0Λίγες μόνο ώρες αφού γράφτηκε το άρθρο για το "Μπανιστίρι στην ISIS" τάχα για συλλογή πληροφοριών, οι Αμερικανοί ζήτησαν τα πρώτα ανταλλάγματα (όπως είχαμε πει δηλαδή εδώ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Αμερικανοί θεωρούν "λίγο" τον Αλ-Μαλίκι για να διαχειριστεί μια κατάσταση ενός νέου εμφυλίου πολέμου και μάλιστα εφόσον οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει στρατιωτικά. Μάλιστα Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως το καταλληλότερο σχήμα για να αποκτήσει το Ιρακ σταθερότητα θα ήταν μια κυβέρνηση Σιιτών-Σουνιτών, το πώς θα γίνει αυτό βέβαια συγκαταλέγεται ως ερώτημα πανεπιστημιακής διατριβής μάλλον παρά σαν μια άμεση και εφικτή λύση προκειμένου να σταματήσουν οι σφαγές.

Δημοσίευμα του Independent εν τω μεταξύ αναφέρει πως δεν πρόκειται για μια απλή πρόταση ή έστω μια χλιαρή πίεση στον Αλ-Μαλίκι να αλλάξει πλεύση, αλλά αποτελεί προυπόθεση προκειμένου οι ΗΠΑ να προσφέρουν την εναέρια υποστήριξη που τους ζητήθηκε. Προς το παρών δεν υπάρχει καμία διάθεση του Αλ-Μαλίκι να παραιτηθεί όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, αλλά θα προτιμούσαμε να περιμένουμε λίγο μέχρι να βγάλουμε συμπεράσματα για το μέλλον του Ιρακινού Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, εμφανίσθηκε ΚΑΙ ο Πετρέους, ο οποίος υποστήριξε πως μια Αμερικανική Στρατιωτική Επέμβαση θα έσπρωχνε απευθείας την χώρα σε κατάσταση μακροχρόνιας εμφύλιας σύρραξης. Να υπενθυμίσουμε πως ο Πετρέους όταν ήταν επικεφαλής της δύναμης κατοχής του Ιράκ είχε συμμαχίσει με Σουνίτες φυλάρχους προκειμένου οι Αμερικανικές δυνάμεις να μην βάλλονται πανταχώθεν. Φυσικά οι Αμερικανικές απώλειες μειώθηκαν και αυτό (κακώς) πιστώθηκε σαν πολιτικός θρίαμβος της Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα, οι Σουνίτες δεν είναι σε καμία περίπτωση Σιίτες, διότι οι τελευταίοι, με όλα φυσικά τα ελλατώματά τους, δεν επιδίδονται σε σφαγές τύπου Αλ Κάιντα ή Αλ Νούσρα ή ISIS ή οποιοδήποτε όνομα έχει επιλεχθεί για τους σφαγείς των Χριστιανικών και άλλων μειονοτήτων της περιοχής. Εντούτοις οι ΗΠΑ επιμένουν να αναμασσούν την ίδια "καραμέλα", πως δηλαδή ο Αλ-Μαλίκι φταίει με την αντι-Σουνιτική του πολιτική.

Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα, αυτό είναι σίγουρο. Διότι οι ΗΠΑ δεν θα ακεστούν μόνο σε μια παραίτηση, θέλουν και άλλα πράγματα και αυτό το σενάριο δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το ποιοί βρίσκονται πίσω από τη χρηματοδότηση της ISIS (την οποία έχει διαγράψει μέχρι και η Αλ-Κάιντα, βλέπε εδώ)

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top