0

Μετά την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πολλοί αεροπορικοί ταξιδιώτες είναι σε σύγχυση. Πόσο ασφαλείς είναι οι διαδρομές που οδηγούν μέσα από εμπόλεμες ζώνες; Τελικά είναι θέμα εμπιστοσύνης. Οι επιβάτες δεν μπορούν να προγραμματίσουν ακόμη το δρομολόγιο της πτήσης τους. Οι εθνικές αρχές έχουν την ευθύνη - και οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τον κίνδυνο μιας διαδρομής.

Πάνω από τα σύννεφα, η ελευθερία δεν είναι απεριόριστη. Ένα δίκτυο αεροδιαδρόμων καλύπτει τον χώρο - συμπεριλαμβανομένων πολλών περιοχών που βρίσκονται σε μια κρίση, όπως η Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, η Συρία και η Ουκρανία. Ποιούς αεροδιαδρόμους θα χρησιμοποιήσει ένα αεροσκάφος, εξαρτάται από τις περιστάσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ακόμη και οι πιλότοι γνωρίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες μόνο σχετικά λίγο πριν την πτήση, επειδή τα δεδομένα που σχετίζονται με τον καιρό υπολογίζονται όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Οι επιβάτες δεν γνωρίζουν συνήθως μετά την προσγείωση πώς έφτασαν ακριβώς από το σημείο Α στο Β.

«Ο ορισμός των αεροδιαδρόμων αποτελεί εθνική ευθύνη», δήλωσε ο Brian Flynn από την υπηρεσία διαχείρισης του εναέριου χώρου Eurocontrol στις Βρυξέλλες. Στο παρελθόν, αυτοί οι αεροδιάδρομοι ήταν κατά μήκος των σταθμών εκπομπών στο έδαφος, εν τω μεταξύ αρκούν πλέον οι συντεταγμένες για τη σήμανση των σημείων για τα συστήματα πλοήγησης. Οι αεροδιάδρομοι είναι έτσι πιο άμεσοι - και το απευθείας είναι καλό, επειδή είναι συνήθως έτσι και φθηνότερο.

Ποια διαδρομή τελικά θα εγγραφεί στο σχέδιο πτήσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον καιρό, την πυκνότητα της εναέριας κυκλοφορίας και κατά πόσον το αεροσκάφος έχει δύο ή τρεις ή τέσσερις κινητήρες.

Τα υψόμετρα προσδιορίζονται ανάλογα με το μήκος της διαδρομής, την αλλαγή του βάρους του αεροσκάφους και την κατεύθυνση της πτήσης. Και ορισμένα τμήματα του εναέριου χώρου είναι για μια σειρά από λόγους μόνιμα ή προσωρινά κλειδωμένα, όπως οι περιοχές όπου διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις, περιβαλλοντικές ζώνες, ζώνες πρόσβασης στις μεγάλες πόλεις - αλλά ακόμη και για πολλούς και διαφορετικούς κάθε φορά λόγους.

Ο εναέριος χώρος στην ανατολική Ουκρανία, όπου καταρρίφθηκε η πτήση MH017 φέρεται να ήταν κλειστός, σύμφωνα με το Eurocontrol, αλλά μόνο μέχρι το επίπεδο πτήσης 320 (δηλαδή μέχρι τα 32000 πόδια ή 9754 μέτρα). Το MH017 ήταν στο επίπεδο πτήσης 330 - αν και σχεδόν 305 μέτρα ψηλότερα, μέσα στο φονικό εύρος του πυραύλου που κατέρριψε το αεροσκάφος. Και το Boeing 777-200 δεν ήταν εκεί μόνο. «Εκείνη τη στιγμή σε μεγάλο υψόμετρο υπήρχαν ένα σωρό άλλα αεροπλάνα», λέει ο Flynn. Περίπου το 75% του συνόλου των πτήσεων που οδηγούν συνήθως πάνω από ανατολική Ουκρανία, έλαβαν επίσης χώρα.

Η εκτίμηση των κινδύνων είναι ευθύνη των τοπικών αρχών

Από το βράδυ της Πέμπτης, οι ουκρανικές αρχές έχουν κλειδώσει για το σύνολο της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας τον εναέριο χώρο στα ανατολικά της χώρας «σε απεριόριστο ύψος». Οι πτήσεις πάνω από το Ντεπροπετρόφσκ FIR (Flight Information Region) δεν λαμβάνουν πλέον έγκριση. Το λένε και τα λεγόμενα ΝΟΤΑΜ (η ανακοίνωση προς τους αεροπόρους), που ενημερώνονται συνεχώς σε παγκόσμια βάση και και πρέπει να ακολουθούνται πάντα από τους πιλότους κατά τον προγραμματισμό των πτήσεων, στην τελευταία έκδοση.

Ποιά έκταση του εναερίου χώρου, σε ποιά ύψη και για πόσο καιρό αυτός είναι κλειδωμένος, το λεγόμενο ΝΟΤΑΜ, είναι «μια κυρίαρχη εθνική απόφαση», σύμφωνα με το Eurocontrol. H σχετική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που καλείται ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) περιστασιακά και όπως αυτό απαιτείται, παρεμβαίνει - για παράδειγμα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη ή τη Συρία. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση του κινδύνου ανήκει συνήθως στις τοπικές αρχές. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει κλείσει μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας ορισμένους τομείς του εναέριου χώρου του.

Το Eurocontrol είχε προειδοποιήσει στις αρχές Απριλίου για τις πτήσεις στην Κριμαία. Mετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία τον Απρίλιο, ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας για το ποιός είναι υπεύθυνος για τον εναέριο χώρο της Κριμαίας. Το Eurocontrol ανταποκρίθηκε άμεσα και προειδοποίησε για τις πτήσεις στην περιοχή.

«Δεν υπήρχαν καθόλου προειδοποιήσεις, εθνικές ή διεθνείς, ότι μπορεί να μην είναι ασφαλές για να πετάξει κανείς στα ανώτερα υψόμετρα του εναέριου χώρου της Ουκρανίας», λέει ο ειδικός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Το αεροπλάνο εξαφνίστηκε εντελώς από το ραντάρ και ενώ ήταν σε μια φυσιολογική κατάσταση», λέει το Eurocontrol. Αν και το MH017 δεν είναι το πρώτο πολιτικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε - αλλά μια τέτοια κατάρριψη δεν έχει συμβεί ακόμη σε ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι πιλότοι αποφεύγουν οποιονδήποτε εμφανή κίνδυνο. Οι ταξιδιώτες όμως, δεν μπορούν ακόμη να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των πτήσεων. Τα αεροπλάνα συνεχίζουν να είναι ακόμα το ασφαλέστερο μέσον μεταφοράς. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, το 2013 οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μετέφεραν συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια επιβάτες σε 33 εκατομμύρια πτήσεις.
Fox 2 Magazine

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top