0

Το Ισλαμικό «Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS), μέσω του εκπροσώπου του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, ισχυρίστηκε ότι έχει ως επόμενο στόχο τις πόλεις Σαμάρα, Βαγδάτη, Καρμπάλα και Νατζάφ. Αυτές οι πόλεις και τα ιερά των σιιτών δεν αναμένεται να πέσουν με τον τρόπο που έλαβε χώρα στη Μοσούλη. Εδώ συγκεντρώνονται οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας, σιίτες πολιτοφύλακες και οι ειδικές δυνάμεις του Ιράν που καλούνται Κούντς. Ειδικά το Ιράν έχει επίσης τοποθετήσει έναν άγνωστο αριθμό στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων Ιράν-Ιράκ, μέρος αυτού πιθανόν στην ιρακινή πλευρά. Αυτές οι πόλεις αντιπροσωπεύουν τους πιο δύσκολους στρατιωτικούς στόχους στο Ιράκ: Μια πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο η ISIS ενδέχεται να προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο της.

Σαμάρα

Η Σαμάρα καθορίζει τα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Βαγδάτη και την πόλη Τικρίτ. Η αρχαία Σαμάρα ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα του χαλιφάτου των Αββασιδών, μετά τη Βαγδάτη. Η Σαμάρα είναι επίσης η περιοχή του σιιτικού ιερού αλ-Ασκάρι, που καταστράφηκε το 2006 από την ιρακινή αλ-Κάιντα, ο προκάτοχός της οργάνωσης ISIS, πυροδοτώντας έναν εμφύλιο πόλεμο.

Η πρόληψη μια επίθεσης κατά του τεμένους αλ-Ασκάρι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ιράκ, του Ιράν, και των σιιτών πολιτοφυλακών. Στις 12 Ιουνίου 2014 ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι 1.000 άνδρες από τα «Συμβούλια Αφύπνισης» - φυλετικές πολιτοφυλακές, κατευθύνονται στην Σαμάρα για να εξασφαλίσουν τα ιερά των σιιτών. Το Ιράν φέρεται να έχει αναπτύξει δύο τάγματα βόρεια της Σαμάρα για την καταπολέμηση της ISIS στο Τικρίτ. Η ISIS συνεχίζει την τακτική της για να πυροδοτήσει έναν νέο άγριο εμφύλιο πόλεμο, προκαλώντας μια απάντηση των σιιτών στις επιθέσεις της. Ωστόσο, το ιερό στη Σαμάρα δεν μπορεί να είναι ο πρωταρχικός στόχος της ISIS.

Πιθανές περιοχές και σημεία που ελέγχονται από το Ισλαμικό «Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ο χάρτης συντάχθηκε στο Long War Journal)Η ISIS μπορεί να εκτελέσει μια επιχείρηση εξαπάτησης που να δείχνει την πρόθεσή της να καταστρέψειτο τέμενος αλ-Ασκάρι, προκειμένου να συγκεντρώσει τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας (ΙΔΚ) στη Σαμάρα. Η ISIS μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει ένα διάδρομο για τον κύριο στόχο της, ο οποίος είναι πιθανό η έδρα της κυβέρνησης του Ιράκ στη Βαγδάτη. Η ISIS έχει δοκιμάσει συστηματικά τις ανιδράσεις των ΙΔΚ στη Σαμάρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Τώρα μπορεί να θέλει να απομονώσει αυτές τις δυνάμεις στη Σαμάρα από τις αδελφές μονάδες στη Βαγδάτη. Αυτό θα ήταν για τις ΙΔΚ από λειτουργικής άποψης η πιο επικίνδυνη στρατιωτική εξέλιξη της δράσης της ISIS. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι η ISIS θα αδράξει την ευκαιρία να κατακτήσει τη Σαμάρα ή να καταστρέψει το τέμενος αλ-Ασκάρι, ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση αποτυχίας άλλων κύριων επιθέσεών της.

Μεταξύ της Σαμάρα και της Βαγδάτης βρίσκονται δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις: Ταγί και Μπαλάντ. Και οι δύο αυτές βάσεις μπορεί να είναι επιχειρησιακοί στόχοι της ISIS. Αν η ISIS κινηθεί να καταλάβει τη Σαμάρα, θα επιδιώξει πιθανό να φέρει υπό τον έλεγχο πρώτα αυτές τις βάσεις. Στο Ταγί βρίσκονται οι κύριες αποθήκες του ιρακινού στρατού, και η Μπαλάντ είναι μια στρατηγική αεροπορική βάση. Αυτές οι δύο βάσεις αποτελούν στρατιωτικούς στόχους-κλειδιά της ISIS. Από τις 11 Ιουνίου η ISIS φέρεται να κινείται στην περιοχή του Μπαλάντ, την οποία φέρεται να έχουν εγκαταλείψει και οι Αμερικανοί.

Βαγδάτη


Η ISIS θα επιδιώξει να στραφεί προς την έδρα της κυβέρνησης του Ιράκ στην Πράσινη Ζώνη (δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς). Αυτό όμως μπορεί να αποτελεί περισσότερο έναν συμβολικό και λιγότερο έναν επιχειρησιακό στόχο. Στρατηγικά, η ISIS δεν χρειάζεται να καταλάβει την Πράσινη Ζώνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδείξει την ικανότητά της να ελίσσει τις χερσαίες δυνάμεις της στο κέντρο της πόλης. Αν η ISIS έρθει σε θέση να επιτεθεί στην ίδια την Πράσινη Ζώνη, αναμένεται μια ολοκληρωτική ήττα των ΙΔΚ. Η διοίκηση και ο έλεγχος των σιιτών παραστρατιωτικών ομάδων, των αστυνομικών δυνάμεων, και άλλων ιρακινών πολιτοφυλακών, στον απόηχο μιας τέτοιας επίθεσης θα συντριβεί ταυτόχρονα με την κύρια διοίκηση επιχειρήσεων στην Βαγδάτη. Οι βασικές λειτουργίες του ιρακινού κράτους θα καταρρεύσουν. Η Βαγδάτη θα περιέλθει υπό την κηδεμονία της ιρανικής κυβέρνησης για να προστατεύσει τους ιερούς τόπους, και η ίδια πόλη της Βαγδάτης θα γίνει μια νεκρή ζώνη για χαμηλού επιπέδου επιθέσεις σε όλη τη διαχωριστική γραμμή - μεταξύ της ISIS και του Ιράν αυτή τη φορά.

Για να επιτευχθεί αυτό και να εξαλείψει τυχόν απειλές για τον έλεγχο του εδάφους βόρεια της Βαγδάτης, η ISIS θα πρέπει πρώτα να ορίσει εκ των προτέρων μια κύρια λεωφόρο προς το κέντρο της Βαγδάτης. Τα σημεία εισόδου από το εξωτερικό της Βαγδάτης θα μπορούσαν να είναι οι περιοχές Αμπού Γκράιμπ, Ταγι, Ταρμιγιάζ, Ουντχάιμ ή Τζισρ Ντιγιάλα. Για να ανοίξει τις γραμμές αυτές, η ISIS θα πρέπει πρώτα με ένα σχέδιο να διακόψει την ελεγχόμενη πρόσβαση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Βαγδάτη από τις διαδρομές εφοδιασμού αυτών. Η ISIS μπορεί να το προσπαθήσει αυτό καταλαμβάνοντας τις πόλεις στα σημεία αναφοράς, αλλά αυτό θα είναι ιδιαίτερα ορατό και θα θέτει της κυβερνητικές δυνάμεις στη Βαγδάτη σε κατάσταση συναγερμού, επισπεύοντας να ενισχύσουν αυτές τις θέσεις. Η ISIS ίσως εκτελέσει μια τακτική εξαπάτησης προκειμένου να επιστήσει την προσοχή των ΙΔΚ μακριά από ένα ή από περισσότερα σημεία πρόσβασης.

Η πιο σημαντική κίνηση του είδους έλαβε χώρα πολύ πρόσφατα, στο Αμπού Γκράιμπ, όπου η ISIS πραγματοποίησε μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Απριλίου 2014 μια στρατιωτική παρέλαση. Ένα μήνα αργότερα, οι ΙΔΚ εκκένωσαν την φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Από τις 11 Ιουνίου η ISIS συγκρούεται με τις κυβερνητικές δυνάμεις στο Αμπού Γκράιμπ και Ζαιντάν. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και «ένοπλων» στα περίχωρα της Βαγδάτης στην περιοχή Ντόρα.

Η ISIS μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει διάφορες «νεκρές» ομάδες στην ίδια την πρωτεύουσα, για να συγκεντρωθούν σε σημεία μέσα στη Βαγδάτη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Σε αυτή την περίπτωση, η ISIS θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή της μέσα στην πόλη, προκειμένου να προχωρήσει στην Πράσινη Ζώνη.

Η μάχη για την Βαγδάτη πιθανότατα θα περιλαμβάνει διάφορους επιθετικούς φορείς - μια κύρια δύναμη επίθεσης από το έδαφος, αλλά και μία ή περισσότερες επιθέσεις ως υποστήριξη της κύριας προσπάθειας, για να προλάβει οποιαδήποτε δυναμική απάντηση των ΙΔΚ και να συντρίψει εκ των προτέρων μια επιθετική ενέργεια αυτών.

Καρμπάλα και Νατζάφ

Η ISIS μπορεί επίσης να εκτελέσει μια θεαματική επίθεση προς τις ιερές πόλεις των σιιτών, Καρμπάλα και Νατζάφ. Αυτές δεν καταλογίζονται πιθανόν ως μέρος της κύριας προσπάθειας, αλλά η ISIS μπορεί να εξακολουθεί να τις βλέπει ως στρατηγικούς στόχους που θα επιταχύνουν τη διάλυση του Ιράκ μέσω ενός μεγάλου εμφυλίου πολέμου.

Εναλλακτικά, ως αντιπερισπασμός για να υποστηρίξει την επίθεση στη Βαγδάτη, η ISIS μπορεί να επιδιώξει αυτούς τους στόχους προκειμένου να προκαλέσει τις ΙΔΚ και τις δυνάμεις του Ιράν να επικεντρωθούν νότια της Βαγδάτης. Ειδικά κατά τη διάρκεια διαφόρων θρησκευτικών πομπών γύρω από τα τεμένη, η ISIS μπορεί να διεισδύσει ήσυχα και να εκτελέσει μια μεγάλη βομβιστική επίθεση, όπως στο τζαμί αλ-Ασκάρι το 2007. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ISIS είναι ουσιαστικά μια οργάνωση για ένα θρησκευτικό κράτος. Έτσι, οι επιθέσεις εναντίον των πόλεων Καρμπάλα και Νατζάφ δεν πρέπει να αγνοηθούν ως δυνατότητες. Αλλά αυτές οι πόλεις δεν μπορεί να αποτελούν τον στρατιωτικό στόχο της εκστρατείας τους και είναι περισσότερο ένα ζήτημα που η ISIS οραματίζεται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με τα γειτονικά κράτη, μόλις διαπιστώσει ότι το προβλεπόμενο εμιράτο της δημιουργείται στο ακέραιο.


Fox 2 Magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top