0Σύμφωνα με πηγές του DEBKA, η πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας προχώρησε σε μια σειρά από βομβαρδισμούς το βράδυ της Δεύτερας εναντίον των θέσεων της ISIS, η οποία δύο μέρες πριν κατέλαβε το λεγόμενο Πέρασμα "Τουραιμπίλ" στα σύνορα Ιρ'ακ-Ιορδανίας (χάρτης). Τα αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα ΤΟΜΑ τα οποία επιχειρούσαν στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά τα πράγματα είναι πλέον απελπιστικά σοβαρά.Η ISIS ολοκλήρωσε την κατοχή του Tal Afar και των λοιπών περιχώρων του Βορείου Ιράκ, αυξάνοντας τον αριθμό των πόλεων που έχουν πέσει στην κατοχή των Τζιχαντιστών στις δύο εβδομάδες της επέλασής τους. Πιο συγκεκριμένα η ISIS πλέον κατέχει την Νινεβή, την Μοσούλη, όλες τις πόλεις της (εκτός από μία, την Ραμάντι) της Δυτικής επαρχίας Άνμπαρ, καθώς επίσης και τα καίρια μεθοριακά πόστα στα Βόρεια, Δυτικά και Νοτιοδυτικά του Ιράκ. Αντί να επελάσουν προς την Βαγδάτη, όπως όλοι περίμεναν, αντ'αυτού κατέλαβαν την Συριακή Πόλη Al-Walid, την οποία θα χρησιμοποιήσουν σαν εφαλτήριο προκειμένου να επιτεθούν στην Ιορδανία από Βορά, ενώ αντίστοιχα το πέρασμα Τουραιμπίλ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο για την μελλοντική προσβολή των Ιορδανικών πόλεων Zarqa, Irbid, καθώς επίσης και της πρωτεύσουσας, Αμμάν.Δεν είναι μόνον η Ιορδανία όμως που αναμένεται να δεχθεί επίθεση από την ISIS, αλλά και η Σαουδική Αραβία (όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, εντούτοις συμβαίνει). Η πτώση της Στρατηγικής σημασία πόλεως Ar Rutbah το Σάββατο από τους Ισλαμιστές, ακολουθήθηκε από την διάσπαση των δυνάμεών τους σε δύο μέρη. Το ένα κατευθύνεται ΝΔ προς Σ. Αραβία ενώ το άλλο κατευθύνεται προς Δυσμάς (Ιορδανία).Αυτό που ίσως να σώζει κάπως τους Ιορδανούς είναι η γεωγραφία της περιοχής και συγκεκριμένα η παρουσία κομματιού της Αραβικής ερήμου (έκτασης γύρω στα 500 χμ) που παρεμβάλλεται μεταξύ της μεθορίου του Ιράκ μέχρι το Αμμάν. Το DEBKA αναφέρει πως η ISIS βασιζόταν σε στοιχεία της Αλ Κάιντα προκειμένου να τους οδηγήσουν μέσα από την έρημο, η Αλ Κάιντα όμως έχει αποκηρύξει την ISIS, εκτός και αν η ISIS βασίζεται στα κομμάτια των κομματιών της Αλ Κάιντα που πρόσκεινται πλέον στην ISIS.

Εν τω μεταξύ το DEBKA αναφέρει πως ο Σαουδάραβας μονάρχης Abdullah Bin Abdulaziz εμφανίσθηκε έντρομος μπροστά στον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ-Σίσι στις 21 του μήνα. Αυτό δεν μας συγκινεί ούτε στο ελάχιστο, χρόνια τώρα η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούσε εξτρεμιστές, ήρθε η ώρα να δουν τους "καρπούς των επενδύσεών τους" επιτέλους. Και μαντέψτε ποιός ταξίδεψε δίπλα στον "πολυχρονεμένο Σαουδάραβα μονάρχη"! Επειδή δεν θα το βρείτε σας το λέμε εμείς, ο Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, ο "Νονός" που πουλούσε προστασία στον Πούτιν για τους Ολυμπιακούς του Σότσι αν απέσυρε την βοήθεια προς τον Άσαντ, και ο οποίος εδώ και πέντε μήνες υποτίθεται πως είναι απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζόν Κέρρυ συνεχίζει την πίεση στον Αλ-Μαλίκι (λες και αυτός είναι το πρόβλημα) και μάλιστα ο ίδιος (ο Κέρρυ) δήλωσε στην Αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη πως η υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι "συνεχής, παρατεταμένη και αποτελεσματική" (εμείς ως συνήθως όταν ακούμε τέτοιους πομπώδεις λόγους προτιμάμε να κρατάμε μικρό καλάθι). Ο Κέρρυ μάλιστα άρχισε ήδη τις διεργασίες για τον διάδοχο του Αλ-Μαλίκι συζητώντας με Κούρδους, Σουνίτες και Σιίτες για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Παρά ταύτα ο Αλ-Μαλίκι "δεν το κουνάει" από τη θέση του.

Δηλαδή οι Τζιχαντιστές ελέγχουν περίπου το μισό Ιράκ, τα μεθοριακά περάσματα της Συρίας, ενώ απειλούν Ιορδανία και Σαουδική Αραβία (παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ) και οι Αμερικανοί αναλώνονται ακόμα σε συνομιλίες για μια αλλαγή πολιτικής ηγεσίας η οποία δύναται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας, καθώς μια κυβέρνηση η οποία θα αποτελείται από Σιίτες, Σουνίτες και Κούρδους δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα "όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό"! Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να "τάζουν εγγυήσεις", αλλά εμείς προσωπικά δεν βλέπουμε πως αυτές οι εγγυήσεις θα υλοποιηθούν όταν βομβαρδίζονται Συριακές πόλεις και βοηθούνται οι Ισλαμιστές.

Προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο αναλυτικά γίνεται και ελπίζουμε πως οι χάρτες θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το επιχειρησιακό κομμάτι. Όσον αφορά στο Γεωπολιτικό σκέλος, λυπούμαστε αλλά είμαστε και εμείς τελείως μπερδεμένοι. Ποιός μας εγγυάται όμως πως οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τι κάνουν; Μάλλον κανείς.  

Άμυνα-Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top