0
Εξαιρετικό άρθρο του Καναδού Υποστράτηγου Ed Fitch που μας δίνει μια διαφορετική ερμηνεία για τα τεκταινόμενα στη Γάζα.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι επιτελείς είναι η ανάγκη μπορέσουν να "σκεφτούν σαν τρομοκράτες. Καθώς αυτή ήταν η τελευταία μου δουλειά ως ένστολος, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι αυτή είναι μια δουλειά τόσο δυσάρεστη όσο και απαραίτητη.

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010, είχα τεθεί επικεφαλής της Κόκκινης Ομάδας των Αγώνων, της οποίας αποστολή ήταν να παίξει το ρόλο του αντιπάλου των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά (CAF) στο αντιτρομοκρατικό σχέδιο ασφαλείας που είχε καταστρώσει. Δημιουργήσαμε έναν εικονικό πυρήνα τρομοκρατών και ένα σχέδιο επίθεσης ώστε να δοκιμάσουμε το αντιτρομοκρατικό σχέδιο του Καναδά και τις όποιες αδυναμίες του. Το να βλέπει κανείς την ασφάλεια από την οπτική γωνία του τρομοκράτη ήταν ένα δύσκολο έργο, το οποίο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εμπειρία στα 43 χρόνια θητείας μου στις CAF, μου έδωσε να καταλάβω την δυσκολία στην ανάληψη αποφάσεων από τους Στρατούς της Δύσης στην εποχή μας.

Η αντιτρομοκρατική δράση έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας, ταχύτητας και ηθικών διλημμάτων που ουδείς θα φανταζόταν τον προηγούμενο αιώνα. Ύστερα από την 11ή Σεπτεμβρίου, οι Δυτικές δυνάμεις δρουν σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο περιβάλλον, καθώς οι τρομοκράτες σήμερα ενσωματώνονται στον άμαχο πληθυσμό τον χρησιμοποιούν και τον εκμεταλλεύονται. Παίκτες όπως η Αλ Καϊντα, οι Ταλιμπάν ή η ISIS, η χειρότερή ενσάρκωση των τζιχαντιστών στις μέρες μας διαθέτουν ένα τρομερό πλεονέκτημα έδρας. Ως εξτρεμιστικές οργανώσεις αυτές οι ομάδες, στόχο έχουν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στις δυτικές δυνάμεις, προκαλώντας υψηλό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους άμαχους σε ένα πόλεμο δημοσίων σχέσεων.

Η μάχη του Ισραήλ και των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων μεταξύ αυτών και η Χαμάς αντανακλά ακριβώς αυτή τη νέα φάση ασύμμετρου πολέμου. Αφού το Ισραήλ χτυπήθηκε από εκατοντάδες ρουκέτες της Χαμάς από τα μέσα Ιουνίου και ένθεν, έβαλε σε ενέργεια την επιχείρηση Protective Edge έχοντας υπόψη ότι σε αυτή την επιχείρηση ο IDF θα έχει μηδενικά περιθώρια λάθους τόσο στη Γάζα όσο και μέσα στο Ισραήλ.

Η στρατηγική αδυναμία του Ισραήλ πάντοτε ήταν η μικρή του γεωγραφία -συνολικά το Ισραήλ έχει έκταση που φτάνει τα δύο τρίτα της Νήσου του Βανκούβερ. Η Ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς έχει εκμεταλλευτεί στο μέγιστο αυτή την αδυναμία εκτοξεύοντας τεράστιο αριθμό πυραύλων μακρού βεληνεκούς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ. Αυτά τα όπλα, τα οποία στη πλειονότητα τους η Χαμάς τα έχει προμηθευτεί από το Ιράν, απειλούν τα πέντε εκατομμύρια των Ισραηλινών -αμάχων- πολιτών σε καθημερινή βάση.

Το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ καταρρίπτει το 90% των πυραύλων που στόχο έχουν τα αστικά κέντρα στο Ισραήλ περιορίζοντας τις απώλειες στο ελάχιστο. Ωστόσο η ψυχολογική πίεση του πληθυσμού στο Ισραήλ μοιάζει με αυτή των κατοίκων του Λονδίνου το 1940. Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στο Ισραήλ μέχρι και εφαρμογές στα κινητά για να προειδοποιούν τους Ισραηλινούς για τους εισερχόμενους πυραύλους έχουν βγει. Εάν δεν υπήρχε το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, το Ισραήλ θα είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές. Για την ακρίβεια το Iron Dome έχει σώσει ζωές και στις δύο πλευρές, καθώς δίνει στην διοίκηση του IDF την πολυτέλεια να προχωρήσει σε μια σταδιακή, στοχευμένη εκστρατεία στη Γάζα αντί για μια βεβιασμένη χερσαία εισβολή.

Πέρα από την στόχευση των των εκτοξευτών και των αποθηκών των πυραύλων, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εστιάσει στην καταστροφή των σπιτιών των διοικητών της Χαμάς στη Γάζα. Εκτός από σπίτια, οι οικίες των ηγετών της ισλαμιστικής οργάνωσης λειτουργούν και σαν κέντρα διοίκησής και αποθήκες οπλισμού. Παρόλα αυτά, το Ισραήλ προσπαθεί να προειδοποιήσει εκ των προτέρων τους αμάχους με sms, τηλεφωνήματα, φυλλάδια, και βόμβες κρότου. Και ενώ αυτό δίνει την δυνατότητα στους πράκτορες της Χαμάς να διαφύγουν από τις τοποθεσίες που έχουν στοχοποιηθεί, λίγα λεπτά πριν τα αεροπορικά πλήγματα, ταυτόχρονα δίνει και την δυνατότητα στο Ισραήλ να καταστρέψει την υποδομή των τρομοκρατών με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζονται οι απώλειες της ζωής μεταξύ των αμάχων στη Γάζα. Κάθε άμαχος που πεθαίνει σε έναν πόλεμο είναι και μια τραγωδία. Ωστόσο η Χαμάς σε πολλές περιπτώσεις είχε καλέσει πολλούς απ' αυτούς που πέθαναν στη Γάζα να συγκεντρωθούν στις ταράτσες κτιρίων χρησιμοποιώντας τους σαν ανθρώπινη ασπίδα ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι θα τα πλήξει. Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε σχέση με τις απώλειες αμάχων στη Γάζα έγραψε ότι: "Στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν τις επιθέσεις, οι κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση να φύγουν είτε μέσω τηλεφωνημάτων από τον Ισραηλινό Στρατό ή με την ρήψη προειδοποιητικών βλημάτων."

Ο αείμνηστος Αμερικανός Στρατηγός George Patton είπε κάποτε ότι: "Στόχος του πολέμου δεν είναι να πεθάνεις για την χώρα σου αλλά να κάνεις τον άλλον (…) να πεθάνει για την δική του." Με ανησυχητικό τρόπο η Χαμάς έχει ανατρέψει αυτόν τον κανόνα χρησιμοποιώντας τον λαό της ως ανθρώπινη ασπίδα. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ: "Εμείς χρησιμοποιούμε τους πυραύλους για να προστατέψουμε τους αμάχους. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους για να προστατέψει τους πυραύλους της."

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει μια μακρόχρονη παύση της ρίψης ρουκετών από την Γάζα. Μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, δεν ήταν σαφές εάν η Χαμάς θα συμφωνήσει σε μια αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει χρόνια. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η τακτική που χρησιμοποιεί η Χαμάς θα αναπαραχθεί από Ισλαμικά τρομοκρατικά κινήματα και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Στον απόηχο των ανερχόμενων κινημάτων των Τζιχαντιστών στη Συρία, το Ιράκ και άλλου, οι στρατοί της Δύσης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να "σκέφτονται όπως οι τρομοκράτες," όπως έκανα κάποτε εγώ. Θα ήταν σοφό να μελετήσουμε την τακτική του Ισραήλ για να εγγυηθούμε ότι οι δυνάμεις μας θα είναι έτοιμες για τις νέες εξελίξεις στον ασύμμετρο πόλεμο.

*Ο Υποστράτηγος Ed Fitch (εν αποστρατεία) υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά από το 1996-2009.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη Vancouver Sun  

Άμυνα Πολιτική

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top