννοια των πλοίων που έχουμε κατασκευάσει ανέκαθεν. Οι Γάλλοι τα έχουν κατασκευάσει για εκστρατευτικά καθήκοντα, όπως επιχειρήσεις απόβασης Αφρική. Εμείς, δεν έχουμε υπερπόντια εδάφη. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε αμφίβια σκάφη, αλλά έχουμε τα δικά μας σχέδια, καθώς και τη δική μας έννοια χρήσης τους», κατέληξε ο ίδιος.

Την πιθανή άρνηση της Γαλλίας να ολοκληρώσει την σύμβαση για τα Mistral σχολίασε στο RIA Novosti και ο πρώην διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ναύαρχος Βλαντιμίρ Κομογέντοφ. «Στους Γάλλους έχουμε να πούμε ευχαριστώ σε περίπτωση που αρνηθούν να ολοκληρώσουν τα Mistral», είπε ο ναύαρχος Βλαντιμίρ Κομογέντοφ. «Αυτά τα κουτιά εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα κατασκευάσουμε και να τα οπλίσουμε πολύ καλύτερα», είπε ο ίδιος.

Η αγορά αυτών των πλοίων ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία έχει επικριθεί δριμύτατα στην Ρωσία κατά το παρελθόν. Αλλά με δεδομένο ότι πολλά χρήματα έχουν ήδη καταβληθεί, αποφασίστηκε να μην αναθεωρηθεί η πρωτοβουλία του πρώην Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σερντιούκοφ και να ενταχθούν τα δύο πλοία στο Ρωσικό Ναυτικό. Στην ιδέα της αγοράς των πλοίων αυτού του τύπου είχε αντιταθεί κατά το χρόνο ο νυν Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Ρογκοζίν. Τότε είχε διαμαρτυρηθεί για την αδυναμία λειτιουργίας των Mistral σε κρύες θάλασσες, τα προβλήματα με τα καύσιμα, λάδια και τα λιπαντικά.

Η ρωσική ναυπηγική βιομηχανία θα είναι σε θέση να ναυπηγήσει ένα ελικοπτεροφόρο, εάν η Γαλλία καταγγείλει τη σύμβαση για την παράδοση των δύο πλοίων. Αυτό αναφέρεται τώρα από την ρωσική «Ιζβέστια», επικαλούμενη μια πηγή στην ναυπηγική βιομηχανία USC.

«Σε περίπτωση αποτυχίας των γαλλικών εταίρων εμείς οι ίδιοι θα σχεδιάσουμε το ίδιο πλοίο - το κύριο μέρος της τεκμηρίωσης για το Mistral το έχουμε λάβει από αυτούς. Εάν η γαλλική πλευρά αρνηθεί να ολοκληρώσει τη σύμβαση και δεν επιστρέψει τα χρήματα, θα απωλέσει αυτό το δικαίωμα σε αυτά τα έγγραφα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της USC. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ρωσικής βιομηχανίας για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα η δημιουργία ενός παρόμοιου πλοίου αμβίβας επίθεσης χωρίς τη χρήση των τελικών σχεδίων.

«Ο σχεδιασμός θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Για τους ναυπηγούς στο Neva Design Bureau είναι ένα απλό έργο να δημιουργήσουν ένα νέο πλοίο σε σύντομο χρονικό διάστημα» - η εν λόγω εταιρεία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη δημιουργία πλοίων επιφανείας. Η κατασκευή τους θα διαρκέσει περίπου 18 μήνες.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το κόστος για τη δημιουργία πολεμικών πλοίων υπολογίζεται με την κλασική φόρμουλα - ένα δισεκατομμύριο ρούβλια ανά 1.000 τόνους εκτόπισμα. Έτσι, παρόμοια πλοία με το Mistral, εκτοπίσματος 21.000 τόνων, στη Ρωσία μπορεί να ναυπηγηθεί για περίπου 20 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 400 εκ. ευρώ). Από το ποσό αυτό, το 20-25% θα πάει στο σχεδιασμό.

Κατασκευή

Στις 5 Μαρτίου είχε αναφερθεί ότι το πρώτο ρωσικό Mistral - «Βλαδιβοστόκ» - ξεκίνησε με τις θαλάσσιες δοκιμές στο λιμάνι του ναυπηγείου STX στην Saint-Nazaire στη Γαλλία. Το πλοίο, το οποίο καθελκύστηκε τον Οκτώβριο του 2013, είναι να παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό για περαιτέρω δοκιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το δεύτερο ρωσικό Mistral - «Σεβαστούπολη» - έχει αρχίσει να επίσης κατασκευάζεται στην Αγία Πετρούπολη. Η πρύμνη του έχει ολοκληρωθεί και έχει προγραμματιστεί να ρυμουλκηθεί στην Γαλλία στις 8 Ιουλίου για την περαιτέρω ολοκλήρωση των εργασιών, και στη συνέχεια να επιστρέψει πίσω στην Ρωσία για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Το «Βλαδιβοστόκ» είναι να παραδοθεί επίσημα στο Ρωσικό Ναυτικό το 2015, το «Σεβαστούπολη» το 2016. Η σύμβαση του Ιουνίου 2011 περιλαμβάνει και μια επιλογή για δύο επιπλέον πλοία κλάσης Mistral.


fox 2 magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top