0

Το δόγμα Ομπάμα, το λεγόμενο "Confront and Conceal" φαίνεται να έχουν εναγκαλίσει οι Αμερικανοί για τα καλά, αφού ούτε τώρα είναι πρόθυμοι να προβούν σε βομβαρδισμούς. Αυτή τη φορά επικαλούνται ανεπαρκείς πληροφορίες (Intelligence), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άσκοπη κατανάλωση πυρομαχικών με αμφίβολα έως μηδενικά αποτελέσματα. Παρόλο που σαν δικαιολογία είναι πάρα πολύ καλή, παραμένει αυτό ακριβώς...δικαιολογία, και θα εξηγήσουμε γιατί!

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν βολευτεί με το δόγμα του "Αντιμετώπισε και Απέκρυψε" το οποίο υπαγορεύει χτυπήματα με drones, μερική χρήση ειδικών δυνάμεων, εκτενή παράταξη πρακτόρων οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν έμμεση πολιτική πίεση (Το συγκεκριμένο δόγμα ονομάζεται "Cloak and dagger", χιτώνας και μαχαίρι και υπάγεται στο Confront and Conceal), αλλά μέχρι εκεί. Τα πρώτα δείγματα τα είδαμε στη Συρία πέρυσι, άσχετα με το αν η χρήση βίας στο συγκεκριμένο γεωγραφικό θέατρο επιχειρήσεων ήταν απαράδεκτη. Οι Αμερικανοί της δεκαετίας που μας πέρασε δεν θα σκέφτονταν δεύτερη φορά πριν επέμβουν, αλλά με έναν λαό αποκαμωμένο από ανούσιους πολέμους, το πολιτικό σύστημα τόσα μόνον "μπορεί να σηκώσει".

Βέβαια εδώ υπάρχει και ένα οξύμορο, η Αμερική έχει να δει μεγάλης έκτασης επιχείρηση από την επέμβαση στη Λιβύη το 2011 (Ulysses Dawn) κάτι το οποίο φυσικά και δεν αρέσει στο Βιομηχανικό-Στρατιωτικό σύμπλεγμα στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρόεδρος Άιζενχαουερ ως την παρασκηνιακή εκείνη δύναμη που κινεί τα νήματα στον Λευκό οίκο. Μια με τις σχέσεις με το Ισραήλ που πνέουν τα λοίσθια, μια με τις επιλογές της απεμπλοκής από εκστρατείες οι οποίες μπορούν να βαλτώσουν, φαίνεται πλέον ολοκάθαρα πως η "παλιά φρουρά", δηλαδή το Ισραηλινό Λόμπυ μαζί με το Βιομηχανικό-Στρατιωτικό σύμπλεγμα, ούτε τον πρώτο λόγο έχουν ούτε τον τελευταίο.

Το χειρότερο σενάριο το οποίο δύναται να υφίσταται είναι η Αμερική να βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατεστραμμένη κατάσταση που βρέθηκε η ΕΣΣΔ παραμονές της απεμπλοκής της από το Αφγανιστάν. Αυτό θα δημιουργούσε από μόνο του ένα τεράστιο κενό ισχύος (power vacuum) με απρόβλεπτες εξελίξεις για την παγκόσμια ασφάλεια, και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Στρατιωτικό Βραχίονα της έννοιας "Ασφάλεια". Αν η Αμερική βρίσκεται σε αυτό το σταυροδρόμι, τότε όσο περισσότερο το δείχνει τόσο μεγαλύτερα ωστικά κύματα θα στέλνει στις διεθνείς οικονομίες, διαδικασία η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κορυφωθεί βρίσκοντας τον κόσμο εντελώς διαφορετικό από ότι είναι σήμερα.

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top