0
Ως αεροπλανοφόρο και όχι ως ελικοπτεροφόρο, σχεδιάζεται το τουρκικό πρόγραμμα LPD!

Στην Τουρκία βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει μια σειρά από στοιχεία στην τουρκική εθνοσυνέλευση τα οποία υπογραμμίζουν τους ισχυρισμούς της νοθείας στα εξοπλιστικά προγράμματα της κορβέτας Milgem και την προσφορά για ένα ελικοπτεροφόρο (LPD) - αεροπλανοφόρο, όπως αποκαλύπτεται τώρα.

Οι ισχυρισμοί προέρχονται από ηχογραφήσεις που διέρρευσαν στις 4 Μαρτίου, στις οποίες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει οδηγίες στον ιδιοκτήτη της ναυπηγικής εταιρείας Sedef, Μετίν Καλκαβάν, σχετικά με το πώς να διαχειριστεί την ακύρωση και την επανεκίνηση της προσφοράς Milgem, ενώ τον συμβουλεύει για ανταγωνιστικές τιμές για το πρόγραμμα LPD.

Στις 5 Μαρτίου, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των δύο ξεχωριστών τηλεφωνικών συνομιλιών, αναφέροντας ότι έλαβαν χώρα τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2013.

Κατά την συνομιλία του Απριλίου ο Ερντογάν φαίνεται να ζήτησε από τον Καλκαβάν να καταγγείλει στις σχετικές εποπτικές αρχές ότι κατά την προσφορά Milgem δεν τηρήθηκε η σχετική διαδικασία. Ο Ερντογάν δικαιολόησε την τηλεφωνική συνομιλία του λέγοντας ότι το ναυπηγείο Sedef τέθηκε στο περιθώριο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, και ο Καλκαβάν είχε προσφύγει σε αυτόν. Η καταγραφή της συνομιλίας δείχνει ότι ο Ερντογάν συμβούλεψε τον Καλκαβάν να υποβάλει αίτηση για την προσφορά.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 το Υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα κατήγγειλε τη σύμβασή του με την RMK Marine, θυγατρική της Koc Holding, για τη ναυπήγηση έξι φρεγατών Milgem αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση ήρθε όπως η αρχή εποπτείας του πρωθυπουργικού γραφείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην προσφορά παραβιάστηκαν οι κανόνες και ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του δημοσίου.

Το γραφείο επιθεώρησης κίνησε μια έρευνα σχετικά με την προσφορά Milgem, μετά την καταγγελία από την Sedef - δύο χρόνια μετά την ανάθεση της σύμβασης της Milgem στην RMK Marine το 2011.

Σε μια συνάντηση της ετελεστικής επιτροπής της τουρκικής κυβέρνησης στις 27 Δεκεμβρίου 2013, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ακύρωση της προσφοράς Milgem, η εταιρεία του Καλκαβάν επιλέχθηκε για το πρόγραμμα LPD αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων, βουλευτές της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευση ζητούν από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ο Ερντογάν τις επαφές του με τον Καλκαβάν. Επιπλέον, ο Σεζγκίν Τανρικούλου, βουλευτής από το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δήλωσε στις 6 Μαρτίου ότι η τιμή του προγράμματος LPD ξαφνικά αυξήθηκε από 800 εκατομμύρια ευρώ σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Τανρικούλου ζήτησε να μάθει από την κυβέρνηση αν το πρόγραμμα LPD αναδιαρθρώνεται ώστε το πλοίο να μπορέσει να λειτουργήσει με μαχητικά αεροσκάφη F-35B Joint Strike Fighter, τεχνολογίας STVOL, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει αυτό το μοντέλο. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα προμηθευτεί 100 συμβατικής απο- και προσγείωσης (CTOL) αεροσκάφη F-35A. Επιπλέον, ο ίδιος έθεσε το ερώτημα γιατί το πρόγραμμα LPD διαμορφώνεται με ράμπα σκι.

Ο Τανρικούλου ρώτησε επίσης αν το κόστος του έργου αυξήθηκε επειδή περίπου 200 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με την ονομασία TÜRGEV, στο οποίο ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
fox 2 magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top