0
Η Αυστρία υπέγραψε σήμερα κανονικά για την δημιουργία μιας κοινής εταιρείας με την Ρωσία προκειμένου να κατασκευαστεί ο Αυστριακός βραχίονας του South Stream. Η συμφωνία ανέρχεται στα 45 δις δολάρια, ενώ ο αγωγός υπολογίζεται να μεταφέρει 32 δις κυβικά μέτρα Ρωσικού αερίου στη χώρα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Όλα αυτά έγιναν σήμερα το πρωί στην Βιέννη, όπου και δημιουργήθηκε η South Stream Austria (εταιρεία που θα διαχειρίζεται τον αυστριακό βραχίονα), στην οποία το 50% των μετοχών θα ανήκει στην Gazprom ενώ το άλλο 50% στην αυστριακή OMV Group. Οι εργασίες για την κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015 με τις πρώτες παραλαβές να γίνονται μέσα στο 2017, ενώ ο αγωγός θα φθάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του το 2018.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι η δήλωση του Αυστριακού CEO της OMV Γκέραρντ Ρόις, πως ο South Stream αποτελεί μια επένδυση στην Ευρωπαική αγορά ενέργειας και στο θέμα της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα συμβαδίζει πλήρως με την Ευρωπαική Νομοθεσία.

Αυτή του η δήλωση σίγουρα "έκλεισε πολλά στόματα" τα οποία επικαλούνταν το λεγόμενο "Τρίτο Πακέτο Ενέργειας" της Ευρωπαικής Ένωσης, το οποίο προβλέπει πως μια εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί αγωγούς και παράλληλα οι αγωγοί αυτοί να αποτελούν ιδιοκτησία της μέσα στην Ευρωπαική Ένωση. Επίσης η OMV με αυτή της την απόφαση πήγε "κόντρα" στην χάραξη της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ, η οποία προβλέπει την σταδιακή απεξάρτηση από την Ρωσία.

Η κρίση στην Ουκρανία, μόνον πιο εύκολα δεν έκανε τα πράγματα, το αντίθετο. Σε μετέπειτα δηλώσεις του Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως είναι φυσιολογικό οι Αμερικανοί να μην θέλουν τον South Stream στην Ευρώπη, να αντιστέκονται όπως αντιστέκονταν και το '62 όταν είχε πρωτοξεκινήσει η συνεργασία των αγωγών μεταξύ πρώην ΕΣΣΔ και Γερμανίας. Μάλιστα υποστήριξε πως από τότε τίποτε δεν έχει αλλάξει (προφανώς και δεν αναφερόταν μόνο στην στάση της Αμερικής απέναντι στα Ρωσικά επενδυτικά προγράμματα), εντούτοις οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν πως είναι λογικό το αέριο το οποίο περνάει μέσα από αγωγούς να είναι φθηνότερο από το LNG, που έρχεται από την Αμερική.

Το ερώτημα που ανακύπτει εν προκειμένω είναι το αν η Αυστρία, "πειρατικά"-να το θέσουμε έτσι-διαχώρισε την θέση της από την υπόλοιπη ΕΕ ή αν η ΕΕ μέσω της Αυστρίας "κλείνει το μάτι" στην Ρωσία. Μπορεί επί εποχής ΕΣΣΔ, η Ρωσία να βρισκόταν σε άλλη οικονομική σφαίρα από τον υπόλοιπο κόσμο, εντούτοις ζούμε στο σήμερα, στην εποχή των ελεύθερων αγορών και οι "κυρώσεις της πλάκας" συνιστούν μια αυτοκαταστροφική πορεία στην οποία προφανώς και υπάρχουν ενστάσεις από Ευρωπαικούς Οικονομικούς Κολοσσούς. Το STRATFOR για παράδειγμα υποστηρίζει πως η Ρωσία εκμετταλεύεται τις ρωγμές οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι έτσι όμως τα πράγματα ή μήπως έτσι θέλουν να τα βλέπουν οι Αμερικανοί και τα Think Tanks τα οποία στην ουσία τους ψιθυρίζουν ότι θέλουν να ακούσουν;

Τούτων Λεχθέντων, κατά την γνώμη μας, δεν πρόκειται περί "Πειρατείας" της Αυστρίας (Η Αυστρία ούτως ή άλλως δεν είναι από τα κράτη τα οποία παίρνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πριν συμβουλευτούν τους Γερμανούς). Υπάρχει μια διάχυτη ελπίδα η κρίση στην Ουκρανία να τελειώσει γρήγορα ούτως ώστε η Ευρώπη να επιστρέψει στις επικερδείς συνεργασίες που είχε με την Ρωσία. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί το εξής. Ακόμα και επί εποχής Ψυχρού Πολέμου η Ευρώπη ήταν γνωστή για αυτήν ακριβώς την αδυναμία. Αδυνατούσε να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη γραμμή χαραγμένη από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, απαιτούσε ωστόσο από την Αμερική να εγγυάται συνεχώς την ασφάλειά της. Αν τα γεγονότα στην Ουκρανία συνεχιστούν τότε ίσως η Ευρώπη να χρειαστεί να διαλέξει ως μια ενιαία πολιτική ένωση τον Ευρασιατικό ή τον Διατλαντικό δρόμο!

Άμυνα-Πολιτική 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top