0"Όμως για κοίτα η τύχη πως τα φέρνει..." τραγουδάει η Δέσποινα Βανδή και όντως στην εν λόγω συγκυρία το συγκεκριμένο τραγούδι χρίζει μνείας. Όχι βέβαια πως πρέπει να μας κάνει εντύπωση το οτιδήποτε-πάλαι ποτέ-"ανήκουστο", αλλά άνθρωποι είμαστε και όσο να'ναι δεν μπορούμε να μείνουμε παγωμένοι απέναντι στην "φαιδρότητα" που αποπνέει μια τέτοια συγκυρία. Φυσικά, κάθε άλλο παρά καταδικάζουμε το άνοιγμα του Χασάν Ροουχανί προς τη Δύση και αντιστοίχως το τέλος εποχής μεταξύ των ανύπαρκτων σχέσεων Δύσης-Ιράν, καλό θα ήταν όμως αυτές οι σχέσεις να διέπονταν από μια ομοιομορφία ως προς τέτοιου είδους επιχειρησιακές "κοινοπραξίες". Για να το πούμε πιο λαικά, δεν είναι κάπως αστείο την ίδια στιγμή που σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές, φονείς Χριστιανών αμάχων, εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στην Ιορδανία από Αμερικανούς και στην Τουρκία, προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Άσαντ, από την άλλη οι ίδιοι Ισλαμιστές (γιατί ίδιοι είναι και έχουν την Ανατολική Συρία σαν εφαλτήριο) να θεωρούνται απειλή στο Ιράκ; Φυσικά το Ιράν ως Σιιτική οντότητα έχει γεωπολιτικό χρέος να πατάξει τέτοιου είδους Σουνιτικά καρκινώματα, πολλώ δε μάλλον στο Ιράκ, η Αμερική όμως πώς άραγε δικαιολογεί την ευλογία αφενός (με αντι-αρματικούς, αντι-αεροπορικούς πυραύλους και ενίοτε με Σαρίν μέσω Τουρκίας) και την τιμωρία αφετέρου.

Το πιο πιθανό είναι να μην έχουν καταλάβει και οι ίδιοι ακόμα σε τι οξύμωρο σχήμα εξωτερικής πολιτικής έχουν πέσει ή ακόμα χειρότερα να μην τους νοιάζει, να αισθάνονται πως δεν είναι υποχρεωμένοι να δώσουν "λογαριασμό", με το κύρος όμως των ΗΠΑ να ταυτίζεται με αυτό του "Περιπλανώμενου Πνευματιστή" είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να τους νοιάξει.

Σύμφωνα με το DEBKA, οι δυνάμεις των Ισλαμιστών κρατούνται "με τα δόντια" στην Σαμάρα, 70 χμ ΒΑ της Βαγδάτης, ενώ από χθές ο Σ/γος Κασέμ Σολειμάνι (επικεφαλής των περίφημων ταξιαρχιών Al Qods) βρίσκεται στο Ιράκ προκειμένου να ανακόψει την πορεία της ISIS. Ο Σολειμάνι ελπίζει πως θα καταφέρει να ενώσει τον διάσπαρτο και ανοργάνωτο Ιρακινό Στρατό με τον ίδιο τρόπο που οργάνωσε την Συριακή Άμυνα του Μπασαρ Αλ Άσαντ, αυτό το "όνειρο" όμως έχει πεθάνει ήδη από το 2003 όταν οι Αμερικανοί διέλυσαν εντελώς Στρατό, Κρατικές δομές και Αστυνομικές δυνάμεις. Οι Qods (ή Quds) είναι οι ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, με ρόλο τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, θεωρείται ως κορυφαία δύναμη, αλλά και πάλι για όποια δύναμη και αν μιλάμε, όσο κορυφαία και αν είναι, πώς μπορεί να δώσει συνοχή σε έναν στρατό ο οποίος από την διάλυσή του το 2003 δεν ανέκαμψε ποτέ (όχι που πριν ήταν κάποια αξιόλογη μαχητική δύναμη, αλλά από την άλλη ούτε οι Φρουροί της Επανάστασης ήταν όταν πρωτοξεκίνησε ο Πόλεμος Ιράν-Ιράκ);

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν συζητάει για χερσαίες επιχειρήσεις. Εδώ έχουμε μια τεράστια απορροία. Πότε θα καταλάβουν οι Αμερικανοί πως οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με την αεροπορία; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να απομυθοποιήσουν τον ρόλο των μαχητικών/βομβαρδιστικών και τελευταία-ακόμα χειρότερα-αυτό των UCAVs (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη); Εκτός και αν πράγματι πιστεύουν πως το "ειδύλλιο" θα αποδώσει καρπούς και ότι δεν χτυπιέται από τον αέρα, θα "καθαρίζεται" από τους "φίλους" τους, τους Ιρανούς. Οποία Ουτοπία!!! Ως συνήθως οι Αμερικανοί εφαρμόζουν το αγαπημένο τους δόγμα (Entry but no Exit plan)!!!

Τέλος, αν υπάρχει έστω και η παραμικρή ανάμειξη των Αμερικανών στην ξαφνική αυτή επέλαση των Σαλαφιστών, που εμείς νομίζουμε πως υπάρχει διότι οι Αμερικανοί έχουν δείξει πως έχουν τις ίδιες αντιστάσεις στο πετρέλαιο όσο και ένα παιδάκι στα παγωτά, πώς είναι τόσο σίγουροι (βασικά είναι; Το σκέφτηκαν;) πως το Ιράν δεν θα χρησιμοποιήσει τις οποιεσδήποτε νίκες του στο επιχειρησιακό πεδίο προκειμένου να χτίσει μια πολιτική δυναμική, ενθυλακώνοντας στο τέλος και το ίδιο το Ιράκ στην σφαίρα επιρροής τους; Αλήθεια, τι θα κάνουν τότε; Θα κάνουν switch τους στόχους και θα βομβαρδίσουν το Ιράν; Επειδή-και λυπούμαστε βαθύτατα γι’αυτό-το όλο θέμα έχει ξεφύγει από οποιαδήποτε επιστημονική κατηγορία, έχοντας γίνει Benny Hill show, έτσι για να διασκεδάσουμε την κατάσταση παραθέτουμε το κάτω βίντεο. Αφιερωμένο με πολύ αγάπη φυσικά!!!


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top