0

Χωρίς να ορκιζόμαστε για την εγκυρότητα της πληροφορίας σύμφωνα με δημοσίευμα του TRT το Ιράν επέστρεψε στο Ιράκ μέρος του στόλου των Ιρακινών μαχητικών που είχε φυγαδεύσει ο Σαντάμ Χουσείν στο Ιράν πριν την επίθεση των συμμάχων στο πρώτο πόλεμο κατά του Ιράκ το 1990.

Η είδηση έχει ως εξής, ο εκπρόσωπος τύπου των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων Kasım Ata ανακοίνωσε ότι το Ιράν επέστρεψε στο Ιράκ 130 από τα αεροσκάφη που "φιλοξενούσε" από το 1990 το Ιράν και μάλιστα με σύγχρονο οπλισμό και ετοιμοπόλεμα ώστε να αναλάβουν δράση κατά των Τζιχαντιστών της ISIS. Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος δεν ξεκαθάρισε πότε συνέβη αυτό αλλά και την τύχη των υπόλοιπων μαχητικών της ιρακινής αεροπορίας..

Να θυμίσουμε ότι το Ιράκ πριν το πόλεμό με τους συμμάχους το 1990 είχε μια αρκετά ισχυρή αεροπορία που αποτελείτο κυρίως από Ρωσικά μαχητικά διαφόρων τύπων με αρκετά από αυτά ήδη από τότε πεπαλαιωμένα αλλά και αρκετά ποιο σύγχρονα για την εποχή. Τα νούμερα σύμφωνα με την wikipedia έχουν κατά προσέγγιση κάπως έτσι:

250 MiG-21 διαφόρων τύπων
30 Sukhoi 24 Fencer
65 Sukhoi 25 frogfoot
30 MiG-25 Foxbat
100 MiG-23
50 MiG-29 "Fulcrum".
100 Mirage F1 διαφόρων τύπων.

Οι συνολικοί αριθμοί του στόλου της Ιρακινής αεροπορίας πριν το πόλεμο με τους συμμάχους ήταν περίπου σύμφωνα με την wikipedia όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.


Τότε ο Σαντάμ είχε θεωρήσει προτιμότερο να σώσει την αεροπορία του εγκλωβίζοντας την στο Ιράν χωρίς να την βάλει να πολεμήσει τους συμμάχους, κάτι που μαζί με όλες τις άλλες του επιλογές αποδείχθηκε λάθος καθώς ηττήθηκε κατά κράτος από την συμμαχική δύναμη τότε...

Ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα που αναδύεται εφόσον η πληροφορία του TRT είναι αληθινή είναι το εξής. Οι Ιρακινοί έχουν πλέον εναγκαλιστεί πολύ σφιχτά με τους Ιρανούς παρά τις μεγάλες τους διαφορές στο παρελθόν. Αυτό μαζί με την βοήθεια που παρέχουν στους Ιρακινούς οι φρουροί της επανάστασης στον πόλεμο ενάντια στην ISIS απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο το Ιράκ να μπει πίσω από το άρμα των ΗΠΑ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ στο Ιράκ που αρχικά θέλουν το σιίτη Αλ Μαλίκι να παραιτείτε.


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top