0


Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές στο Εβραικό site του LinkedIn, "The Israeli Connection", καθώς επίσης και του Διεθνούς Κέντρου (Global Center), ο οποίος είναι Εβραικός οργανισμός, τελευταία παρατηρείται μια μαζική πληθυσμιακή μετανάστευση Εβραίων της Διασποράς προς το κράτος του Ισραήλ. Στην Γαλλία μόνο 5,000 άτομα έχουν φύγει ή θα φύγουν στο πολύ εγγύς μέλλον. Μάλιστα κάποιοι το αναγάγουν σε επίπεδο πληθυσμιακής ασφάλειας, επικαλούμενοι τον ρατσισμό κυρίως από φανατικούς Ισλαμιστές που τείνουν να επικρατήσουν ως πληθησμοί σε Ευρωπαικό χώρο, αλλά σύμφωνα με την καθηγήτρια Dr Claudia Quintella, δεν είναι μόνον από την Ευρώπη που φεύγουν μαζικά οι Εβραίοι αλλά και από την Νότια Αμερική.

Η πορεία αυτή του λαού του Ισραήλ από την κατάσταση της διασποράς στην επιστροφή στην πατρίδα ονομάζεται Aliyah (εξύψωση) και έχει κυρίως πνευματικό και εσωτεριστικό περιεχόμενο. Για τους πρόσφυγες Εβραίους η Aliyah είναι η επιστροφή στην Ιερουσαλήμ, την χαμένη πατρίδα, και σαν έννοια πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια που οι Εβραίοι είχαν εκπατριστεί στην Βαβυλώνα. Παρόλο που το εννοιολογικό πλαίσιο είχε διαμορφωθεί, οι απανταχού διασκορπισμένοι Εβραίοι δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν κάτι περισσότερο από το να ονειρεύονται την Aliyah, μέχρι την ίδρυση του Σιωνιστικού Κινήματος στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών ξεκίνησαν το 1882.

Σημειώνουμε πως στις περιόδους της Aliyah, οι Εβραίοι μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη (προ και μετά της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ το 1947) είτε για κοινωνικούς (διωγμοί) λόγους είτε για οικονομικούς, εντούτοις το ίδιο το εννοιολογικό πλαίσιο της Aliyah εκτείνεται σε μια υπερ-ιδέα, αυτή της πλήρους ανασύστασης του Εβραικού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Τούτο σημαίνει πως ναι μεν οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες ωθούν έως έναν βαθμό τον επαναπατρισμό της Εβραικής Διασποράς, εντούτοις η επιστροφή αυτή καθαυτή δεν είναι ο αυτοσκοπός. Ο αυτοσκοπός ορίζεται-το λέμε ξανά-από την πλήρη ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ με την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα (όχι το Τελ-Αβίβ).

Τούτων λεχθέντων και λαμβάνοντας υπόψην πως το Ισραήλ βρίσκεται ξανά σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι, δεν αποκλείεται ο μαζικός επαναπατρισμός να συμπίπτει με τις ανάγκες του Ισραήλ σαν έθνος να ολοκληρώσει την πορεία του και να επιβάλλει την ίδια του την ύπαρξη στην Μέση Ανατολή (Να σημειώσουμε αυτό που είχε πει ο ίδιος ο Νετανιάχου πως το Ισραήλ θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, αλλά πρέπει και οι Παλαιστίνιοι με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο για το Ισραήλ).

Αν ισχύει αυτό, τότε αυτομάτως το Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμο για έναν πόλεμο ίδιο με αυτόν του '47 και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μεγαλύτερος εχθρός μάλλον θα είναι το Ιράν.

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top