0Ένα άλλο "θρίλερ" παίζεται παράλληλα στην Μέση Ανατολή με αυτό της προέλασης της ISIS, μόνο που σε αυτό πρωταγωνιστεί ο Ισραηλινός στρατός, ο οποίος...υπερβάλλει ξανά. Η απαγωγή των τριών νεαρών Eyal Yifrach, Gilad Shaer και Naftali Frankel, απειλεί να ανοίξει ξανά τις πύλες της κόλασης στην Μέση Ανατολή σε μια "παράλληλη πληγή" αυτή της Τρίτης Ιντιφάντα.

Οι Ισραηλινοί στην κυριολεξία δεν έχουν αφήσει λίθον επί λίθου στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους τρεις απαχθέντες νεαρούς, πράγμα το οποίο ναι μεν τους τιμά ως έθνος το οποίο φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών του (αυτά να τα ακούνε μερικοί μερικοί εδώ που έχουν ανάγει τον εθνομηδενισμό και την Ισλαμολατρία σε εθνικό δόγμα), από την άλλη όμως οι Ισραηλινοί "υπερβάλλουν" ως συνήθως στην διαχείριση της κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 280 άτομα από την Δυτική Όχθη ενώ ένας έφηβος Παλαιστίνιος έχασε την ζωή του.

Οι Ισραηλινοί είναι πολύ "συναισθηματικοί" στις αντιδράσεις τους και έχουν συχνά πυκνά προκαλέσει οι ίδιοι τους εχθρούς τους, δίνοντάς τους και το αβαντάζ του λεγόμενου "Πληροφοριακού Πολέμου". Όσο δίκιο και αν έχει το Ισραήλ, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί παρορμητικά και να απαντά-τουλάχιστον-σε τόνο "ισοδύναμου τετελεσμένου".

Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουμε πως η Πρώτη Ιντιφάντα άρχισε το 1987 πάλι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τελείωσε το '91 με τη Σύνοδο της Μαδρίτης, παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν πως επίσημα τουλάχιστον έληξε με το Σύμφωνο του Όσλο το '93. Η δεύτερη ξεκίνησε το 2000 με αφορμή την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο Όρος του Ναού. Τόσο στην πρώτη όσο και στην Δεύτερη Ιντιφάντα, οι Ισραηλινοί έσπευσαν να αντιδράσουν αμέσως στις ταραχές, χωρίς να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να καταλαγιάσουν. Δεν ξέρουμε φυσικά αν θα καταλάγιαζαν ακόμα και αν δεν είχε επέμβει ο Ισραηλινός Στρατός. Όπως και δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να κολλήσουμε "ταμπελάκια" του τύπου οι "Κακοί" Ισραηλινοί και οι "Καλοί" Παλαιστίνιοι, το μόνο το οποίο έχουμε να επισημάνουμε για το Ισραήλ είναι πως διαχρονικά από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα έχει την τάση να "υπερβάλλει" ρίχνοντας στην ουσία λάδι στην ήδη υπάρχουσα φωτιά.

Έτσι και τώρα, η Χαμάς απειλεί πως αν εκτοπιστεί από την Δυτική Όχθη πάλι στην Γάζα, τότε θα ξεκινήσει την λεγόμενη τρίτη Ιντιφάντα. Από την άλλη ο Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς απαίτησε στην κυριολεξία, όποιος έχει τους νεαρούς να τους αφήσει ελεύθερους, κίνηση που πήρε εύσημα ακόμα και από το DEBKA. Η Χαμάς είναι αλήθεια πως ευθύνεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό για τις κατά καιρούς ταραχές. Να σημειώσουμε πως η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες σε Ισραηλινά εδάφη, ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις ρουκέτες τύπου Κατιούσα, εντούτοις αυτές οι κινήσεις αποτελούν αιτία πολέμου (Casus Belli). Δεν είναι όλες οι χώρες σαν την Ελλάδα να επιτρέπουν Τουρκικές "κρουαζιέρες" στο Σούνιο, να το σημειώσουμε αυτό.

Από την άλλη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε (ούτε καν οι Ισραηλινοί το γνωρίζουν αυτό) αν οι τρεις απαχθέντες βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Το 2011 ο Βενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε έναν πόλεμο με την Χαμάς και παρενέβη ο Ομπάμα πριν ρολάρουν τα Ισραηλινά Μερκαβά στην Γάζα, δίνοντας χρόνο στην Χαμάς να λανσάρει την δική της "οπτική" για τα γεγονότα τα οποία εξελίχθηκαν. Είναι πλέον γνωστή η τακτική των μαχητών του Ισλαμικού κόσμου, να ανακατεύουν μάχιμους με αμάχους και να διατηρούν αρχηγεία σε κατοικημένες περιοχές προκειμένου να παρουσιάζουν τους Δυτικούς ως "Σφαγείς αμάχων".

Ίσως ο Νετανιάχου αυτό που επιθυμεί είναι μια αφορμή για να τελειώσει αυτό που άρχισε το 2011, άλλωστε η κριτική που δέχτηκε τότε από Ισραηλινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ταγούς, "ταρακούνησε" αρκετά την θέση του. Αν επιθυμεί κάτι τέτοιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τότε ίσως διάλεξε λάθος χρόνο, καθότι υπάρχει ήδη μια πληγή στην Μέση Ανατολή, η ISIS. Από την άλλη αν όντως θέλει απλά την επιστροφή των νεαρών αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση προκαλώντας τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης.

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top