0

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας το 2013, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στρέφονται πλέον στην υποβολή αιτήματος προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια μη εξοπλισμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper κατασκευής της General Atomics Aeronautical Systems, μετά τη σταθερή άρνηση εξαγωγής της εξοπλισμένης έκδοσης του αεροχήματος.

Η Τουρκία για πολλά χρόνια επεδίωξε την προμήθεια από τις ΗΠΑ εξοπλισμένων αεροχημάτων Reaper αλλά η αμερικανική στάση ήταν σταθερά αρνητική. Σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση «Defense News», ανώνυμος υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι «προφανώς, η πρώτη μας αίτηση δεν ήταν απολύτως ρεαλιστική» και ότι «ένα μη εξοπλισμένο Reaper ίσως μπορεί να ικανοποιήσει τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι το 2013 η υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πώληση 16 μη επανδρωμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων συναφών υλικών, ανταλλακτικών και υπηρεσιών εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης έναντι προϋπολογιζόμενου κόστους 1,5 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Συνολικά, η γαλλική διακρατική σύμβαση περιελάμβανε σχεδόν τα πάντα πλην της δυνατότητας μεταφοράς και άφεσης όπλων. Πιθανότατα, η έγκριση της πώλησης στη Γαλλία να αποτέλεσε έναυσμα για την Τουρκία να αναπροσαρμόσει τη στάση της, αφού οι ΗΠΑ είναι σταθερά αρνητικές στην πώληση εξοπλισμένων εκδόσεων του Reaper.

Η Ιταλία περιμένει για περισσότερο από τρία χρόνια την έγκριση των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Reaper που έχει ήδη προμηθευτεί, ενώ η Βρετανία (προφανώς λόγω της ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών) αποτελεί τη μόνη χώρα που οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση όπλων στα Reaper που επιχειρεί η Βασιλική Αεροπορία (RAF).

Επίσης, ας σημειωθεί ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η General Atomics είχε προωθήσει την πώληση στην Τουρκία του Predator, που αποτελεί τον μικρότερων επιδόσεων πρόγονο του Reaper αλλά στη
σχετική διαγωνιστική διαδικασία υπερίσχυσε το ισραηλινό Heron.

Σε κάθε περίπτωση η τουρκική επιμονή στην προμήθεια έστω και μη εξοπλισμένων αεροχημάτων Reaper, τα οποία είναι αυτονόητο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αποστολές αεροπορικής επιτήρησης και αναγνώρισης, αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και φιλόδοξους σχεδιασμούς έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι αδυνατεί να αναπτύξει εγχώριο σύστημα ανάλογων επιχειρησιακών επιδόσεων και κατά συνέπεια στρέφεται στην προμήθεια από το εξωτερικό.
defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top