0

Την επίτευξη ενός θαύματος που μόνο το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και οι εργαζόμενοι των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας ΕΝΑΕ και Ελευσίνας μπορούν να φέρουν σε πέρας επιδιώκει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Και αυτό διότι μετά την απόφαση για την ανάλειψη του έργου ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των 3 υποβρυχίων Type 214 και του εκσυγχρονισμένου Type 209/1200 AIP η ηγεσία του ΓΕΝ ανακάλυψε το ορθό της επιλογής αυτής αφού ένας από τους βασικότερους λόγους που εμπόδιζε την υλοποίηση αυτής της απόφασης δηλ. το κόστος της ενεργοποίησης του ναυπηγείου και του ελέγχου της καταστάσεως στην οποία βρίσκονται τα υποβρυχία δεν ήταν αυτό που ισχυριζόταν η διοίκηση του ναυπηγείου. Έτσι σύμφωνα με τον Α/ΓΕΝ το κόστος για να επανενεργοποιηθούν τα Ναυπηγεία και για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των τεσσάρων υποβρυχίων είχε εκτιμηθεί με επίσημη ενημέρωση στα 30 εκατ. Ευρώ.

Τελικά το ΠΝ κατάφερε να επαναφέρει τα ναυπηγεία σε λειτουργια και να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για τον έλεγχο και ολοκλήρωση των δοκιμών των υποβρυχίων με μόλις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα τα δύο από τα τρία υποβρύχια Type 214 έχουν στελεχωθεί από το ΠΝ, ενώ 835 εργαζόμενοι του ναυπηγείου επέστρεψαν στις θέσεις τους και συμμετέχουν στις εργασίες ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των υποβρυχίων. Επιπλέον ενημερώθηκαν για την έναρξη των διαδικασιών δελέγχου και δοκιμών οι εταιρείες που είχαν αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο στα υποβρύχια, ενεργοποιήθηκε το σύστημα μηχανοργάνωσης ώστε να ελέγχεται η πορεία των εργασιών καθώς και οι ανάγκες σε υλικά και ελέγχθησαν οι ελληνικής κατασκευής μπαταρίες των υποβρυχίων των οποίων ξεκίνησε η διαδικασία της φορτισής τους. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στο 50% και συνεχίζεται ώστε σύντομα να είναι έτοιμες για να ξεκινήσουν οι θαλάσσιες δοκιμές.Το πρώτο υποβρύχιο που θα ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές είναι το “Πιπίνος” το οποίο όταν το ναυπηγείο σταμάτησε να λειτουργεί είχε ολοκληρώσει τις 155 από τις 157 δοκιμές εν όρμω. Οι θαλάσσιες δοκιμές υπολογίζονται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο και θα διαρκέσουν για 6-8 μήνες δηλ. θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.

Μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχουν ξεκινήσει και οι θαλάσσιες δοκιμές του “Ματρώζου” και του “Ωκεανού” (Type 209/1200 AIP) οι οποίες επίσης θα διαρκέσουν 6-8 μήνες. Ουσιαστικά στις αρχές της άνοιξης το ΠΝ θα έχει θέσει τα θεμέλια για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης των υποβρυχίων “Πιπίνος”, “Ματρώζος” και “Ωκεανός” στη δύναμη του. Όσον αφορά το τέταρτο υποβρύχιο το “Κατσώνης” θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ναυπηγικές εργασίες και να ξεκινήσουν οι δοκιμές εν όρμω και οι θαλάσσιες δοκιμές το 2015. Στόχος του ΓΕΝ είναι η ένταξη σε υπηρεσία και των τριών υποβρυχίων στα τέλη του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016. Σύμφωνα με το ΠΝ τα υποβρύχια δεν είχαν υποστεί τις ζημιές που αναμενόταν ενώ οι εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι θαλάσσιες δοκιμές των υποβρυχίων μπορούν να πραγματοποιηθούν από το πλήρωμα του ΠΝ που έχει ήδη αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τον “Παπανικολή” αλλά και του ναυπηγείου. Στις παραπάνω δοκιμές εκτιμάται ότι θα εμπλακεί και προσωπικό της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας HDW.

Από το Defence News

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top