0

Μια 12-ωρη κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησε για ανθρωπιστικούς λόγους το Σάββατο το πρωί, ενώ οι διπλωμάτες προσπάθησαν για μεγαλύτερης διάρκειας ανακωχή στη σύγκρουση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 900 ανθρώπους, ως επί το πλείστον άμαχους Παλαιστίνιους. Η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις στις 8 το πρωί του Σαββάτου. Εάν η 12ωρη κατάπαυση πυρός κρατηθεί και από τις δυο πλευρές, οι Παλαιστίνιοι θα είναι σε θέση να μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες στη Γάζα και να μεταφέρουν έξω από τη Γάζα τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ταυτόγχρονα οι Ισραηλινές Δυνάμεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για να "εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τις σήραγγες" που χρησιμοποιούνται από μαχητές τη Χαμάς ενώ θα απαντήσουν "σκληρά" εάν κατά τη διάρκεια της ανακωχής μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης προσπαθήσουν να χτυπήσουν πολίτες ή στρατιώτες Ισραηλινούς. Να μην ξεχνάμε ότι μια άλλη ανακωχή η οποία στηρίχτηκε από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση κατέρρευσε νωρίτερα σε αυτή τη σύγκρουση....

Την Παρασκευή, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες κάλεσαν για μια "ημέρα της οργής" ως απάντηση στο βομβαρδισμό καταφυγίου των Ηνωμένων Εθνών, που σκότωσε 16 ανθρώπους στη Γάζα μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά. Το μέλος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Mustafa Barghouti δήλωσε στο CNN ότι η Χαμάς θα συμμορφωθεί με τους όρους της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. "Φυσικά, θα συμμορφωθούμε", δήλωσε ο Μπαργούτι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε την Παρασκευή στο CNN "και όχι μόνο η Χαμάς, αλλά όλοι οι Παλαιστίνιοι".

Kerry οδηγεί σε συνομιλίες στο Παρίσι

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και άλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες πήραν πρωτοβουλία για κατάρτιση συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για κατάπαυση πυρός 7 ημερών που θα ξεκινήσει την Κυριακή, δήλωσαν στο CNN διπλωματικές πηγές την Παρασκευή. Συμφωνία που από ότι φαίνεται δεν δέχεται το Ισραήλ καθώς πιστεύει ότι η Χαμάς κατά τη διάρκεια αυτής της 7ημερης ανακωχής θα ανασυγκροτηθεί και θα επαναεξοπλιστεί και δεν θέλουν να δώσουν στην Χαμάς αυτή την ευκαιρία.

Περισσότερες συνομιλίες θα γίνουν το Σάββατο στο Παρίσι.. "Έχουμε ακόμα πράγματα να κάνουμε στις επόμενες 24 έως 48 ώρες," δήλωσε ο Κέρι την Παρασκευή. Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται την ώρα που τουλάχιστον 883 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.840 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα. Ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Γάζα, με τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους να φτάνει τους 37 από την ώρα που ξεκίνησε η επιχείρηση Protective Edge.

Ο αριθμός των θυμάτων στη Δυτική Όχθη ανεβαίνει.
Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε διάφορα μέρη της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Ο θυμός μεγαλώνει στη Δυτική Όχθη της Γάζας μετά το χτύπημα των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. "Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το χτύπημα καταφυγίων". δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης κατηγορώντας τη Χαμάς για το χτύπημα στο σχολείο. Ένας 23 χρονος άντρας πυροβολήθηκε κοντά στο χωριό Huwara από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρού στο νοσοκομείο Rafidia. Οι συνθήκες του θανάτου του είναι ασαφείς, αλλά ο θάνατος του οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού στις οποίες άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του..


Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top