0

«Εμείς δεν πεθαίνουμε για τον Μαλίκι»: Στο βόρειο Ιράκ, στην πόλη Ερμπίλ, στο γραφείο των Ιρακινών Αερογραμμών εκατοντάδες άτομα στέκονται στην ουρά για ένα αεροπορικό εισιτήριο – είναι στρατιώτες των κυβερνητικών στρατευμάτων της Βαγδάτης. Επτά πτήσεις είναι καθημερινά διαθέσιμες από την Ερμπίλ.

Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε όταν στις 10 Ιουνίου 2014 η ομάδα τζιχαντιστών που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) ανέλαβε τον έλεγχο πάνω από την Μοσούλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νινεβέζ και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Αφού εγκατέστησαν μια πολιτική διοίκηση με επικεφαλής τον βετεράνο σουνίτη αξιωματικό του στρατού Χασίμ αλ-Γιάμας, οι δυνάμεις της ISIS συνέχισαν την προώθησή τους ανατολικά και νότια.

Η μητρόπολη της Μοσούλης πέρασε στον έλεγχο των τζιχαντιστών της ISIS – χωρίς μάχη. Περί τους 30.000 στρατιώτες του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη έχουν παραδώσει την πόλη σε 800 μαχητές της ISIS – έτσι λέγεται. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι από τους άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων, μαζί με περίπου 800.000 πολίτες έφυγαν από τη Μοσούλη ζητώντας καταφύγιο περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά, στην Ερμπίλ.

Πολλοί ιρακινοί στρατιώτες είναι σουνίτες. Στον στρατό δεν εντάχθηκαν επειδή είναι πεπεισμένοι υποστηρικτές της κυβέρνησης ή επειδή θέλουν να διασφαλίσουν το κατεστημένο - αλλά επειδή χρειάζονται εργασία. Το ηθικό τους είναι χαμηλό. Ο πρόεδρος του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι εκλέχθηκε ειδικά από τους σιίτες του, το 2009 και το 2014. Για τους σουνίτες, οι οποίοι ανήκαν νωρίτερα στην κυβέρνηση υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, και τους Κούρδους της χώρας, αυτός ο πρόεδρος έχει κάνει ελάχιστα.

Αρκετοί άνδρες παρέδωσαν τα όπλα τους στην Isis, άλλοι στην δύναμη Πεσμεργκά των Κούρδων. Άλλοι στρατιώτες ανατίναξαν νωρίτερα τα τεθωρακισμένα οχήματά τους και έκαψαν τις στολές τους. Στα παζάρια της Ερμπίλ μπορεί κανείς να αγοράσει τώρα όπλα για πολύ λίγα χρήματα. Το κουρδικό πορτάλ ειδήσεων Rudaw δημοσίευσε φωτογραφίες από κατεστραμμένα οχήματα και στρατιωτικές στολές πεταμένες στην άκρη του δρόμου.

Περί τους 800 άνδρες των τζιχανστιών της ISIS έφεραν υπό έλεγχο την Μοσούλη, μια πολή με 1,8 εκατομμύρια κατοίκους. Το Ιράκ βρίσκεται σε αποσύνθεση – καταρρέει.

Οι άνδρες που ήρθαν στην Μοσούλη, είναι πρώην Μπααθιστές, οι παλιές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Θέλουν την κυριαρχία πίσω στους σουνίτες και θέλουν να διώξουν από την εξουσία τον Μαλίκι – έναν σιίτη. Επειδή οι σουνίτες στρατιώτες στη Μοσούλη περιφρονούν τον Μαλίκι, άφησαν την Isis να δράσει.

Έτσι, η επιτυχία των δυνάμεων ISIS ήταν λιγότερο συνέπεια των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, αν και αυτές έχουν εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες μέρες της οργάνωσης, γνωστή τότε ως αλ-Κάιντα στο Ιράκ (AQI). Η επιτυχία τους αντανακλά περισσότερο την σχεδόν πλήρη κατάρρευση του ιρακινού στρατού, ο οποίος έχει παραλύσει λόγω της φτωχής ηγεσίας του - ανώτεροι αξιωματικοί ήταν οι πρώτοι αναζήτησαν την φυγή, αφήνοντας τους άνδρες τους να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Ταυτόχρονα, η αντιδημοτικότητα μέσα στο σουνιτικό τρίγωνο της κυβέρνησης Μαλίκι η οποία είχε περιθωριοποιήσει πλήρως τους σουνίτες, είχε ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι να ευθυγραμμιστούν σε τακτικό επίπεδο με την ISIS, σε μια επανάληψη των γεγονότων μετά την αμερικανική εισβολή το 2003. Αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσίασαν κυρίως πλάνα από την φυγή των κατοίκων, πολλοί κάτοικοι της Μοσούλης εξέφρασε την ικανοποίησή τους όχι μόνο με την ISIS, παρά τη φήμη της για την βιαιότητα, αλλά πετροβόλησαν επίσης τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που έφευγαν από την πόλη.

Όπως oι μαχητές τζιχαντιστές της ISIS καταλαμβάνουν τις ιρακινές πόλεις με πρωτοφανή ρυθμό, οι Ιρακινές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (IΔA) παρουσιάζονται διαλυμένες σε όλες τις βόρειες επαρχίες. Η ISIS φέρεται τώρα να έχει μια λειτουργική παρουσία σε μεγάλες περιοχές των επαρχιών της Nιναβά, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης, Σαλαχεντίνε και Ντιγιάλα. Νωρίτερα οι ισλαμιστές τζιχαντιστές εδραίωσαν τον έλεγχο στην επαρχία Ανμπάρ και στη Φαλούτζα, και τουλάχιστον σε τμήματα της επαρχιακής πρωτεύουσας Ραμάντι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των κυβερνητικών δυνάμεων από τον Ιανουάριο του 2014 για να τους απωθήσουν.

Τουλάχιστον πέντε εγκαταστάσεις των IΔA στο βόρειο Ιράκ φέρεται να έχουν έρθει στην κυριότητα της ISIS, με αξιωματούχους στη Βαγδάτη να επιβεβαιώνουν στα μέσα ενημέρωσης ότι οι αντάρτες έχουν φέρει υπό την κατοχή τους αποθήκες όπλων από τις στρατιωτικές βάσεις της Μοσούλης. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι IΔA μπορεί να βομβαρδίζουν κάποιες από τις ίδιες τους τις βάσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την περαιτέρω ενίσχυση των ανταρτών με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Με την ISIS να απειλεί να κινηθεί προς τη Βαγδάτη και τις νότιες ιερές πόλεις της Καρμπάλα και Νατζάφ, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς οι ΙΔΑ θα αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών. Τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την κυβέρνηση στη Βαγδάτη αυτή τη στιγμή είναι ο ανησυχητικός ρυθμός από λιποταξίες του προσωπικού των ΙΔΑ, η επιδείνωση του ηθικού, καθώς και οι δυνατότητες της Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας και Αεροπορίας Στρατού να επηρεάσει οποιεσδήποτε ουσιαστικές αλλαγές επί του εδάφους.

Ευρείας κλίμακας λιποταξίες

Διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν εμφανίσει αυτήν την εβδομάδα πολλές μαρτυρίες στρατιωτών που επικαλούνται την κατάρρευση της στρατιωτικής ηγεσίας στη Μοσούλη, με τους αξιωματικούς να έχουν εγκαταλείψουν πρώτοι τις θέσεις τους. Εκθέσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και αναφορές αυτόπτων μαρτύρων δείχνουν ότι το προσωπικό των ΙΔΑ είχε νωρίτερα εγκαταλείψει τα τεθωρακισμένα οχήματά του, και απαλλάχθηκε από τις στολές τους, πριν από την έξοδο από την πόλη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν εκτός από την εγκατάλειψη των θέσεων, στρατιώτες των ΙΔΑ μπορεί επίσης να παραδόθηκαν ή να σκοτώθηκαν σε σημαντικούς αριθμούς. Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο μεραρχίες των κυβερνητικών δυνάμεων τράπηκαν σε φυγή όπως ήρθαν αντιμέτωπες με μια δύναμη από περίπου 800 άνδρες της ISIS.

Σε συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, προσωπκό των ΙΔΑ έχει αναφέρει ότι οι μεραρχίες τους είχαν φθαρεί από τη συνεχή επίθεση των ισλαμιστών μαχητών στο δυτικό Ιράκ από την αρχή του 2014, με το κύμα από λιποταξίες να έχει ξεκινήσει ήδη πριν από μερικούς μήνες στην επαρχία Ανμπάρ. Μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι οι ΙΔΑ είχαν ημερήσιες απώλειες έως και 300 στρατιώτες, σε λιποταξίες, θανάτους και τραυματισμούς, από την αρχή του έτους. Οι στρατιώτες που εγκατέλειψαν την Μοσούλη ανέφεραν ως λόγους για την έξοδο από την πόλη τη συνεχή δράση από ελεύθερους σκοπευτές, από βομβιστές αυτοκτονίας, τα λιγοστά πυρομαχικά για τους ίδιους, αλλά ακόμα και εχθρικά διακείμενους κατοίκους.

Περαιτέρω, οι λιποταξίες δεν μπορεί να ήρθαν ως έκπληξη για την κυβέρνηση, δεδομένης της δημογραφικής σύνθεσης και των προκλήσεων των ΙΔΑ επί του παρόντος. Ένας μεγάλος αριθμός των προσληφθέντων στρατιωτιών είναι κατανοητό να έχει ενταχθεί στην δύναμη ως ένα μέσο για την εξασφάλιση μιας αμειβόμενης απασχόλησης, παρά λόγω της πίστης του στην κεντρική κυβέρνηση. Μετά την αποστασία περισσοτέρων των 1.000 ατόμων, κυρίως κουρδικής καταγωγής, από την 16η τεθωρακισμένη ταξιαρχία τον Μάιο του 2013, η ανησυχία για τα σεχταριστικά ρήγματα που μαστίζουν την ασφάλειας της χώρας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Λίγο μετά το σχηματισμό των νέων ΙΔΑ, τα ποσοστά εγκατάλειψης του στρατεύματος εξαρτώνταν από το αν οι μονάδες συγκροτήθηκαν εκτός των περιοχών καταγωγής του προσωπικού τους ή εάν βρίσκονται εντός των δικών τους θρησκευτικών ή εθνοτικών περιφερειών.

Μια αποκαλυπτική πράξη των δυνατοτήτων των ΙΔΑ ήταν η πρόσληψη στις τάξεις τους ανδρών από διάφορες τοπικές φυλές της επαρχίας Ανμπάρ για να συγκροτήσουν μια νέα μάχιμη δύναμη, η οποία με την σειρά της θα στηρίξει τις ΙΔΑ κατά της ISIS - μια ένδειξη ότι οι ΙΔΑ είναι ανίκανες να έχουν τον έλεγχο πάνω από τεράστιες εκτάσεις της ερήμου στην επαρχία.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι και ο κυβερνήτης της Μοσούλης Αθεέλ Νουγιαίφι ζήτησαν από τους πολίτες να εργαστούν εθελοντικά για να σχηματίσουν πολιτοφυλακές αυτοάμυνας στις γειτονιές τους. Μένει να δούμε αν προσληφθούν εθελοντές με ταχεία ή και καθόλου εκπαίδευση, και αν θα είναι σε θέση να συμβάλουν σημαντικά στη στήριξη των ΙΔΑ στις επιχειρήσεις τους κατά της ISIS.

Εξοπλισμός και όπλα

Φωτογραφίες και βίντεο που έρχονται από τις περιοχές που έφερε στην κατοχή της η ISIS παρουσιάζουν τεθωρακισμένα οχήματα στην κατοχή των ανταρτών ή να να έχουν καταστραφεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες λιποταξίες του προσωπικού των ΙΔΑ, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την εξάντληση του αριθμού των επίγειων δυνάμεων στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις επιθέσεις και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, και θα αναγκαστεί να στηριχθεί στην αεροπορική δύναμη.

Ανεπιβεβαίωτες εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα δείχνουν ότι η Ιρακινή Πολεμική Αεροπορία μπορεί να ξεκίνησε με τις αεροπορικές επιθέσεις στη Μοσούλη και στην πόλη Τικρίτ. Ήδη από περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιούνται αυτοχέδιες βόμβες στις προσπάθειες των ΙΔΑ να ανακτήσουν τη Φαλούτζα, την Γκάρμα και την Σακλαβίγια στην επαρχία Ανμπάρ. Η χρήση αυτών των βομβών για τα νεοκαταγραφείσα εδάφη αυτής της εβδομάδας, παραμένει ανοικτή.

Η απόσυρση το 2011 των αμερικανικών δυνάμεων έδωσε στην ιρακινή στρατιωτική ηγεσία λίγο χρόνο για να αναπτυχθεί ως μια αποτελεσματική δύναμη. Οι ΙΔΑ είναι πρωτίστως μια μικρή δύναμη πεζικού, με το μοναδικό τεθωρακισμένο σχηματισμό της να βρίσκεται στο Ταγί, βόρεια της Βαγδάτης. Παρά το ότι η 9η τεθωρακισμένη μεραρχία παρέλαβε βαρέα άρματα μάχης M1A1 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ΙΔΑ έχουν στο σύνολό τους περιορισμένη κινητικότητα. Ακόμη και ως τα τέλη του 2013,δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιούν ανεξάρτητες επιχειρήσεις, δεδομένου των υλικοτεχνικών προκλήσεων. Αυτό θα επιδεινωθεί τώρα από τις δυνατότητες των ανταρτών να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του στρατού και των οδών πρόσβασης, όπως φάνηκε στο Ανμπάρ νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι ΙΔΑ έχουν παραλάβει συρόμενα και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών, δεν υπάρχουν πραγματικά ικανότητες πυροβολικού. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί από το 2011 ότι οι ελλείψεις σε υποδομές εκπαίδευσης θα εμπόδιζαν τις ΙΔΑ από την επίτευξη συνδυασμένων επιχειρήσεων [πεζικό, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανικό, και αεροπορία στρατού] τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Οι Ιρακινές Ειδικές Δυνάμεις (ΙΔΕ) είναι από τις πιο αποτελεσματικές χερσαίες δυνάμεις, και έχουν αναφερθεί να αναπτυχθεί στην Σαμάρα και στο αεροδρόμιο Μπαγί αυτή την εβδομάδα, νωρίτερα είχαν συμμετάσχεσει σε διάφορες επιχειρήσεις στην επαρχία Ανμπάρ.

Ο στρατός λειτουργεί μόνο περιστρεφόμενων πτερύγων αεροσκάφη, ενώ σταθερών πτερύγων αεροσκάφη λειτουργεί η Ιρακινή Πολεμική Αεροπορία. Η αεροπορική δύναμη είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τώρα τα AC-208B Grand Caravan που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire, και έχουν χρησιμοποιηθεί στην επαρχία Ανμπάρ.

Επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 του στρατού έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις νωρίτερα αυτό το έτος. Μια ετήσια έκθεση του 2013 που κυκλοφόρησε η ρωσική εταιρεία παραγωγής ελικοπτέρων Rostvertol αποκάλυψε ότι το Ιράκ έχει σε παραγγελία περισσότερα από 40 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων των Mi-35 και των Mi-28. Το Ιράκ ήθελε επίσης να αγοράσει 24 επιθετικά ελικόπτερα Apache και είχε προγραμματιστεί να λάβει 6 AH-64 τον Ιανουάριο του 2014 για χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα 24 Apache. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2014 η αμερικανική Βουλή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να εγκρίνουν την πώληση των AH-64 στο Ιράκ - μια πιθανή ένδειξη ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί φοβούνται ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών αντιπάλων, αντί των ύποπτων ανταρτών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρώνονται τώρα στην εξασφάλιση της περιμέτρου γύρω από τη Βαγδάτη, με δυνάμεις που θα πρέπει να συγκεντρώνεται γύρω από την πρωτεύουσα και τις νότιες πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα. Η κουρδική δύναμη Πσμεργκά έχει αναφερθεί ότι έχει λάβει τον πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ, που βρίσκεται ακριβώς έξω από την αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ. Η συμμετοχή εξωτερικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, αν και αναφέρεται συνεχώς, παραμένει ανεπιβεβαίωτη.


Fox 2 Magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top