0Η κούρσα για τους ορυκτούς πόρους στην Αρκτική συνεχίζεται ανεβάζοντας την θερμοκρασία στην περιοχή που ήδη είναι ανεβασμένη λόγω φαινομένου του θερμοκηπίου (τουλάχιστον έτσι λένε). Η Ρωσία δεν συμβιβάζεται και αυτό είναι λογικό καθότι στην περιοχή ο "τζίρος" ανέρχεται στα 30 τρις δολάρια και εδώ είναι καλό σημείο να τονισθεί πως πόλεμοι-παγκοσμίου βεληνεκούς-έχουν αρχίσει και για πιο ήσσονος σημασίας ποσά. Βέβαια η Ρωσία το έχει κάνει ήδη σαφές πως η "μοιρασιά" στην περιοχή δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε ένοπλη σύγκρουση, αλλά η ήδη υπάρχουσα "Ρωσοφοβία" και η εκ του μη όντος κρίση στην Ουκρανία, μάλλον δεν βοηθούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Όπως και να έχει πάντως, η Ρωσία ακολουθεί το δόγμα της άμυνας σε βάθος με τοποθέτηση SHORADS (Short Range Air Defense Systems), ένα εκ των οποίων είναι το Pantsir. Το Pantsir S-1 είναι δημιούργημα της Ρωσικής KBP και περιλαμβάνει όπλα (Guns) αλλά και αναχαιτιστικούς πυραύλους. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα Pantsir απαρτίζεται από ένα όχημα πάνω στο οποίο έχουν τοποθετηθεί ραντάρ ελέγχου πυρός όπως επίσης και ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας, μαζί με δύο πυροβόλα των 30 mm και μέχρι 12 57 Ε-6 πυραύλους βραχέου βεληνεκούς (radio command guided short range missiles). Με τέτοια σύνθεση, όπως καταλαβαίνει κανείς μπορεί να χτυπήσει από εναέριο στόχο μέχρι και θαλάσσιο, αλλά τα όνειρα των σχεδιαστών του δεν σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα μια αναβαθμισμένη έκδοση του Pantsir το Pantsir SM σχεδιάζεται για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς στόχους η ταχύτητα των οποίων υπερβαίνει τα 1000 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Η ασύμμετρη απειλή προερχόμενη από το βαλλιστικό οπλοστάσιο της Ρωσίας αλλά και της Κίνας δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα στη Δύση, παρόλο που κυβερνητικοί και ακαδημαικοί φορείς επιμένουν να το τονίζουν. Σήμερα, κατ'ομολογία Αμερικανικών κύκλων, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρατάξουν αντίστοιχο βαλλιστικό οπλοστάσιο απέναντι σε αυτό της Ρωσίας, διότι προτίμησαν πανάκριβα και επιχειρησιακώς εξαιρετικά αμφίβολλα projects όπως αυτό του JSF (F-35). Τα δε LCS (Littoral Combat Ships) πλοία τους που είναι φτιαγμένα ειδικά για να επιχειρούν σε ρηχά νερά παραμένει άγνωστο αν και κατά πόσον θα είναι χρήσιμα σε μια μελλοντική σύρραξη με την Ρωσία ή την Κίνα.

Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top