0

Τα τελευταία χρόνια η λαθρομετανάστευση στη χώρα μας πήρε τρομακτικές διαστάσεις. Μόνο από πέρσι αυξήθηκε 130% με το πρόβλημα για τη χώρα μας να κλιμακώνεται καθημερινά. Λύση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν φαίνεται στον ορίζοντα για το Λ.Σ παρά την αγορά του νέου OPV που από μόνο του δεν θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο Αιγαίο. Οι περισσότερες μεγάλες μονάδες του Λ.Σ και παλαιές είναι και χρήζουν άμεσου εκσυγχρονισμού ή επισκευών και κονδύλια για αυτή τη δουλειά δεν υπάρχουν για την ώρα.

Η λύση ήρθε από τον πολυμήχανο Υπουργό Αμύνης που σε σύσκεψη μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού του Υπουργού Ναυτιλίας και του κ.Αβραμόπουλου πρότεινε την "παραχώρηση" των 5 κανονιοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ακτοφυλακή. Οι οποίες μάλιστα θα βαφτούν με τα χρώματα της Ελληνικής Ακτοφυλακής ώστε να μην δοθεί αφορμή στους Τούρκους να μιλάνε περί στρατιωτικής κλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο.

Οι κανονιοφόροι που θα επανδρωθούν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και θα επιχειρούν στο εφεξής για λογαριασμό του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ δεν θα εμποδίσουν όμως μόνο τους σύγχρονους δουλεμπόρους. Η Τουρκική ακτοφυλακή εκμεταλλευόμενη την έλλειψη ικανών σκαφών μεγάλου τονάζ από το Λιμενικό Σώμα παραβιάζει προκαλεί και ενίοτε, εμποδίζει τα μικρά ταχύπλοα του Λ.Σ να αστυνομεύουν σωστά το Αιγαίο. Πόσες φορές δεν είδαμε φέτος σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, μεγάλου τονάζ και με αρκετά βαρύ οπλισμό κυριολεκτικά να διώχνουν τα ταχύπλοα του Λ.Σ που επιχειρούν να σταματήσουν Τούρκους ψαράδες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στον γνωστό πόλεμο της τσιπούρας; Και το πρόβλημα το μεγάλο δεν είναι οι ψαράδες αλλά ότι σιγά σιγά οι Τούρκοι γκριζάρουν το Αιγαίο και προβάλλουν δια της βίας απαιτήσεις στο Αιγαίο μέσα σε ελληνικά νερά.

Επίσης, πόσο συχνά είδαμε - φέτος μόνο (!!) - τουρκικά πολεμικά σκάφη να κάνουν κρουαζιέρα στα ελληνικά νερά αμφισβητώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα και φτάνοντας ως τις ακτές της Εύβοιας, της ηπειρωτικής Ελλάδας και τις Κυκλάδες; Αυτή δε η τουρκική τακτική δεν γκριζάρει μόνο το Αιγαίο καθιστώντας το σιγά σιγά διεθνές, αλλά χαρτογραφεί και τα όποια αμυντικά μας κενά στο Αιγαίο καταγράφοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις του Π.Ν που λόγω κρίσης κάνει όση οικονομία μπορεί.. Τώρα με τις κανονιοφόρους να περιπολούν στο Αιγαίο είναι σίγουρο ότι οι Τούρκοι θα το σκεφτούν δυο φορές πριν ξεκινήσουν για κρουαζιέρα στα νερά μας και αυτό θα το κάνουν μόνο με μεγάλες μονάδες..

Στην απόφαση αυτή βέβαια υπάρχουν και "δύσκολα" σημεία, παραδείγματος χάρη μαθαίνουμε για αντιδράσεις των ναυάρχων που ξαφνικά θα χάσουν πέντε υπολογίσιμες μονάδες από το στόλο. Και αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί.. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθούν και τα κονδύλια για να επιχειρούν τα πλοία αυτά συνεχώς στο Αιγαίο, και δεν είναι μικρά σκάφη οι κανονιοφόροι...

Παρόλα αυτά, τα κέρδη αυτής της απόφασης είναι πολλά και σημαντικά και ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να μην "μιζεριάζουμε" όπως είδαμε σε διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.. Επιπλέον πρέπει να πούμε πολλά μπράβο στην ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης καθώς από ότι φαίνεται έχοντας αντιληφθεί τα σημάδια των καιρών, δίνει λύσεις οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαμε δει να δίδονται από άλλη ηγεσία...Άμυνα Πολιτική


Δημοσίευση σχολίου Blogger

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top