0


Ταχείς φαίνονται να είναι εξελίξεις και στο Θέατρο του Ειρηνικού, καθώς η σημερινή μέρα είναι ίσως η πιο σπουδαία για την Ιαπωνία μετά την ήττα της στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την άνευ όρων παράδοση της χώρας στους συμμάχους, οι Ιάπωνες δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν ούτε καν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καταστατικού χάρτη του 1947, η χώρα είναι (ήταν μάλλον) μια Πασιφιστική οντότητα, η οποία παρά το ότι μπορούσε να έχει στρατό, απαγορευόταν στις ένοπλες δυνάμεις της να δρουν εκτός συνόρων, περιορίζοντάς τες μόνο σε ρόλο υπεράσπισης των Ιαπωνικών εδαφών σε περίπτωση εισβολής.

Όπως προείπαμε, αυτό άλλαξε σήμερα, έτσι οι Ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα της εκτός συνόρων παράταξης "εάν υπάρξει καθαρός υπαρξιακός κίνδυνος για την Ιαπωνία ή το δικαίωμα στην ζωή των πολιτών της μαζί με την ευημερία και την ελευθερία τους, ανατραπούν".

Ο Αρχιτέκτονας της αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου, πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε δηλώσεις του υποστήριξε στην ουσία αυτό που περιγράφεται ως "αποτροπή". Ο Άμπε δήλωσε πως με την μεταρρύθμιση αυτή στην ουσία μειώνεται η πιθανότητα ένοπλης αντιπαράθεσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθότι το μέχρι και σήμερα νομικό Status Quo, είχε "αποθρασσύνει" τους εχθρούς της χώρας. Παρόλα αυτά, και όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, ο Άμπε δήλωσε πως η Ιαπωνία δεν θα χρησιμοποιήσει την νομική αυτή απεμπλοκή προκειμένου να εμπλακεί σε πολέμους όπως το ΝΑΤΟ για παράδειγμα. Δεν θα υπάρξουν λόγου χάρη, Ιαπωνικά εκστρατευτικά σώματα σε μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, δεν ήταν αυτός ο σκοπός άλλωστε.

Να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ πίεζαν εδώ και αρκετό καιρό την Ιαπωνία να αποσυρθεί από το άρθρο 9 καθότι μια μελλοντική σύρραξη στον Ειρηνικό θα επιβάρυνε μόνον τις ΗΠΑ. Η αντίδραση της Κίνας ήταν οργισμένη, κατηγορώντας για ακόμα μια φορά την Ιαπωνία πως προσπαθεί να διαστρεβλώσει την εικόνα της Κίνας και τις απαιτήσεις της στον Ειρηνικό.

Για εμάς αυτή η είδηση έρχεται να ενισχύσει τους φόβους μας περί γενικευμένης σύρραξης ξεκινώντας από τον Ειρηνικό. Σίγουρα το εν λόγω θέμα ήταν καθαρά νομικό, αλλά ακόμα και έτσι, η Ιαπωνία έβγαλε και πάλι τα γάντια και είναι έτοιμη να παραταχθεί δίπλα στις ΗΠΑ σε περίπτωση που ανακύψει ανάγκη προστασίας των εδαφικών της κτήσεων, όπως τα Σενκάκου για παράδειγμα.

Άμυνα-Πολιτική 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top