0Προ ολίγων λεπτών ολοκληρώθηκε η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιων των Πρεσβευτών και Αντιπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε εφ'όλης της ύλης αναφερόμενος σε τομείς όπως η εξάπλωση του Ναζισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (εννοούσε φυσικά την Ουκρανία), ενώ το κέντρο βάρους της ομιλίας του φαίνεται να αποτέλεσε η Στρατηγική συμμαχία με την Κίνα και το θέατρο του Ειρηνικού.

"Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τους άλλους εταίρους μας", είπε ο Πούτιν, "ούτε να δημιουργήσουμε τα δικά μας ξεχωριστά μπλοκς με τις άλλες χώρες συμμάχους μας! Πρέπει όμως να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με οργανισμούς όπως η ASEAN και τα BRICS και να διασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στην Ασία και στον Ειρηνικό! Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας στο Βιετνάμ για παράδειγμα, ενώ να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την συνεργασία μας με την Ινδία"

Η δική μας ερμηνεία των λεγομένων του Ρώσου προέδρου είναι η εξής. Το Βιετνάμ είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ και αντιμετωπίζει ζητήματα αμφισβήτησης των χωρικών υδάτων του από την Κίνα. Εν αρχή η Ρωσία επιθυμεί να μπει σαν διπλωματικός εγγυητής στις κατά τόπους διενέξεις στον Ειρηνικό, προκειμένου να απομονωθούν οι ΗΠΑ από ένα θέατρο το οποίο ανήκει παραδοσιακά σε αυτές από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό θα βοηθήσει και η Κίνα, αφού σε συνεργασία με την Κίνα, αν λυθούν τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας τα οποία έχουν ανακύψει σε Ασία και Ειρηνικό, η Αμερικανική παρουσία θα είναι πλέον περιττή και το δόγμα Ομπάμα για ενδυνάμωση του Θεάτρου Ασίας Ειρηνικού θα καταστεί άχρηστο. Αυτού του είδους οι "διπλωματικές κυρώσεις" μπορούν να εκμηδενίσουν τον ρόλο των ΗΠΑ σε Ασία και Ειρηνικό και να οδηγήσουν αρχικά σε απομόνωση και στην συνέχεια σε εσωστρέφεια στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι φανερό πως θέλει μια διεύρυνση συνεργασιών πρωτίστως στον Ειρηνικό και μετά σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά θέατρα, επιθυμία η οποία συμπίπτει με τα όσα γράψαμε στην ανάλυσή μας δύο εβδομάδες πριν περίπου για μια πιθανή Παγκόσμια Σύρραξη και για το Κέντρο βάρους αυτής (βλέπε εδώ).

Σε όσα αναφέρθηκε ακροθιγώς και δει στο ζήτημα της εξάπλωσης του Ναζισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ως αποτέλεσμα των διαλυμένων οικονομιών και συστημάτων διακυβέρνησής τους, έδειξε πως και αυτά με τη σειρά τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με γνώμονα το διπλωματικό μοχλό πίεσης, μέσω συνεννόησης, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τους Δυτικούς εταίρους της Ρωσίας, όσο κακές και αν είναι οι σχέσεις τους.

Φυσικά, υπό την σκιά της αμείλικτης επίθεσης του Ποροσένκο στα Ανατολικά, δεν υπάρχουν και πολλά πλέον που μπορούν να γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και αν το θέλει ο Πούτιν. Μήπως όμως η όλη συνεδρίαση αφορούσε τον διπλωματικό χειρισμό μετά από μια Ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία; Μήπως ήθελε να περάσει αυτό ακριβώς το μήνυμα πριν σβήσουν οι κάμερες και η συνεδρίαση συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών; Η Ρωσία και η Κίνα στην ουσία ελέγχουν τον Ειρηνικό και σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο Ρώσος Πρόεδρος, μια αυθαιρεσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, μπορεί να στοιχίσει στην Αμερική στο θέατρο Ασίας-Ειρηνικού, όπως άλλωστε είχαμε γράψει στην μελέτη που οδηγεί ο υπερ-σύνδεσμος πιο πάνω.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, πάντως, η όλη "αποτροπή" εν προκειμένω έγγειται στο ότι αν το ΝΑΤΟ θέλει να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ρωσία για την Ουκρανία, τότε θα βρει τον άξονα Ρωσίας-Κίνας στον Ειρηνικό.

Είδωμεν...

Για το Άμυνα-Πολιτική

Αλέξανδρος Μπούφεσης

PgC- Counter Terrorism, Security Analyst

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top