0

Σπουδαία τα νέα για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τα πρώτα Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού θα είναι στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Μετά από πολλές αντεγκλήσεις για το αν μας συμφέρει, σε τι κατάσταση είναι και το πόσο θα κοστίσει η ενσωμάτωση τους στο Ελληνικό αρματικό δυναμικό η απόφαση ελήφθη και τα πρώτα άρματα θα μπούνε στις τάξεις του Ελληνικού στρατού το Σεπτέμβρη. Αρχικά η πρόταση μιλούσε για 400 Abrams M1A1 αλλά σε πρώτη φάση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωράει στην απόκτηση 90 αρμάτων συν 10 (υποστήριξης) και βλέπουμε...

Βέβαια μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την απόκτηση τους τα πράγματα δεν ήταν καθόλου απλά και υπήρξαν πολλές συνέχειες στο σήριαλ της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αρχικά εστάλη στις ΗΠΑ κλιμάκιο Ελλήνων τεχνικών για να κάνει επί τόπου έλεγχο στη συγκεκριμένη παρτίδα Abrams. Τότε είχε προκύψει πως τα άρματα ήθελαν πολύ μάζεμα και δεν συνέφερε η απόκτηση τους. Άλλο σημαντικό πρόβλημα -και ας μην κρυβόμαστε-  υπήρξε και η δυσθυμία εταίρων μας στην ευρωπαϊκή ένωση (π.χ της αυστριακής κυβέρνησης) που προφανώς δεν θα θέλανε να δούνε να μπαίνει "συνεταίρος" στο αρματικό δυναμικό των σωλήνων 120 χιλ του Ε.Σ. Οι Αμερικάνοι τότε απάντησαν στο πρόβλημα με νέα παρτίδα Abrams τα οποία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτά της πρώτης παρτίδας.

Έτσι, καθώς το Abrams M1A1 είναι ένα άρμα που έχει αποδείξει την αξία του στα πεδία των μαχών και του οποίου η απόκτηση θα εκτοξεύσει την ισχύ των τεθωρακισμένων παραμεθόριων σχηματισμών μας προχωράμε στην απόκτηση του. Να μην ξεχνάμε πως η Τουρκία στον Έβρο έχει παραθέσει πολύ ισχυρές δυνάμεις με ότι καλύτερο διαθέτει στο οπλοστάσιο της. Στο παρελθόν είχαμε γράψει τι ακριβώς αλλαγές θα φέρει στο ελληνικό οπλοστάσιο η απόκτηση των Μ1Α1 και γιατί πρέπει να τα αποκτήσουμε (εδώ).

Κάπως έτσι λοιπόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που επί της πρώτης θητείας του ως ΥΠΕΘΑ είχε τεθεί για πρώτη φορά το θέμα) αποφάσισε -καλώς κατά την άποψή μας- την απόκτηση τους. Μια απόκτηση που έρχεται μαζί με την λύση των προβλημάτων που είχαμε με τα υποβρύχια T-214 και τα ΤΠΚ Ρουσεν.

Επιπλέον ο υπουργός προσπαθεί να αναλάβουν τις εργασίες ανακατασκευών και συντήρησης ελληνικές εταιρείες έτσι ώστε το κόστος το κόστος συντήρησης και ενσωμάτωσης των αρμάτων στον Ε.Σ να ωφελήσει μόνο ελληνικές εταιρείες. Οι Αμερικάνοι που ήταν αρνητικοί σ΄ αυτό το ενδεχόμενο καθώς τα κέρδη αυτά θέλανε να τα εισπράξουν αμερικανικές εταιρείες τώρα δείχνουν να αλλάζουν στάση καθώς θέλουν πάρα πολύ να ξαναμπούν στην ελληνική αγορά αρμάτων μάχης,..

Δείτε παρακάτω βίντεο από μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος τα M1A1 Abrams στον πόλεμο του Ιράκ


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top