0
Όταν ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι έφευγε από αμερικανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων, στο Ιράκ, το 2009, είχε πει στους φρουρούς του: «Τα λέμε στη Νέα Υόρκη, παιδιά». Τότε κανείς δεν περίμενε ότι ο αλ Μπαγκντάτι θα εξελισσόταν στον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης.

ΠΗΓΗ: «http://www.thedailybeast.com/»
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας


Ο συνταγματάρχης Κένεθ Κινγκ, διοικητής του στρατοπέδου αιχμαλώτων της Μπούκα, τον είχε ακούσει, χωρίς φυσικά να θεωρήσει ότι τα λόγια αυτά συνιστούσαν κάποια μορφή απειλής. Ο αλ Μπαγκντάτι γνώριζε ότι πολλοί από τους φρουρούς του στρατοπέδου, που ανήκαν στο 306 Τάγμα Στρατονομίας, κατάγονταν από την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο συνταγματάρχης Κινγκ δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι το «αστείο» του αλ Μπαγκντάτι, δεν θα ήταν και τόσο αστείο, πέντε χρόνια αργότερα, όταν πλέον ο αλ Μπαγκντάτι βαδίζει, επικεφαλής των φανατικών μαχητών του, ολοταχώς προς τη Βαγδάτη.

«Δεν εκπλήσσομαι που αρχηγός τους είναι ένας πρώην τρόφιμος του στρατοπέδου της Μπούκα. Έχω όμως λιγάκι εκπλαγεί που είναι αυτός. Ήταν κακός και βλάκας. Ωστόσο, δεν ήταν ο χειρότερος άλλων», δήλωσε ο Κινγκ. «Εκτελέσαμε τόσες αποστολές. Τόσοι στρατιώτες μας κινδύνευσαν για τον συλλάβουν και μετά, απλά, τον ελευθερώσαμε», είπε με πικρία ο Αμερικανός συνταγματάρχης.

Στα τέσσερα χρόνια που ο αλ Μπαγκχανί ήταν κρατούμενος, οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο που θα έφτανε να αντιπροσωπεύει. Άλλωστε δεν είχε καν χρειαστεί να κρατηθεί στην πτέρυγα με τους πλέον φανατικούς σουνίτες. «Τα αποβράσματα κρατούνταν σε αυτή την πτέρυγα. Δεν ήταν μαζί τους», θυμάται ο Κινγκ.

Ο αλ Μπαγκντάτι δεν ανήκε καν στους φανατικούς υπέρμαχους του ισλαμικού νόμου, τη σαρία, οι οποίοι και εντός του στρατοπέδου επιχειρούσαν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του στους συγκρατούμενους τους.

«Μπορούσαμε να καταλάβουμε πότε κάποιος από αυτούς επιδείκνυε ηγετική συμπεριφορά, τον εντοπίζαμε, τον παρακολουθούσαμε. Παρακολουθούσαμε συνεχώς γιατί αυτά άλλαζαν μέρα με την ημέρα», ανέφεραν πρώην Αμερικανοί φρουροί. Οι Αμερικανοί άλλαζαν πτέρυγα, ξανά και ξανά, στα επικίνδυνα στοιχεία.

Ο αλ Μπαγκντάτι, όμως, όπως και οι υπόλοιποι 26.000 κρατούμενοι, απλώς εκπαιδεύονταν στην υπομονή, παρακολουθούσαν και μελετούσαν τον αντίπαλο και μάθαιναν να μην τραβούν την προσοχή. Αυτό φαίνεται πως έκανε και ο αλ Μπαγκντάτι στα τέσσερα χρόνια της κράτησής του.

Ο αλ Μπαγκντάτι, προφανώς, δεν ξέχασε τα μαθήματα που έλαβε, επί τέσσερα χρόνια, στο αμερικανικό στρατόπεδο. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλοι ηγέτες τρομοκρατικών οργανώσεων. Ακόμα και τα ΜΜΕ δεν θα είχαν καν φωτογραφία του αν δεν είχε συλληφθεί, το 2005.

Και όμως ο άνθρωπος αυτός, που κανείς δεν θεωρούσε τον «χειρότερο όλων», εξελίχτηκε στον απόλυτα χειρότερο όλων, σε βαθμό που μέχρι και η αλ Κάιντα, σχεδόν τον αποκήρυξε. Ο ίδιος όμως απλώς άλλαξε τον παλιό χαιρετισμό προς τους Αμερικανούς, λέγοντάς τους πλέον: «Θα τα πούμε στη Βαγδάτη».


defence point

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top