0

"Σενάριο Ιράν" - στη ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, τουλάχιστον έτσι την περιγράφουν οι Ισραηλινοί. Πρόκειται για τη "Noble Dina", μια ετήσια ναυτική άσκηση που αντικατέστησε τις ναυτικές ασκήσεις Ισραήλ-Τουρκίας, με το χαρακτηριστικό των προσομοιώσων ανθυποβρυχακού αγώνα.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν χθες Τρίτη μια ναυτική άσκηση στα ύδατα ανοικτά της Κρήτης. Η άσκηση "Noble Dina" είναι τώρα στο τέταρτο έτος και αντικατέστηκε την ετήσια κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Τουρκίας η οποία ακυρώθηκε μετά το χαμηλό των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Η άσκηση η οποία είναι να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα, συμπεριλαμβάνει εκτεταμένη συμμετοχή των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και προσομοιώσεων ανθυποβρυχιακού αγώνα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με μια πηγή στις Ισραηλινές Δυνάμεις Αυτοάμυνας που επικαλούνται τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η άσκηση περιλαμβάνει μια προσομοίωση ενός "ιρανικού σεναρίου" - εξάσκηση στην υπεράσπιση ισραηλινών λιμένων από επίθεση, και αντιμετώπιση της τακτικής από ένα "σμήνος", όπου από ένα μεγάλο σκάφος αποβιβάζονται πολλά μικρότερα σκάφη. Η προσομείωση θα λάβει χώρα σε ένα λιμάνι της Κρήτης, και από την πλευρά του Ισραήλ θα λάβει μέρος μια νεοσυσταθείσα μονάδα ειδικών δυνάμεων.

Εκ μέρους του Ισραήλ συμμετέχει ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin, μία κορβέτα κλάσης Sa'ar 5, δύο σκάφη Sa'ar 4.5 και η μονάδα ειδικών δυνάμεων "Snapir".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Ελλάδας, έχουν διενεργήσει παρόμοιες ασκήσεις με την Τουρκία και το Ισραήλ το 1998-2009 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, με την επωνυμία "Reliant Mermaid", αλλά ακυρώθηκαν όπως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ το 2010, μετά τα γεγονότα στο πλοίο Mavi Marmara. Από τότε, το Ισραήλ έχει εισέλθει σε μια περίοδο εντατικοποίησης των στρατιωτικών δεσμών με την Ελλάδα και την Κύπρο.

"Η Noble Dina δεν αντικαθιστά την Reliant Mermaid, η οποία ήταν μια τριμερής άσκηση που έγινε διμερής. Θα ήμουν πολύ ευτυχής να επιστρέψουμε σε μια τριμερή άσκηση", δήλωσε στο πρακτορείο AFP ο αναπληρωτής διοικητής του Ναυτικού του Ισραήλ ναύαρχος Yaron Levi. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει προ πολλού να λαμβάνουν μέρος στην "Reliant Mermaid", τίθεται το ερώτημα για το ποιό είναι το τρίτο μέρος...

Πέρυσι εκ μέρους των ΕΕΔ συμμετείχε το υποβρύχιο "Παπανικολής", η φρεγάτα "Σπέτσαι", αεροσκάφη και ελικόπτερα που σταθμεύουν στην Κρήτη.

Fox 2 Magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top