0Η "Κόντρα" μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας συνεχίζεται ακάθεκτη, πράγμα το οποίο, εμάς τουλάχιστον δεν μας εκπλήσσει. Το θέμα είναι αν θα κορυφωθεί και με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό.

Πιο συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου τα Ιαπωνικά Media μετέδωσαν τα σχέδια του Τόκυο για την αναπτυξη των χερσαίων δυνάμεων αυτοπροστασίας της χώρας (Japan Ground Self-Defense Force ή JGSDF) και συγκεκριμένα των νέων συστημάτων Type 12 SSMs στο Κιούσου (χάρτης) μέχρι το 2016. Η απάντηση της Κίνας, ήρθε στο αναμενόμενο σκληρό πλαίσιο που συνηθίζεται. Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει "Σκληρή απάντηση" στην ανάπτυξη αντιπλοικών συστημάτων Type 12 από την Ιαπωνία αλλά και  Type 88 στο λιμάνι της Χιράρα στο νησί Μιγιάκο, που βρίσκεται στην επαρχία της Οκινάουα.
Ας δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αρχίζοντας με τα Type 12 που είναι τα νεότερα και παρουσιάσθηκαν σε επίδειξη στις 25 Αυγούστου του περασμένου έτους. Πρόκειται για σύστημα το οποίο φορτώνεται σε Mitsubishi 8x8, το ίδιο δηλαδή όχημα πάνω στο οποίο φορτώνονται οι Μέσου Βεληνεκούς Α/Α Type 03. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά εικάζεται πως τα βλήματα θα έχουν αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (Inertial Navigation), καθώς και Σύστημα Ενεργού Καθοδήγησης Ραντάρ. Επίσης οι 4 εκτοξευτές του οχήματος θα προσφέρουν βελτιωμένους χρόνους επανόπλισης και θα είναι πιο οικονομικοί στην συντήρησή τους.

Ο Type 88 είναι και ο παλαιότερος τύπος πάνω στον οποίο έγινε η αναβάθμιση σε Type 12. Πρόκειται για αντιπλοικό σύστημα που κατασκευάζει η Mitsubishi από τα τέλη της δεκαετίας του '80, συγκεκριμένα αποτελεί την χερσαία έκδοση του Α/Α Type 80, ενώ ο Type 90 ή SSM-1B είναι ο αντίστοιχος τύπος που βάλλεται από πλοία. Σε αντίθεση με την εξέλιξή του το σύστημα του Type 88 περιλαμβάνει έξι εκτοξευτήρες, με το βεληνεκές του βλήματος να φτάνει τα 150 χμ, σε μεγάλες υποηχητικές ταχύτητες, φέροντας κεφαλή 225 κιλών. Το βλήμα είναι συγκρίσιμο με το πασίγνωστο Δυτικού τύπου Harpoon.

Η Κίνα θεωρεί πως το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σενκάκου (Ιαπωνικά και Ντιαογιού στα Κινεζικά) της ανήκει και ως έχει δειχθεί μέχρι τώρα είναι πρόθυμη να φθάσει την αντιπαράθεση με την Ιαπωνία μέχρι την ένοπλη σύγκρουση. 


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top