0

Βεβηλώσεις μνημείων από τα μέλη του ΙΚΙΛ

Οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στη Μοσούλη, όπως αγάλματα αλλά και τον τάφο ενός φιλοσόφου του μεσαίωνα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέστρεψαν το άγαλμα του Οτμάν Αλ Μουσούλι, μουσικού και συνθέτη του 19ου αιώνα και το άγαλμα του Αμπού Ταμάμ, Άραβα ποιητή της εποχής των Αββασιδών.

Ο τάφος του Ιμπν Αλ Ατίρ, Άραβα φιλόσοφου και ιστορικού που ακολουθούσε τον στρατό του σουλτάνου Σαλαντίν τον 12ο αιώνα, βεβηλώθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από το ΙΚΙΛ. Σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, το θολωτό ιερό ισοπεδώθηκε και το πάρκο που βρισκόταν γύρω του σκάφτηκε.

Το ΙΚΙΛ αλλά και άλλες σαλαφιστικές οργανώσεις θεωρούν ειδωλολατρικό το προσκύνημα σε τάφους και για το λόγο αυτό έχουν καταστρέψει πολλούς τάφους και τεμένη τόσο στο Ιράκ όσο και στη γειτονική Συρία, στις πόλεις και τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Οι μάρτυρες υποστήριξαν εξάλλου ότι οι αντάρτες έκλεψαν περίπου 250 άλογα από το σπίτι του κυβερνήτη της Μοσούλης και κατέλαβαν τις σιταποθήκες.

Ορισμένα από τα άλογα, τα οποία ήταν άρρωστα και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τα σκότωσαν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε ότι το ΙΚΙΛ έχει επιβάλει φόρο στους χριστιανούς που ζουν στην πόλη, πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή. Πάντως οι περισσότεροι χριστιανοί της Μοσούλης προτίμησαν να την εγκαταλείψουν.


NΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top