0


Φωτιά έχει πάρει η Βαλτική καθώς ΝΑΤΟ και Ρωσική Ομοσπονδία ασκούνται την ίδια χρονική περίοδο, ισάριθμα και ισοδύναμα. Όπως αναφέρει το Ria-Novosti επικαλούμενο πηγές από το Ρωσικό ΥΠΑΜ: "Οι δυνάμεις και το υλικό που συμμετέχουν στην άσκηση είναι ανάλογο των αντίστοιχων δυνάμεων που εμπλέκει το ΝΑΤΟ στην περιοχή".

Ο Στόλος της Βαλτικής συνεπιχειρεί με αλεξιπτωτιστές και μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις Saber Strike και Baltops βρίσκονται εν εξελίξει. Οι δε φόβοι των Ρώσων που εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Σεργκέι Σοιγκού και σχετίζονται με την αυξημένη ΝΑΤΟική συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από το Καλίνινγκραντ είναι εμφανέστατοι, καθώς το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει αποτρεπτικές τακτικές σε περίπτωση που επιχειρηθεί ναυτική απόβαση στο Καλίνινγκραντ από τον εχθρό. Τα εν λόγω αντίμετρα προφανώς έχουν να κάνουν με την επάνδρωση επάκτιων συστοιχιών, αλλά εκείνο το οποίο θεωρούμε ανησυχητικό είναι η αναφορά στα λεγόμενα "Illegal Military Groups" (συγκεκριμένα and train to block and eliminate illegal military groups).

Προφανώς οι Ρώσοι θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για την χρήση παραστρατιωτικών δυνάμεων σε μια δυνητική απόβαση στο Καλίνινγκραντ. Πάντως εφόσον υπεισέρχονται και τέτοιοι "παράγοντες" στην εξίσωση, τα πράγματα είναι αρκετά ανησυχητικά. Φυσικά το ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ ασκούνται εφαπτομενικά είναι από μόνο του ανησυχητικό, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν πολλοί επιπρόσθετοι λόγοι ανησυχίας όπως το να έχουν ήδη απειλήσει οι ΝΑΤΟικοί με εισβολή στο Καλίνινγκραντ σε περίπτωση που οι Ρώσοι επέμβουν στην Ανατολική Ουκρανία για να σταματήσουν τις πρωτοφανείς-σε Ευρωπαικό χώρο τον 21ο αιώνα-σφαγές από τα παραστρατιωτικά μέλη της κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που οι ΝΑΤΟικοί πράγματι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, οι Ρώσοι θα έχουν δύο επιλογές. Ή να κάνουν απευθείας χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων (Iskander με πυρηνική γόμωση για παράδειγμα) ή συμβατικά να εισβάλλουν μέσω των Βαλτικών χωρών προκειμένου να ανακτήσουν το Καλίνινγκραντ. Υπάρχει και ένα τρίτο, το οποίο θα ωθήσει την Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά εκεί θα παιχτεί ΚΑΙ το χαρτί της Κριμαίας. Να σημειωθεί πάντως πως παρόλο που το δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας προβλέπει την χρήση είτε Στρατηγικών είτε Τακτικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση εισβολής σε Ρωσικό έδαφος, οι ίδιοι οι Ρώσοι το τελευταίο που θέλουν είναι να αρχίσουν έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.

Από την άλλη, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου λίγο φαίνεται να νοιάζονται για το αν ο κόσμος γίνει ΣΤΑΧΤΗ! Όπως και να έχει πάντως, το Καλίνινγκραντ είναι ξεκομμένο από το κυρίως σώμα των εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η άμυνά του καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου του οτι περιστοιχίζεται από χώρες του ΝΑΤΟ.

Ίσως και οι παραπάνω λόγοι να έχουν να κάνουν με την εγκράτεια που επιδυκνείουν οι Ρώσοι στις πρωτοφανείς-ξαναλέμε-σφαγές στην Ανατολική Ουκρανία. Όπως και να έχει πάντως, κατά την ταπεινή μας άποψη κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να επέμβουν, ιδίως αν το ΝΑΤΟ κάνει έστω και μισό βήμα παραπέρα.


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top