0Όπως μεταδίδει το Russia Today, οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονιέτσκ συμφώνησαν σε εκεχειρία με το Κίεβο μέχρι τις 10 μμ την Παρασκευή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλεξάντρ Μποροντάι, ηγέτη της αυτοανακηρυχθείσας Λαικής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, μέχρι να λήξει η εκεχειρία, οι δυνάμεις του Ντονιέτσκ θα δεχθούν Ρώσους επιθεωρητές καθώς επίσης και επιθεωρητές του ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφάλεις και Σταθερότητας στην Ευρώπη).

Η υπεύθυνη του ΟΑΣΕ είναι η γνωστή (σε όσους παρακολούθησαν τον Ρωσο-Γεωργιανό πόλεμο) Χάιντι Ταλιαβίνι. Η Ταλιαβίνι, είχε συντάξει την ομώνυμη αναφορά (Tagliavini Report) για τον ΟΑΣΕ μετά τη λήξη του πολέμου και η οποία δεν έριχνε το φταίξιμο στους Ρώσους. Η τοποθέτησή της ως ηγήτορα του διπλωματικού μαραθωνίου, ο οποίος ξεκίνησε από σήμερα, σίγουρα λέει πολλά, το ερώτημα όμως σχετικά με το αν είναι πολύ αργά αιωρείται.

Στις 27 Ιουνίου το Κίεβο αναμένεται να υπογράψει και το σύμφωνο με την ΕΕ, το οποίο είχε απορρίψει ο δεδιωγμένος πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς. Οι ημερομηνίες λένε τα πάντα αρκεί κάποιος να δώσει την δέουσα προσοχή. Οι ασκήσεις της Κεντρικής περιφέρειας όπως είχαμε γράψει εδώ , τελειώνουν στις 28, μια μέρα μετά την εκπνοή δηλαδή της εκεχειρίας και μαζί με αυτήν το τελεσίγραφο στην ουσία του Ποροσένκο, πως αν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ο ίδιος έχει ένα σχέδιο Β προκειμένου να "συμμορφώσει" τις αποσχισθείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοιγκού είχε δηλώσει πως η Ρωσία είναι έτοιμη για όλα, αναφερόμενος πρωτίστως στην διακοπή των εισαγωγών Ουκρανικών προιόντων, για να προσθέσει στη συνέχεια πως ο Ρωσικός στρατός είναι έτοιμος ακόμα και να υπερασπιστεί την Μητέρα Πατρίδα στην περίπτωση που ανακύψει πιο σοβαρή εμπλοκή σε διεθνές επίπεδο. Η δήλωση αυτή του Σοιγκού μαζί με τους λόγους που αναφέραμε στην μελέτη που οδηγεί ο σύνδεσμος πιο πάνω, μας κάνουν να πιστεύουμε πως στις 28 του μήνα η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει το μεγάλο βήμα, αν το δεχτεί ο κόσμος καλώς, αν όχι τότε κατά τη ρήση του Αλεξάντρ Νιέφσκι "Όποιος έρθει με ξίφος, από ξίφος θα πάει".

Εν τω μεταξύ από σήμερα λειτουργεί-σε πειραματικό στάδιο- το Ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, το οποίο είχε ξεκινήσει να τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2010 κατόπιν εντολής του τότε προέδρου Μεντβιέντεφ. Το Voronezh-DM έχει βεληνεκές μέχρι 6,000 χμ και καλύπτει σχεδόν όλη την Ευρώπη και τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ μπορεί να εγκλωβίσει μέχρι και 500 αντικείμενα ταυτόχρονα. Γενικά  όλα τα ραντάρ της κλάσης των Voronezh-DM μπορούν να παραταχθούν σχετικά γρήγορα, οπουδήποτε, ενώ ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για τον χειρισμό τους είναι μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης γενιάς.

Η ατμόσφαιρα ήδη μυρίζει μπαρούτι και αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να επέμβει σε "χωράφια" στα οποία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, τότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top