0Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει εδώ και το είχαμε επισημάνει χωρίς ωστόσο να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Όπως αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Αντί-τρομοκρατίας ICT, η Al-Qaeda διαχώρισε την θέση της από την ISIS αποτάσσοντας την δεύτερη. Βέβαια αυτό δεν είναι νέο, κυκλοφορεί στα forums των Τζιχαντιστών από τον Φεβρουάριο, εντούτοις το ICT σε σχετική σύνοψη από τα forums αυτά το ανακοίνωσε πρόσφατα. Σαν είδηση είναι συγκλονιστική και διευρύνει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη δράση της ISIS στο Ιράκ.

Η επίσημη ανακοίνωση της Al Qaeda όπως δημοσιεύεται από το ICT έχει ως εξής: "Η Al-Qaeda ανακοίνωσε την απόρριψη της ISIS, την παύση πάσης φύσεως δεσμού με την οργάνωση και την άρνησή της να την αναγνωρίσει. Επιπροσθέτως η οργάνωση τόνισε την αναγκαιότητα της επίλυσης των εσωτερικών διαφορών μέσω των καναλιών της οργάνωσης και όχι μέσω των Media"

Επακολούθησε χάος στα forums με τους περισσότερους να τάσσονται υπέρ της ISIS. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ο David Ignatius γράφει στην Washington Post πως οι λόγοι της αντιπαλότητας μεταξύ της ISIS και του Ζαγουαχίρι (Αλ Κάιντα) είναι καθαρά λόγοι κατανομής ισχύος. Σύμφωνα με τον Ignatius, η ISIS πήρε πολλούς "πόντους" με τη δράση της στο Ιράκ, τους οποίους δεν επιθυμεί να μοιραστεί με την Αλ Κάιντα. Έδωσε έμφαση επίσης στους κινδύνους που ελωχεύουν καθότι η κατάσταση που προκύπτει μετά την ρίξη στις σχέσεις των δύο οργανώσεων μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη και να μετεξελιχθεί σε ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε περισσότερο με τον Ignatius. Κατ'αρχας η Αλ Κάιντα δεν είναι ούτε IRA ούτε 17 Νοέμβρη ούτε RAF, που σημαίνει πως διαφέρει στην ιεραρχία της έχοντας υιοθετήσει ένα "οριζόντιο", καθώς λέγεται μοτίβο. Στην ουσία ο Αλ Ζαγουαχίρι είναι τύποις αρχηγός μιας οργάνωσης που εκ φύσεως βασίζεται σε ημι-αυτόνομους (ή πολλές φορές τελείως αυτόνομους) πυρήνες για την δράση της. Γι'αυτό και η επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν έγινε στην ουσία για να "σπρώξει" λίγο τα ποσοστά του Ομπάμα, τα οποία δεν θα του έδιναν την δεύτερη προεδρική θητεία. Τούτων λεχθέντων, πώς μπορείς-να το πούμε απλά-να "σπάσεις" κάτι το οποίο είναι ήδη "σπασμένο", γιατί έτσι λειτουργεί καλύτερα; Επίσης το μένος της ανακοίνωσης σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνεται στην επίλυση των οποιονδήποτε διαφορών μέσω των πεπατημένων οδών, υποδηλώνει πως όντως υπάρχει ρήγμα το οποίο δημιουργήθηκε εκ των έσω και μάλιστα από υψηλά ιστάμενα στελέχη τα οποία ενδεχομένως και να ήταν κυβερνητικοί πράκτορες εν υπνώσει (Sleeper Agents).

Και ερχόμαστε στο πλέον τρομακτικό σενάριο, το οποίο έχουμε ξαναδεί. Οι Αμερικανοί στην προσπάθειά τους να διαλύσουν την Αλ Κάιντα, δημιούργησαν μια άλλη οργάνωση, η οποία είναι η μετεξέλιξη της προηγούμενης και η οποία δεν ελέγχεται πλέον. Το "παραμύθι" της Αλ Κάιντα είχε χάσει προ πολλού την βαρύτητά του στο Αμερικανικό αλλά και διεθνές κοινό, έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη ανάκυψης καινούριων αιτιών για λόγους "Εσωτερικής Κατανάλωσης"! Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως εξαιτίας (ή χάρη στην ISIS) της δράσης της ISIS, οι Αμερικανοί μπορούν να βάλουν ακόμα μια φορά χέρι στο Ιράκ, ενώ το μαύρο πέπλο της τρομοκρατίας συνεχίζει να υφίσταται διαιωνίζοντας έτσι τον φαύλο κύκλο της πολιτικής σκοπιμότητας. Βέβαια τα άσχημα νέα είναι πως η ISIS δεν ελέγχεται όπως δεν ελεγχόταν και η Αλ Κάιντα. πράγμα το οποίο πράγματι μπορεί να σημαίνει πως η ISIS ίσως είναι θέμα χρόνου να αποτελέσει παγκόσμια απειλή ακολουθώντας τα χνάρια της Αλ Κάιντα!

Για το Άμυνα Πολιτική

Αλέξανδρος Μπούφεσης PgCert Counter-Terrorism, Security Analyst

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top