0

Σε απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων (50 μίλια) από της ακτές της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ βρέθηκαν ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 Bear H, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό συναγερμό στην αμερικανική αεράμυνα.

Η διέλευση έγινε όπως αποκαλύπτεται εντός της παρούσας εβδομάδας, συγκεκριμένα τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Αλάσκας. Η επιβεβαίωση του περιστατικού έγινε από τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας Βορείου Αμερικής (NORAD: North American Aerospace Defense Command).

Στην πτήση συμμετείχαν τέσσερα αεροσκάφη του τύπου, συνοδευόμενα από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου IL-78, αν και η εμβέλεια των βομβαρδιστικών είναι περί τα 15.000 χιλιόμετρα. Όταν απογειώθηκαν (στις 16:30) δύο μαχητικά τύπου F-22 Raptor της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα ίχνη που εντοπίστηκαν στα ραντάρ, τα δύο εγκατέλειψαν και κινήθηκαν προς τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Τα άλλα δύο συνέχισαν την πορεία τους και στις 21:30 εισήλθαν στη βόρεια ζώνη ευθύνης των ΗΠΑ, περνώντας έξω από την Καλιφόρνια. Στο σημείο αυτό της αναχαίτισης των βομβαρδιστικών επιλήφθηκαν δύο μαχητικά F-15 της USAF. Τα ρωσικά αεροσκάφη άλλαξαν κατεύθυνση και κινήθηκαν προς δυσμάς.

Τελευταία φορά που είχε σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό ήταν προ διετίας στις 4 Ιουλίου (εθνική εορτή για τις ΗΠΑ, ημέρα της ανεξαρτησίας), όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της NORAD στους δημοσιογράφους. Όπως όμως διευκρινίζουν οι Αμερικανοί υπεύθυνοι, αφενός αυτή η ρωσική εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι συνήθης (τα τελευταία δέκα χρόνια 50 βομβαρδιστικά του τύπου αναχαιτίστηκαν από την αμερικανική Αεροπορία) και αφετέρου τα αεροσκάφη ήταν προσεκτικά να μην εισέλθουν στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το περιστατικό σημειώθηκε ένα μήνα μετά (23 Απριλίου) την επικίνδυνη πτήση ρωσικού μαχητικού Su-27 πολύ κοντά (30-40 μέτρα) σε αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος τύπου RC-135 στη θάλασσα του Οκότσκ, ανάμεσα στις Κουρίλες νήσους και τη χερσόνησο Καμτσάκα στη Βόρεια Ιαπωνία, στρέφοντας μάλιστα μπροστά «στη μύτη» του αμερικανικού αεροσκάφους και επιδεικνύοντας τους πυραύλους αέρος-αέρος με τους οποίους ήταν εξοπλισμένο


defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top