0
Κάθε μέρα και χειρότερα γίνονται τα πράγματα στο Ιράκ καθώς σήμερα η ISIS (ή ISIL) βομβάρδισε με όλμους το μεγαλύτερο Ιρακινό διυλιστήριο στο Baiji. Η περικύκλωση του Διυλιστηρίου είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς έπεφτε η Μοσούλη. Το εν λόγω διυλιστήριο θεωρείται δικαίως το μεγαλύτερο καθώς παράγει 300,000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και θεωρείται ενεργειακός κόμβος για όλο το Βόρειο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ ο "πόλεμος" μεταφέρθηκε και στο διπλωματικό πεδίο με τον πρωθυπουργό Νούρι Αλ-Μαλικι να ξεσπά εναντίον της Σαουδικής Αραβίας κατηγορώντας τους Σαουδάραβες για ηθική αυτουργία πίσω από την επέλαση των ακραίων Σουνιτικών στοιχείων.

Ο Αλ Μαλίκι είναι γνωστός για την εχθρότητα που τρέφει για τους Σουνίτες και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης του επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση, καθότι ο ίδιος όχι απλά παραγκώνισε αλλά και δίωξε τους Σουνίτες στο Ιράκ. Από την άλλη οι Σαουδάραβες είναι γνωστοί για την παροχή των λεγόμενων "πετροδολαρίων" σε ακραίους Σουνίτες Ισλαμιστές. Η περασμένη χρονιά ήταν ίσως και η πιο καίρια στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ακραίων ισλαμικών στοιχείων με την τελευταία να στέλνει ακόμα και θανατοποινίτες στη Συρία για να πολεμήσουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Επίσης είχε προκαλέσει σάλο η "πρόταση για προστασία" του πρώην αρχηγού των Σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, με τον πρώτο να υπόσχεται να "πάνε όλα καλά" στους Ολυμπιακούς του Σότσι αν η Ρωσία απέσυρε την βοήθειά της στον Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η Ρωσία είχε δείξει τα δόντια της τότε και σύμφωνα με ορισμένους κύκλους ήταν προετοιμασμένη ακόμα και για αεροπορικά πλήγματα στην Σαουδική Αραβία αν συνέβενε το οτιδήποτε στο Σότσι.

Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top